'AKP Kürt halkı yerine DAİŞ'le komşu olmak istiyor'

img

DİYARBAKIR - HDP Kadın Meclisi Sözcüsü Dilan Dirayet Taşdemir, PKK Lideri Abdullah Öcalan'ın barış mesajlarına savaşla karşılık verildiğini belirterek, AKP'nin Kürt halkı yerine DAİŞ ile komşu olmak istediğini söyledi. 

 
Halkların Demokratik Partisi (HDP) Kadın Meclisi Sözcüsü Dilan Dirayet Taşdemir, kayyım politikası, Kuzey ve Doğu Suriye'ye yönelik saldırılara ilişkin partisinin Diyarbakır il binasında basın toplantısı düzenledi. Toplantıda konuşan Taşdemir, PKK Lideri Abdullah Öcalan'ın barış mesajlarına savaş ile karşılık verildiğini hatırlatarak, Kuzey ve Doğu Suriye'ye yönelik saldırıda aralarında gazetecilerin de bulunduğu onlarca sivilin öldürüldüğünü söyledi. Ateşkes kararının ardından bombalamanın devam ettiğini belirterek, uluslararası kamuoyuna da yansıyan kimyasal silah iddialarını hatırlattı.
 
'AKP DAİŞ İLE KOMŞU OLMAK İSTİYOR’
 
AKP'nin Kürt halkı yerine DAİŞ ile komşu olmak istediğini kaydeden Taşdemir, bundan kaynaklı çeteler ile bir ittifak kurulduğunu söyledi.  Taşdemir, "Suriye Gelecek Partisi Genel Sekreteri Hevrîn Xelef'i öldüren çeteler görüntülerini paylaştı. Yapılan otopside nasıl öldürüldüğü ortaya çıktı. İşte Türkiye'nin komşu olmak istediği çeteler bunlar. Xelef Ortadoğu'da yükselen kadın direnişinin öncüsüdür. Biz bu katilleri Paris'ten, Nusaybin'den ve Silopi'den tanıyoruz. İşte biz bunlara karşı asla geri adım atmayacağız. Karanlığa karşı kadın mücadelesini büyüterek sürdüreceğiz" dedi. 
 
'KADINLAR GERİ ADIM ATMAYACAK’
 
Kadın katliamlarındaki artışa dikkat çeken Taşdemir, "Erkeklere 'Siz katledin, biz arkanızda dururuz' deniliyor. Nadira Kadirova cinayeti bunun bir örneği. Savaş kadına şiddet olarak geri dönüyor. Savaş sürecindeki durum bunu özetliyor aslında. Kadınlar savaşın durması ve kadın katliamlarına karşı mücadelesinde asla geri adım atmayacaktır. Kadınların kurtuluşu Rojava’daki kadın mücadelesindedir” diye konuştu. Nusaybin’de aralarında çocuk ve kadınlarında bulunduğu 12 kişinin yaşamını yitirdiğini hatırlatan Taşdemir, “Nusaybin’de içerisinde çocukların da bulunduğu 12 kişi yaşamını yitirdi. Bunun yanında gazeteci olduğunu iddia eden birinin ihbarı ile 4 kişi gözaltına alındı" ifadelerini kullandı.
 
'TÜRKİYE KAYYUM REJİMİYLE YÖNETİLİYOR’
 
Kürtçe konuşanların ya darp edildiğini ya da öldürüldüğünü belirten Taşdemir, bunun sorumlusunun siyasi iktidar olduğunu söyledi. Türkiye’nin kayyum rejimi ile yönetildiğini kaydeden Taşdemir, "Eşbaşkanklık sistemini suç olarak sayılıyor. Eşbaşkanlık değil tek adamlık suçtur. Patnos Belediyesi eşbaşkanlarımızın bir mitingdeki alkışlamaları bile suç sayılmış. Buna karşı duran her kes tutuklanma tehdidi ile karşı karşıya kalıyor. Diyarbakır’da gözaltına alınan 2 kadın arkadaşımız da tecavüz tehdidi ile karşı karşıya kalmış" ifadelerini kullandı. 
 
'BİNAMIZIN ÖNÜ EMNİYETİN OTOPARKINA DÖNÜŞTÜ'
 
Parti binası önünün emniyetin otoparkına dönüştürüldüğünü dile getiren Taşdemir, "Siyasi iktidar, il binamızın önünde oturan ailelerin acılarından da sorumludur. Aileler siyasi iktidarın oyunlarına gelmemelidir" dedi.