Amed’te 25 Kasım etkinlikleri: Gücümüze güvenmeliyiz

  • kadın
  • 20:24 20 Kasım 2023
  • |
img
AMED – TJA’nın gerçekleştirdiği kadın buluşmasında konuşan DBP Amed İl Eşbaşkanı Sultan Yaray, “Birilerinin gelip bizi özgürleştirmesini beklersek eğer bir yüz yıl daha özgürleşemeyeceğiz” dedi. 
 
Özgür Kadın Hareketi (Tevgera Jinên Azad-TJA) 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü kapsamında Dicle Fırat Kültür Merkezi’nde sinevizyon gösterimi ve dengbêj dinletisi düzenledi. Etkinliğe Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (HEDEP) Amed Milletvekili Adalet Kaya, Demokratik Bölgeler Partisi(DBP) ve Halkların Demokratik Partisi’nin (HDP) il ve ilçe yöneticileri, Barış Anneleri, Rosa Kadın Derneği, Med Tutuklu ve Hükümlü Aileleriyle Hukuki Dayanışma Dernekleri Federasyonu (MED TUHAD-FED) üye ve yöneticileri katıldı. Etkinliğin yapılacağı salona "Jin, Jîyan, Azadi", "Bi jin jîyan azadîyê ber bi azadiyê vê" pankartı asıldı. Jîn jîyan azadî sloganları atıldı. 
 
‘TECRİDİ KIRACAĞIZ’
 
Etkinlikte konuşan DBP Amed İl Eşbaşkanı Sultan Yaray, PKK Lideri Abdullah Öcalan şahsında yürütülen tecridin bütün Kürt halkına uyguladığını vurgulayarak, "Bizler biliyoruz ki öncü Kürt kadınının mücadelesi ile özgürlüğümüzü kazanacağız. Bu tecridi de kıracağız. Uygulanan bu tecridi korkusuzca dile getirmeliyiz. Bugün uygulanan tecrit bir kişiye uygulanan bir tecrit değil. İmralı da Sayın Abdullah Öcalan şahsında Kürt halkının ve iradesinin üzerinde uygulanıyor. Bu tecrit uygulanmıyor olsaydı, sokaklarda kadınlar katledilmeyecekti. Hapishaneneler Kürt kadın siyasetçi, gazeteci, yazarlarla dolup taşmayacaktı. Bunun için mücadelemiz önemli, gerçekten de korkusuzca kimliğimize, dilimize, kültürümüze sahip çıkmalıyız. Bu bizim doğal hakkımız kimse bunları istemekten korkmamalıdır” ifadelerini kullandı.
 
‘KURTARILMAYI BEKLEMEMELİYİZ’
 
Kürdistan’da uygulanan özel savaş politikalarına da değinen Yaray, şunları söyledi: “Kürt kadınları namus adı altında düşürülmek isteniyor ve bütün bunları özel savaş politikalarıyla yürütüyorlar. Sadece kendimiz için değil bütün kadınlar için alanlarda olmalıyız. Etrafımızdakileri de uyandırmamız lazım. Kendi benliğimize sahip çıkmalı ve özgürleşmeliyiz. Kimsenin bizi özgürleştirmesini beklememeliyiz. Birilerinin gelip bizi özgürleştirmesini beklersek eğer bir yüz yıl daha özgürleşemeyeceğiz. Bunun için kendimize ve gücümüze güvenmeliyiz. Kendi mücadelemizi yükselteceğiz.”
 
Etkinlik özel savaş politikalarına dair hazırlanan sinevizyon gösterimi ve dengbêj dinletisiyle son buldu. Buradaki etkinliğin ardından kadınlar Amed Şehir Tiyatrosu’nda yapılan “Yıkılacak Duvarlar” film gösterimine katıldı.
 
 
KADINLAR İÇİN FİDAN DİKİLDİ
 
Dayanışmanın Kadın Hali Derneği (DAKAHDER)de 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Haftası kapsamında düzenlediği etkinliklerin ilkini Sur’da bulunan Ekoloji Köyü'nde gerçekleştirdi. Ekoloji Köyü'nde gerçekleşen etkinliğin konuğu Ecehan Balta oldu. Ecehan Balta'nın katıldığı “Ellerimizi Toprağa Dikiyoruz” adlı söyleşi düzenlendi. Söyleşide “ekofeminizm” ve “kadın ile doğa arasındaki ilişki” konuşuldu. Söyleşi ardından kadınlar, katledilen kadınlar adına simgesel olarak 21 meyve fidanı dikti. Fidanlara katledilen kadınların isimlerini taşıyan plaketler asıldı.