Kadınlar: İstanbul Sözleşmesi hedef gösterileceğine uygulansın

  • kadın
  • 18:01 5 Ağustos 2020
  • |
img

HABER MERKEZİ – İstanbul Sözleşmesi’nin hedef alınması yerine uygulanmasını isteyen kadınlar, kadınların 7/24 ulaşabileceği danışma merkezleri ile yeterli sayıda sığınak açılmasını talep etti.

İstanbul Sözleşmesi’nin hedef alınmasına yönelik kadınların tepkisi dinmiyor. Sözleşmenin önemine dikkat çekmek amacıyla ülke genelinde sokaklara çıkarak eylem ve açıklama yapan kadınlar, kazanılmış haklarından vazgeçmeyecekleri mesajını bir kez daha yineledi. 

DERSİM

Dersim Kadın Platformu, İstanbul Sözleşmesi’nin hedef alınmasına ilişkin Seyit Rıza Meydanı’nda basın açıklaması yaptı. Birçok kadının katıldığı açıklamada kadınlar, “İstanbul sözleşmesi yaşatır, haklarımızdan vazgeçmiyoruz” pankartlarını açıp, katledilen kadınların fotoğraflarını taşıyarak “Kadın yaşam özgürlük” sloganlarını attı.

‘HERGÜN KADINLAR KATLEDİLİYOR’

Platform adına konuşan HDP İl Eşbaşkanı Nurşat Yeşil, Türkiye’de her gün kadınların katledildiğini söyledi. Erkek şiddetiyle katledilen kadınların isimlerinin saymakla bitmediğini belirten Yeşil, sadece Temmuz ayında 36 kadının öldürüldüğünü hatırlattı. Katledilen Şule Çet, Nadira Kadirova, Ceren Damar cinayetlerinde olduğu gibi daha adil bir yargılamanın sağlanmadığını dile getiren Yeşil, Gülistan Doku’nun 216 gündür bulunamadığını kadınların hukuk önünde en önemli dayanağı olan İstanbul Sözleşmesi’ne göz dikildiğini vurguladı.
 
‘AÇIK VE NET DÜZENLEME YAPILSIN’

Bugüne kadar İstanbul Sözleşmesi'nin uygulanmamasından dolayı kadın katliamlarının yaşandığını belirten Yeşil, “ Kaybettiklerimiz için daha adil bir yargılama yapılabilirdi.  Haklarımız için İstanbul Sözleşmesi uygulansın diyoruz. Sözleşme uygulansaydı katledilenler şimdi hayattaydı. Kadına yönelik şiddet her gün arttığı halde İstanbul Sözleşmesinin etkin şekilde uygulanmasını değil kaldırılmasını gündeme getirenler bu cinayetlerin, karşı karşıya kaldığımız katledilme riskinin sorumlularıdırlar. İstanbul Sözleşmesi’nin de hükme bağladığı üzere, ülkemizde mülteci ve sığınmacı olarak yaşayan bütün kadın ve çocukların şiddete karşı korunmasında eşit haklara sahip olması için açık ve net düzenlemeler yapılsın. Kadınların rahatça 7/24 ulaşabileceği kadın danışma merkezleri ve yeterli sayıda sığınak açılsın” dedi.

DİYARBAKIR

Amed Emek ve Demokrasi Platformu, İstanbul Sözleşmesi’nin hedef alınmasını yaptıkları basın açıklaması ile protesto etti. Türkiye’nin ilk imzacısı olduğu sözleşmeden geri çekilme tartışmalarına tepki gösteren platform üyesi kadınlar, Yenişehir ilçesi Ofis Kavşağı’nda bir araya gelerek basın açıklaması düzenledi.

Platform üyeleri, “İstanbul Sözleşmesi Yaşatır, Haklarımızdan ve Yaşamlarımızdan Vazgeçmiyoruz” pankartı açarak, “6284 Sayılı Yasayı Uygula”, “İstanbul Sözleşmesi Yaşatır” dövizleri taşıdı.

