'Erkeklerle aynı işi yapıyoruz ama ücretimiz daha az'

  • kadın
  • 09:11 10 Eylül 2019
  • |
img

SİİRT - Siirt'te fıstık hasadında çalışan kadınlar, kendilerine 75, erkeklere 120 TL verilen ücret eşitsizliğine dikkati çekerek, “Erkeklerle aynı işi yapıyoruz ama aynı ücreti alamıyoruz. Bu haksızlık değil de nedir?" diye sordu. 

 
Siirt'te fıstık hasadı başladı. Sabahın erken saatlerinde fıstık bahçelerine giren işçiler, gün batımıyla birlikte mesailerini sonlandırıyor. Fıstık bahçelerinin kavurucu sıcağı altında çalışan erkek işçiler 120, kadınlar ise 75 TL'ye yevmiye alıyor. Fıstık bahçelerinde çalışan işçiler yaşadıkları zorluklara dikkati çekerek, verdikleri emek mücadelesini dile getirdi. 
 
Fıstık toplayıcılarından 16 yaşındaki lise öğrencisi Ş.S., yaptıkları işin çok zor olduğunu söyledi. Kavurucu sıcaktan etkilenmemek için vücutlarını ve yüzlerini tamamen kapatmak zorunda olduklarını belirten S., topladıkları fıstık çuvallarını daha sonra yaklaşık 300 metre uzağa taşıdıklarını anlattı. Yaptıkları zor işin karşılığını alamadıklarını ifade eden S., "Hemşirelik okumayı düşünüyorum. Burada öğrenciler çok çalışıyor, amaçları benim gibi okul harçlığını ve aile bütçesine katkı sağlamak ama bu paraya bu iş yapılacak gibi değil" diyerek emek sömürüsüne işaret etti. 
 
‘ERKEKLER DAHA FAZLA ALIYOR’
 
Bir başka fıstık toplayıcısı Hızna Kansu (27) da, emek sömürüsünün kadın işçilerde daha yoğun olduğunu vurguladı. Erkek işçilerin neredeyse 2 kat daha fazla ücret aldıklarını anlatan Kansu, tepkisini şöyle dile getirdi: “Erkekler bizden iki kat daha fazla ücret alıyor. Aynı işi yapmamıza rağmen kadınlar 75 TL, erkekler 120 TL, kimi yerlerde ise erkekler 150 TL yevmiye alıyor. Biz kadınlar olarak onlardan daha fazla iş yapmamıza rağmen bizden daha fazla ücret alıyorlar. Aynı işi yapıyoruz ama aynı ücreti alamıyoruz. Bu haksızlık değil de nedir?" 
 
'BAŞKA ÇALIŞMA ALANI YOK'
 
Kentte kısıtlı olan iş imkanlarının kadın işçiler için neredeyse imkansız olduğunu hatırlatan Kansu, “Buralarda başka çalışma alanı yok. Yani sigortalı bir iş olsun ya da asgari ücretli bir iş olsun yok. Olsaydı gidip orada çalışırdık. Gelip bu zorluklara katlanmazdım. Bir de her zaman iş bulamıyoruz. Yevmiye işi en fazla 10 gün ya olur ya olmaz" dedi. 
 
'EMEĞİMİZİN KARŞILIĞINI ALAMIYORUZ'
 
Çocuklarıyla birlikte çalışmak zorunda olduğunu ifade eden 70 yaşındaki Hazal Çiçek ise, başka geliri olmadığı için çalışmak zorunda kaldığını dile getirdi. Televizyonlarda sıklıkla verilen emekliye müjde haberlerinin gerçeği yansıtmadığını anımsatan Çiçek, "Kim yaşlıların durumu iyi diyorsa yalan diyor. Benim emekli bir aylığım bile yok" dedi. Ev giderlerinin fazla olduğunu, gelirin ise giderek düştüğünü vurgulayan Çiçek, “Ay sonunu zor getiriyoruz. Yaşımdan ve çalışma koşullarından dolayı zorlansam da çalışmaya mecburum. Ben de erkek ve kadınlar arasındaki yevmiye farkından şikayetçiyim. Emeğimizin karşılığını alamıyoruz" diye konuştu.
 
MA / Metin Yoksu