Muhabirlerimiz Topaloğlu ile Eser cezaevinden çıktı

img

İSTANBUL – Tahliye kararı verilen muhabirlerimiz Sadık Topaloğlu ile Sadiye Eser bulundukları cezaevlerinden tahliye edildi. Cezaevi çıkışında konuşan Topaloğlu ve Eser, tutuklu gazetecilere ve cezaevlerinde koronavirüs önlemlerinin yetersizliğine dikkat çekti.

İstanbul 22’nci Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen ilk duruşmada tahliye kararı verilen ajansımız muhabirleri Sadık Topaloğlu, Silivri Cezaevi’nden, Sadiye Eser ise Bakırköy Kadın Kapalı Cezaevi’nden tahliye edildi. Topaloğlu ve Eser’i cezaevi önünde aile ve gazeteci arkadaşları karşıladı.

DUVARLARIN ARDI!

Silivri Cezaevi’nden tahliye edilen Sadık Topaloğlu, cezaevi çıkışında yaptığı açıklamada, tahliye olmalarının güzel bir haber olmakla birlikte yeterli olmadığını belirtti. Cezaevlerinde halen yüzlerce gazetecinin tutuklu bulunduğuna dikkat çeken Topaloğlu, “Şu duvarların arkasında sırf haber yaptıkları için tutuklu bulunan bir sürü gazeteci var. Ferhat Çelik ve Aydın Keser de bunlardan sadece ikisi. Bu sadece Silivri Cezaevi’nde değil Türkiye’nin birçok cezaevinde yüzlerce ve hatta binlerce siyasi tutuklu var. Bunlar özellikle bu son salgın nedeniyle ciddi bir tehlike altındalar. Salgının cezaevlerine ulaşması an meselesidir. Hali hazırda tutuklular tamamen tecrit altında. Herhangi bir kapalı ve açık görüş yapamıyorlar. Dış dünya ile bir irtibatları yok. Sadece telefon irtibatları var. Bir tutuklu eğer cezaevinde hastalanırsa onun hastaneye gitme ihtimali sıfır. Şayet hastaneye gidebilirse o zaman da 14 gün boyunca tek başına karantina da kalacak” ifadelerini kullandı. 

Topaloğlu, sözlerini şöyle sürdürdü: “Bir yargı paketinden bahsediliyor ve bu paketten siyasi tutukluların muaf tutulacağı söyleniyor. Bu ciddi anlamda bir kriz demektir. Çünkü olası bir salgının yayılması durumunda bunları karantinaya alabilecek bir alan bile yok. Temennimiz odur ki tüm siyasi tutuklular serbest bırakılsın.”

‘CEZAEVİNDE ÖNLEMLER YETERSİZ’

Öte yandan cezaevinden çıkan muhabirimiz Sadiye Eser de cezaevlerindeki kötü koşullara dikkat çekti. Salgına karşı önlemlerin çok yetersiz olduğunu söyleyen Eser, koğuştan çıkarken idareden eldiven ve maske istediğini ama talebinin karşılanmadığını aktardı. Eser, uzun süreli ısrarın ardından kendisine maske ve eldiven verildiğini söyledi.