Katletme girişimine bir ‘haksız tahrik’ indirimi daha

img

ANKARA- Y.O’yu katletme girişiminde bulunan Ömer Faruk A.’ya “haksız tahrik” indirimi uygulanarak, 7 yıl 6 ay hapis cezası verildi.

Ankara’da 26 Nisan 2016 tarihinde Y.O.’yu katletme girişiminde bulunan ve bir gözünü kaybetmesine sebep olan Ömer Faruk A., kardeşi Berkcan A. ve arkadaşı Yunus Emre T.’nin yargılandığı davanın karar duruşması Ankara 8. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü.

Duruşmaya Y.’nin avukatları, Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD), Özgürlük İçin Hukukçular tutuklu yargılanan sanık Ömer Faruk A. tutuklu bulunduğu cezaevinden Ses ve Görüntülü Bilişim Sistemi (SEGBİS) ile bağlanırken, Y.O. duruşmaya katılmadı.

Bir önceki celse iddia makamı dava dosyası esası hakkında verdiği mütalaada sanık Ömer Faruk A.’nın “kasten öldürmeye teşebbüs, birden fazla kişiyle tehdit”, “hakaret” suçlarından cezalandırılmasını ve “haksız tahrik” indiriminden de yararlanmamasını talep etti.

HAKSIZ TAHRİK İNDİRİMİ UYGULANDI

Avukatların esas hakkında verilen mütalaaya karşı savunmaların alınması ardından mahkeme heyeti kararını açıkladı. Sanık Ömer Faruk A.’ya “kasten öldürme” suçundan ceza veren heyet sanık Ömer Faruk A.’ya haksız tahrik indirimi uygulayarak, 7 yıl 6 ay hapis cezasına mahkum edilmesine karar verdi. Mahkeme heyeti “iyi hal” indirimi de uygulamayarak, sanığın tutukluluk halinin devamına karar verdi. Mahkeme heyeti aynı zamanda dava dosyasını başından beri takip eden İHD, ÖHD ve ÇHD’nin dava dosyasında katılan sıfatlarının kaldırılmasına da karar verdi.

Öte yandan davada tutuksuz yargılanan diğer sanıklar Berkcan A. ve Yunus Emre T. ise “tehdit ve hakaret” suçlarından para cezası verildi.

NE OLMUŞTU?

Polis koruması ve uzaklaştırma kararlarına rağmen ayrıldığı erkek Ömer Faruk A. ve kardeşi B.A tarafından öldürülmek istenen ve bir gözünü kaybeden Y.O.'nun açtığı dava 4 yıldır devam ediyor. Vurulduğu gece 6 tane koruma kararı olan Y.O. davasının ikinci duruşmasında sanıklardan B.A. serbest bırakılırken, 17’nci celsede sanık Ömer Faruk A. hakkında 15 yıl hapis cezası verildi. Dosya Bölge Adliye Mahkemesi tarafından bozulması ardından yeniden Ankara 8. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülmeye devam etti. Sanıkların yargılama süreci devam ederken Y.O., geçen sürede sanık yakınları ve avukatları tarafından sistematik şekilde hakarete maruz kaldı. Y.O., gözünden aldığı yaranın iyileşmesi için de 23 kez ameliyat oldu.