26 MART 2020 GÜNDEMİ

img

* Gazetecilerin Kovid-19 salgını tehdidine karşı dezavantajlı konumda olduğunu söyleyen Doç. Dr. Esra Arsan, bu süreçte özellikle “Toplumu kutuplaştırıcı, belli bir gruba veya ırka dönük nefreti körükleyen yayınlardan kaçınılmasının” önemi üzerinde durdu. 

* Korona günlerinde iktidar tarafından alelacele “Korunan alanların tespit, tescil ve onayına ilişkin yönetmeliğin” değiştirilmesine dikkati çeken uzmanlar, koruma altında olan alanların yerleşime açılacağı ve doğal yaşam alanlarının talan edileceğini söyledi. 
 
* Koronavirüsün Türkiye’deki yayılma hızına bakıldığında önümüzdeki haftanın çok kritik olduğunu belirten Diyarbakır Tabip Odası Başkanı Mehmet Şerif Demir, Sağlık Bakanlığı’nın kent verilerini açık bir biçimde açıklamasında fayda olduğunu söyledi.
 
* Karabük T Tipi Kapalı Cezaevi’ne bulunan hasta tutuklu Fuat Bor’un annesi Muhtemer Bor, Adalet Bakanlığı’na çağrı yaparak, tüm hasta tutukluların bir an önce bırakılmasını istedi. 
 
* Birinci basamak sağlık kuruluşları pozisyonundaki eczanelerin durumunu değerlendiren Van-Bitlis-Hakkari Eczacı Odası Başkanı Fikret Baransel, risk grubunda bulunan eczane ve çalışanlara dair gerekli önlemleri almaya devam ettiklerini söyledi. 
 
* Habur Sınır Kapısı'ndan iki hafta önce sadece ateşi ölçülerek, evde kalması için uyarılan bir yurttaş, bu süre zarfında hem bulunduğu köyü gezdi hem de kente inerek, çok sayıda kişiyle buluştu. 
 
* Koronavirüs salgınının taşıyıcılarının yaşlılar değil gençler olduğunu ve alınan tedbirlerin bu noktada yeterli olmadığına dikkati çeken Mardin Tabip Odası Eşbaşkanı Dr. Osman Sağlam, kentteki kurumların salgına ilişkin verileri kendilerinden sakladıklarını kaydetti.  
 
* Mersin Tabip Odası Başkanı Dr. Mehmet Antmen, kentte yapılan test sayısının yeterli olmadığını belirterek, "Test sayısı taşıyıcılık oranını saptamada çok yetersiz" dedi.
 
* Ağır hasta tutuklu Cengiz Sinan Halis Çelik’in kardeşi Nesrin Çelik, cezaevleri koşullarının koronavirüsü atlatabilecek düzeyde olmadığına dikkati çekerek, “Tutukluların sesi biz olmak zorundayız” dedi. 
 
* Kürtçe öykü anlatıcısı Ayhan Erkmen, koronavirüs tehdidi nedeniyle evlere kapanmak zorunda kalan insanları öykü öğrenmeye, dinleyip, anlatmaya davet etti. 
 
* 3'ncü Yargı Paketi'yle ilgili hükümetten sağduyulu ve tüm tutsakların da faydalanacağı bir paket beklediklerini söyleyen İHD Van Şube Başkanı Murat Melet, TMK değişmediği sürece siyasi tutsakların bırakılmasının yolunun açılmayacağını belirtti. 
 
* HDP İzmir İl Örgütü Kriz Masası’ndan Dr. Ayşe Özdamar, kurumlara gönderilen ekipman yetersizliğine işaret etti ve salgını kontrol altına almanın ana yolunun testleri çoğaltmak olduğunu belirtti. 
 
* 16 milyon insanın yaşadığı İstanbul, koronovirüs salgını ile sessizliğe gömüldü. Her gün yüzbinlerce insanın gelip geçtiği cadde ve meydanlar tenha, toplu taşıma araçları boş, dolup taşan mekanlardaki masa ve sandalyeler arasında ise sadece kedi ve köpekler dolaşıyor.
 
* HDP’li belediyelere kayyum atanmasının “Kürt düşmanlığı”ndan kaynaklandığını söyleyen TİP Genel Başkanı Erkan Baş, AKP’nin koronavirüs salgınını 15 Temmuz darbe sürecinden sonra ikinci bir “lütuf” olarak gördüğünü ifade etti.
 
* Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu'ndan Av. Rukiye Leyla Süren, koronavirüs salgınına karşı alınan “Evde kal” önlemi ile birçok ülke gibi Türkiye’de de kadına yönelik şiddetin arttığını belirtti. Süren, acil şekilde Aile İçi Şiddet hatlarının oluşturulması gerektiğini söyledi.
 
* Koronavirüs salgını hızla yayılırken, Diyarbakır sokakları hem kalabalık hem de çok gergin. Salgına karşı “evinizde kalın” çağrıları sokakta karşılık bulmazken, yurttaşlar bu çağrılara tepki gösteriyor.
 
* Habur Sınır Kapısı’ndan Federe Kürdistan bölgesine yük götüren TIR şoförleri, koronavirüs tehdidine rağmen günlerdir araç kuyruğunda bekliyor. Geçimlerini sağlamak zorunda olduklarını söyleyen şoförler, "Bu teker dönmezse nasıl geçineceğiz" diye sordu.  
 
* Kahta ilçesine bağlı Şahintepe köyünde koronavirüs tespit edilen kişinin yaşamını yitirdiği iddia edildi. Serhat Ayaz adlı esnaf, "Eve kapan demekle olmaz, ekonomik destek verilmeli" sözleriyle çağrıda bulundu.
 
* Tarsus T Tipi Kapalı Cezaevi’nde tutulan Nurcan Aslan, ailesine koronavirüs salgınına karşı tedbir alınmadığını aktardığı sırada telefonu kesildi.
 
* AKP’nin 5 yıl sonra HDP’ye yaptığı ziyarete ilişkin “Görüşmek bile zorlayıcıydı” diyen HDP Eş Genel Başkan Yardımcısı Alican Önlü, “Düzenleme, ilk önce toplumun iradesine ve sağlığına dönük bir ortaklaşmayla hayata geçirilmelidir” dedi.
 
* HDP’li 8 belediyeye kayyım atanmasına tepki gösteren görevden alınan Bismil Belediyesi eşbaşkanları Gülşen Özer ve Orhan Ayaz, kayyım atamalarının ibretlik bir hal aldığına dikkat çekerek, "pandemi" haline gelen AKP’nin gitme zamanının geldiğini söyledi.
 
* Yerine kayyum atanan Cizre Belediye Eşbaşkanı Mehmet Zırığ hakkında dosya hazırlayan savcının seçime iki gün kala TEM ve Güvenlik Şube'den bilgi istediği ortaya çıktı. Savcılığın her iki şubeye gönderdiği evrakta, Zırığ’ın dördüncü dereceye varana dek akrabalarının araştırılmasını istedi. 
 
* Koronavirüs salgınına ilişkin gelişmeler takip edilecek. 
 
* Mezopotamya Ajansı (MA) muhabirleri Sadiye Eser ve Sadık Topaloğlu yargılandıkları İstanbul 22’nci Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülecek dava duruşmasına tutuklu bulundukları cezaevlerinden SEGBİS’le bağlanacak. (14.30)