DİYARBAKIR’DA BİR GÜNDE İKİ KADIN VURULDU

Basın açıklamasında ilk olarak konuşan platform üyesi Rozerin Çatak, Türkiye’nin İstanbul Sözleşmesi’nden çekilmesi tartışmalarına, “Daha bu gün Diyarbakır’da iki kadın evli oldukları erkekler tarafından ağır yaralandı. Kadınlardan biri yoğun bakımda diğerinin de tedavisi devam ediyor. İstanbul Sözleşmesi sadece kadına dönük şiddeti önlemeye yönelik değil, çocuk istismarını da önlemek için hazırlanan bir sözleşme. Kadınlar olarak İstanbul Sözleşmesi’ne yönelik saldırıları asla kabul etmeyeceğimiz belirtmek istiyorum” sözleriyle tepki gösterdi.

‘KATİLLERİ CESARETLENDİRİYOR’

Çatak’tan sonra söz alan platform üyesi Hatice Efe, iktidarın kadın kazanımlarını hedef alması ve sürekli kullandığı ayrımcı dilin kadın katillerini cesaretlendirdiğini belirtti. Son olarak bir kadın kazanımı olan İstanbul Sözleşmesi’ne yönelik saldırıların, kadınlara yönelik geliştirilen ideolojik saldırıların önemli bir parçası olduğunu ifade eden Efe, İstanbul Sözleşmesi’nin maddelerinin neleri kapsadığını sıraladı.

4076 SUÇ DUYURUSUNDAN 3357’SİNE ‘KOVUŞTURMAYA YER YOK’ KARARI

Eşitlik İçin Kadın Platformu’nun kadınlara ilişkin verilerini açıklayan Efe, Türkiye’de yasal zorunluluğu olmasına rağmen, sığınma evi açma yükümlülüğü olan 237 belediyeden sadece 32 belediyenin sığınma evinin olduğunu vurgulayarak, platformun verilerini şu şekilde sıraladı:

“Ülkede kadına yönelik erkek şiddetine karşı kurulması gereken, 7724 Acil Destek Hattı hala kurulmadı.

*2019 yılında ülke genelinde kadına yönelik şiddetle ilgili, 4 bin 76 suç duyurusunun yüzde 82,4’ne yani 3 bin 357’sine “kovuşturmaya yer yok” kararı verildi.

*2019 yılında “Cinsel dokunulmazlığa karşı suçlar” başlığı altında 138 bin 529 şikayet geldi. Ancak bu şikayetlerin 64 bin 972’si takipsizlik ile sonuçlandı.

*Türkiye’de kadın sığınaklarının mevcut yatak kapasitesi 3 bin 482. Ancak İstanbul Sözleşmesi’ne göre olması gereken 8 bin 315’dir.

*Son 5 yıl içinde şiddet gören 1 milyon kadından 2 bine yakını öldürüldü.

DEVLET KORUMASI ALTINDA 94 KADIN ÖLDÜRÜLDÜ

*İçişleri Bakanlığı verilerine göre ise, 2014-2019 yılları arasında devlet koruması altındayken, 94 kadın öldürüldü.

 *Türkiye’deki evli kadınların en az üçte biri fiziksel veya cinsel şiddete maruz kalıyor. Sadece yüzde 11’i resmi kurumlara gidebiliyor.”

KADIN İSYANINI SAHİPLENME ÇAĞRISI

Aile yapısını parçalayanın İstanbul Sözleşmesi değil, sözleşmeyi uygulamayanlar olduğunu sözlerine ekleyen Efe, “Biz kadınlar olarak, yaşamlarımızdan, haklarımızdan vazgeçmeyeceğimizi buradan bir kez daha haykırıyoruz. Herkesi evde işte sokakta yaşamlarımız kuşatan şiddete karşı yükselen kadın isyanını sahiplenmeye, iktidarı ise sözleşmeyi iptal etmek yerine gereklerini yerine getirmeye çağırıyoruz” diye konuştu. 

ADANA

İstanbul Sözleşmesi'ne karşı Heykelli Park’ta bir araya gelen Adana Kadın Platformu üyesi kadınlar, İstanbul Sözleşmesi’nin etkin bir şekilde uygulanmasını istedi. Basın açıklamasını okuyan Pelin Çiçek, kadınların gösterdiği tepkilerin ardından İstanbul Sözleşmesi’nin gündem olacağı AKP MYK toplantısının ertelendiğini belirterek “Ancak biz İstanbul Sözleşmesi’nden çekilme niyeti hakkında erteleme değil kesin ve net bir açıklama istiyoruz. Tartışma bitirilmeli, sözleşmenin uygulanması için gerekenler yapılmalıdır” dedi.
 
