Kongreya Star 16'ncı kuruluş yıldönümünü kutladı

img
HABER MERKEZİ - Kongreya Star, Sirrin Bölgesi’nde gerçekleştirdiği etkinlikle 16’ncı kuruluş yıldönümünü kutladı. Kongreya Star Koordinasyon üyesi Buşra Xilas, “Kadın katilleri için tek bir sesle dur deme zamanıdır” diye belirtti. 
 
Kuzey ve Doğu Suriye’de kadınların çatı örgütü Kongreya Star’ın kuruluşunun 16’ncı yıldönümü kutlandı. Kobanê Kantonu’na bağlı Sirrin Bölgesi’nde bulunan kültür merkezinde gerçekleştirilen kutlama etkinliğinde, PKK Lideri Abdullah Öcalan’ın ve Helince’de yaşamını yitiren üç kadının fotoğrafları ile Kongreya Star ve YPJ bayrakları yer aldı. Kadınların ulusal kıyafetleriyle katıldığı etkinlik, saygı duruşuyla başladı. İlk olarak Sirrin Bölgesi Kongreya Star Koordinasyon üyesi Buşra Xilas’ın konuştuğu etkinlikte daha sonra Çelebiyê Meclis üyesi Xedîce El-Faris, Qamer Ebo Noma ve Eğitim Komitesi adına Xoza Ehmed birer konuşma yaptı. 
 
‘DUR DEME ZAMANI’
 
Kongreya Star’ın bütün kadınların kimliği olduğunu belirten Buşra Xilas, “Bugün bütün kadınlar için tarihi ve önemli bir ana sahiptir. Kongreya Star’ın kurulmasıyla kadınlar özgürlüğe doğru yürüdü. Kadınlar büyük bir direniş ve mücadele sergileyerek DAİŞ çetelerini bitirmiştir. Bugüne kadar da aralıksız bir şekilde mücadelelerini sürdürmektedirler. Aynı zamanda ataerkil zihniyete karşı da mücadelelerini sürdürmekte. Bugün de işgal alanlarında kadınlar her türlü işkence, tecavüz ve diğer şiddet türleriyle yüz yüzedir. Buradan bütün kadınlara sesleniyoruz; kadın katilleri için tek bir sesle dur deme zamanıdır. Onun için mücadele alanlarımızı büyütelim” dedi. 
 
‘MÜCADELE ALANLARI GENİŞLETMELİYİZ’
 
Ardından konuşan Çelebiyê Meclis üyesi Xedîce El-Faris, “Kongreya Star özgürlük ve yaşamın temel kaynağıdır” diye belirtti. Kongreya Star’ın direnişi ve devrimci kadınların mücadeleleri sonucunda kurulduğunu ifade eden El-Faris, “Kadınlar özgürlüğünü, haklarını ve kendi kimliklerini elde etmek için büyük emekler verdi. Bu emeklere sahip çıkmak için mücadele alanlarımızı genişletmeliyiz. Kongreya Star sayesinde birçok kadın eğitildi ve bugün de yaşamın her alanında kadınlar yer alıyor” ifadelerini kullandı.  
 
‘YAŞAMIN HER ALANINDAYIZ’
 
Xoza Ehmed ise, bugün verilen mücadeleyi yaşamını yitirmiş kadınlara adayarak, şöyle dedi: “Devrimci kadınlar sayesinde kadın örgütleri kuruldu ve yaşamın her alanında komite ve hareketlerini oluşturdular. Sirrin Bölgesi DAİŞ çetelerinden özgürleştirildikten sonra da Arap kadınlar da kadın örgütlerinde yer aldı. Arap erkeklerinin zihniyetlerinde kadınlar kurum ve diğer çalışmalarda yer alamazdı. Evlere hapis edilen kadınlar bugün yaşamın her alanında mücadele etmekte.” 
 
Konuşmaların ardından gelen kutlama mesajları okundu. 
 
Etkinlik, Xalid Ehmed, Ebdurehman Kino’nun şiir dinletisi ile Arif Qehro’’nun ezgileri eşliğinde çekilen halaylarla son buldu.