Irak, Suriye'den gelen ABD askerleriyle ilgili yasal işlem başlatacak

img

HABER MERKEZİ- Irak yönetimi, Suriye'den çekilen ABD askerlerinin Irak'a gelmesine izin vermediklerini belirterek, konuyla ilgili uluslararası hukuk çerçevesinde yasal işlem başlatacaklarını açıkladı.

Irak Başbakanı Adil Abdulmehdi, ABD askerlerinin iki gün önce Kuzey ve Doğu Suriye'den çekilerek Irak'a giriş yapmasıyla ilgili açıklamalarda bulundu. 

Abdulmehdi, ABD askerlerinin ülkeye girmelerine onay vermediklerini vurgulayarak, "Irak'taki her türlü dış güç hükümetin iznini almalı" ifadelerini kullandı. 

Uluslararası toplumu ve Birleşmiş Milletleri bu konuda harekete geçmeye çağıran Abdulmehdi, "ABD güçlerinin Irak'taki varlığıyla ilgili uluslararası hukuk çerçevesinde yasal işleme başlıyoruz" dedi. 

'4 HAFTA İÇERİSİNDE AYRILACAKLAR' 

ABD Savunma Bakanı Mark Esper de bugün Bağdat'ta Irak Savunma Bakanı Necah eş-Şammari ile görüştü. 

Görüşme sonrası açıklama yapan Şammari, Suriye'den Irak'a geçen 150 ABD'li askerlerin 4 hafta içinde ülkeden ayrılacağını söylemişti.

Ayrıca, Irak Başbakanlığı’na bağlı Güvenlik Medyası Ağı tarafından yapılan yazılı açıklamada ise, "Suriye'den gelen ABD askerlerinin Irak'ta kalması için ise hiçbir onay söz konusu değil" ifadesi kullanılmıştı. 

Amerikan askerlerini taşıyan zırhlı araçlar ve askeri ekipman tırları dün Suriye sınırındaki Simelka Kapısı'ndan Irak'a giriş yapmıştı.Askeri birliklerin, ABD'nin Enbar'daki Ayn'ul Esed ile Uluslararası Erbil Havalimanı üslerine yerleşeceği iddia edilmişti.