'MÜCADELEDEN VAZGEÇMEYECEĞİZ'


Sözleşmeyi savunmak için eylemde olduklarını ifade eden Çiçek, “Biz kadınlar, sözleşmeden geri çekilme niyet beyanları son bulana kadar nöbetteyiz. Bir kez daha hatırlatmak isteriz. Sözleşme; hayatlarımızın güvencesidir, tartıştırmıyoruz. Devletin gündemi sözleşmeden çıkmak değil kadın cinayetlerini durdurmak olmalıdır. Kazanılmış haklarımızdan ve şiddetsiz bir hayat mücadelesinden asla vazgeçmeyeceğiz” ifadelerini kullandı.

İSKENDERUN

Eşitlik İçin Kadın Platformu bileşeni olan İskenderun Kadın Platformu da, İstanbul Sözleşmesi'ne karşı Boyacılar Parkı'nda basın açıklaması yaparak, İstanbul Sözleşmesi'nin uygulanmasını istedi."6284 uygula", "Savaşa, şiddete hayır", "Öldüren sevgi istemiyoruz" ve "Cezasızlığa hayır" yazılı lolipoplarını taşıyan kadınlar ses çıkarma eylemi yaptı. İskenderun Kadın Platformu adına konuşan Feyruz Gör, İstanbul Sözleşmesi’nin hedef alınması yerine uygulanmasını ve kadınların 7/24 ulaşabileceği danışma merkezleri ile yeterli sayıda sığınak açılmasını talep etti.

ANKARA

Ankara Kadın Platformu da İstanbul Sözlesmesi'nin hedef alınmasına ve çekilme tartışmalarına karşılık Sakarya Meydanı'nda bir araya geldi. "İstanbul Sözleşmesi Yaşatır" pankartının açıldığı açıklamada yüzlerce kadın "Kadın cinayetlerine önlem, Devlet kadınlardan korksun,6284'ü uygula Feminist öz savunma yaşatır" dövizleri taşıdı. Platform adına konuşan Tülay Devrim Kılınç, 'İstanbul Sözleşmesi kaldırılsın' diyenlere karşı bir araya geldiklerini belirtti. Kılınç," Kadınları dövme özgürlüğü isteyen erkeklere, 'eşit değilsiniz' diyerek bizi baskıya, şiddete açık hale getirenlere karşı İstanbul Sözleşmesi’nden vazgeçmiyoruz, etkin uygulayın demek için buradayız! Çünkü ancak etkin uygulanırsa İstanbul Sözleşmesi yaşatır" ifadelerini kullandı.

'FESHİ GÜNDEMDEN ÇIKMALI'

AKP MYK’sının bugün İstanbul Sözleşmesi’yle ilgili karar vereceğini ancak kadınların mücadelesiyle toplantının 13 Ağustos’a ertelendiğini hatırlatan Kılınç, "13 Ağustos’ta bir siyasi parti, kendi MYK’sında, ülkedeki tüm kadınların hayatları üzerine karar vermeye, yaşam hakkımızı tartıştırmaya kalkıyor. Biz bunu tartıştırır mıyız? Tartıştırmayız. Erteleme yetmez, İstanbul Sözleşmesi’nin feshi tamamen gündemden çıkarılmalı, bunun yerine nasıl daha iyi uygulanacağı konuşulsun demek için buradayız" diye konuştu.

'KADINLARIN İSYANINI DUYACAKSINIZ'

İstanbul Sözleşmesi’nin önemine değinen Kılınç,"Bizim adımıza erkeklerin konuşmasından, bizim adımıza erkeklerin karar vermesinden, biz her gün ölürken ekranlarda erkeklerin boy göstermesinden bıktık usandık. Kadınların sesini duyacaksınız. Kadınların isyanını duyacaksınız. Bu şiddet bizim en yakınımızda, yanı başımızda, hepimiz yarın aramızdan kim eksilecek diye yaşamaktan bıktık usandık. Hep birlikte: Bir kişi daha eksilmeyeceğiz" dedi.

Eylem kadınların "Dünyayı yerinden oynatacağız","Jin jiyan azadi", "AKP elini bedenimden çek" , "Kadınlar birlikte birlikte güçlü" sloganları ve zılgıtlarıyla son buldu.

