Urfalı kadınlar: Bugüne kadar Suriye'den Türkiye'ye saldırı olmadı

img

URFA - Kuzey ve Doğu Suriye’ye yönelik savaşa tepki gösteren Urfalı kadınlar, bölgeden Türkiye topraklarına bugüne kadar saldırı olmadığını belirterek, amaçlarının Kürt halkını yerinden etmek olduğunu söyledi. 

 
Türkiye’nin Kuzey ve Doğu Suriye’ye 9’uncu gününde süren saldırılarına tepki gösteren Urfalı kadınlar, savaşın durması gerektiğini kaydetti. 
 
Kürtlerin Suriye’de DAİŞ ile olan mücadelesini hatırlatan Hadle Oğur, saldırılarda tek amacın Kürt kanını akıtmak olduğunu ifade etti. Oğur, “Yeryüzünde bir tane Kürt dahi kalsa yine mücadele eder. Eskiden de Kürtler üzerinde katliamlar gerçekleştirdiler, bugün de bunu yapmaya çalışıyorlar” dedi. Kürtlere yönelik katliamnları görmezden gelen uluslararası kamuoyunu kınayan Oğur, bu savaşın bir an önce durması gerektiğini, Suriye topraklarından Türkiye tarafına tehdit oluşturacak hiçbir şeyin olmadığını, yapılan saldırıların amacının Kürtleri yerinden ederek yerlerine radikal dinci grupları yerleştirmek olduğunu söyledi.  
 
'ÖNCE DAİŞ ŞİMDİ ÖSO'
 
Oğur şöyle devam etti: “Osmanlı döneminde de Kürtler yerinden edilerek başka gruplar yerleştirildi.  Şimdi yine aynı durum ile karşı karşıyayız. Tek amaçları Kürtleri kendi vatanlarından sürmek. Daha önce nasıl DAİŞ’i besleyip sınıra koydularsa şimdi de ÖSO adı altında çeteleri öne sürüyorlar.”
 
‘ARTIK SAVAŞ İSTEMİYORUZ’
 
Türkiye devletinin “Kürt kardeşlerim” söyleminin bir anlamı kalmadığını ifade eden Oğur, Kürtlerin ulusal birliğinin önemine dikkati çekti. Oğur, Kürtlerin bugüne kadar yaşadıkları tüm ülkelerde katliamlarla yüz yüzde kaldıklarını belirterek, "Dünya dilsiz, kör ve sağır olmasın, bu savaşı durdursun. Biz bu savaşın son bulmasını istiyoruz. Ben insanım diyen herkesin bu saldırılar karşısında söz söylemesi lazım. Bizler artık savaşın olmasını istemiyoruz” dedi.
 
KARŞI TARAFAN SALDIRI HİÇ OLMADI
 
Kürt anneleri olarak savaş istemediklerini, meydanlarda hep barışı haykırdıklarını söyleyen Aynur Gezgör de, yapılan operasyona tepkili. Kuzey ve Doğu Suriye’nin tehdit altında olduğunu hatırlatan Gezgör, “İnsanlar ölüyor. Bir haftadan fazladır sivil ölümleri ile karşı karşıyayız. Niçin bunu yapıyorlar? Bazı çıkarları uğruna neden bu savaşı yapıyorlar? Çocuklar, gençler, kadınlar ve yaşlılar ölüyor. DAİŞ’e karşı bir savaş değil topyekun Kürtlere karşı bir savaştır bu. Yıllardır burada Urfa’da yaşıyoruz. Hiçbir zaman Suriye’den bir saldırı gelmedi. Herkes bu savaşa dur demelidir. Anneler ağlamasın artık. Savaşları kaldıramayız. Bizim sesimizi duysunlar. Kürt partilerinin ulusal kongre çağrılarını değerli buluyoruz” diye konuştu.
 
‘BİR OLMAZSAK BU SAVAŞLAR HEP OLACAK’
 
Savaşı isteyenlerin kendi çocuklarını değil garibanın çocuklarını savaşa gönderdiğini, savaşı kendi çıkarları ve saltanatları için istediklerini belirten Makbule Yavuzer, Avrupa ülkelerinin sessizliğini kınadı. Yavuzer de, Kürt halkının bir araya gelmesinin önemli olduğunu söyleyerek sözlerini şu şekilde bitirdi: “Kürt halkının her şeyi bir yana bırakıp birlik olmasını istiyorum. Biz dört parçada bir olmazsak bu tür savaşlar sürekli olacak. Kan dökülür, insanlar ölür yine. Birlik olmadığımız için Rojava'ya saldırıyorlar. Barış istiyoruz.” 
 
‘ÖCALAN İLE GÖRÜŞMELER BAŞLASIN’
 
“Kuzey ve Doğu Suriye’de kendi toprakları için direnen Kürt gençlerini selamlıyorum” diyerek sözlerine başlayan Adalet Çay ise AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’ı eleştirdi. Erdoğan’ın Suriye topraklarında hiçbir hakkının olmadığını söyleyen Çay, “Siz bir başka halkın topraklarına girmeye kalkarsanız, onlar da buyurun gelin demezler. Tabi direnecekler. Daha Türkiye’yi güvenli hale getirmedin, Suriye’yi mi güvenli hale getireceksin. Biz her halükarda barış istiyoruz. Sayın Öcalan barışa her zaman hazır olduğunu söylüyor. Öcalan’la görüşmeler başlasın” diye konuştu.