MERSİN

İstanbul Sözleşmesi'ne karşı Kushimoto Sokağı'nda bir araya gelen Mersin Kadın Platformu üyesi kadınlar ile Halkların Demokratik Partisi (HDP) Mersin Milletvekili Fatma Kurtulan, Barış Meydanı'na doğru yürüyüşe geçti. Kısa bir süre yürüyen kadınların önü polislerce kesilerek yürüyüşleri engellendi. Bunun üzerine kadınlar,  Kushimoto Sokağı girişinde basın açıklaması yapıldı. Mersin Kadın Platformu adına konuşan Zübeyde Akpınar, "Mücadelemizin geri dönüşü yok. Haklarımızdan vazgeçmiyoruz, İstanbul Sözleşmesi uygulansın" ifadelerini kullandı.

Açıklama sırasında konuşan HDP Mersin Milletvekili Fatma Kurtulan, HDP olarak Meclis'te İstanbul Sözleşmesi'ni güçlü bir biçimde dile getirip, etkinlik biçimde uygulanması için mücadele edeceklerini dile getirdi.

HATAY

Hatay Kadınlar Birlikte Güçlü, İstanbul Sözleşmesi'ne karşı Köprübaşı’nda basın açıklaması yaptı. Çok sayıda kadının katıldığı açıklamada, 6284 Sayılı Yasa ile İstanbul Sözleşmesi'nin etkin bir şekilde uygulanması istenildi. Basın açıklamasını Hatay Kadınlar Birlikte Güçlü adına Sevilay Elmas, "Biz kadınlar bu haklarımızın gereğinin yerine getirilmesi için yan yana durmaya, hep birlikte mücadele etmeye devam edeceğiz. Haklarımızdan vazgeçmiyoruz, İstanbul Sözleşmesini uygula” dedi.

ANTALYA

Antalya Kadın Platformu, İstanbul Sözleşmesi'ne karşı Attalos Meydanı'nda basın açıklaması yaptı. Kadınlar İstanbul Sözleşmesi'nden vazgeçmeyeceklerini bir kez daha vurgulayarak, taleplerini ve sözleşmenin neden uygulanması gerektiğini maddeler halinde okuyarak, sözleşmenin etkin bir şekilde uygulanmasını istedi.

İZMİR

İzmir'de Türkiye Komünist Partisi (TKP) İstanbul Sözleşmesi’ne yapılan saldırılara karşı basın açıklaması düzenledi. Karşıyaka İskele girişi İş Bankası önündeki etkinliğe çok sayıda kadın katıldı. "Omuz Ver Kadınlar Yaşasın" pankartının açıldığı açıklamada, "Gericiler kaybedecek kadınlar kazanacak", "Kadınlar bu düzene sığmaz" dövizleri taşındı. Açıklamayı kadınlar adına TKP üyesi Ekin Şen okudu.

Kadınların sadece İstanbul Sözleşmesi'nin uygulanmasını değil şiddetin tamamen ortadan kalkmasını istediklerini vurgulayan Şen, "Kadına yönelik şiddetin kaynağında sömürü ve bu ilişkilerini korumaya çalışan gericilik olduğunu çok iyi biliyoruz. Şiddetin var olmasında payı olanların bugün İstanbul Sözleşmesi’nden çekilmeyi savunması ise şiddet ve kadın cinayetlerinde suç ortaklıklarını gizleme çabasından başka bir şey değildir" diye konuştu.

BELEDİYE BİNASINA DEV PANKART

İzmir Büyükşehir Belediyesi, “İstanbul Sözleşmesi Yürürlükte Kalmalı” sloganıyla hazırladığı dev karekodlu pankartı ana hizmet binasının Saat Kulesi tarafına bakan cephesine astı. Telefon kamerası ile doğrudan okunabilen karekod, Biz İzmir Platformu üzerinden 10 maddelik doğru ve yanlışlar listesine ulaşılmasını sağlıyor. Karekod uygulamasına yüklenen bilgilendirici afiş, farkındalık yaratmak amacıyla zemin çıkartmaları olarak Alsancak’ta Kıbrıs Şehitleri Caddesi’ne de yerleştirildi. Zemin çıkartmalarının kentin tümüne yayılması, Sözleşme ile ilgili doğru bilgileri içeren afişin ise otobüslerin içine asılması planlanıyor.