Mezopotamya Yazarlar Derneği: Kayyuma karşı ses çıkarın

img
HABER MERKEZİ – HDP’li belediyelere kayyum atanmasını eleştiren Mezopotamya Yazarlar Derneği (MYD) Eşbaşkanı Eyüp Güven, demokrasinin zaafa uğramaması için başta CHP olmak üzere Türkiye’deki tüm demokrasi güçlerinin seslerini gür bir şekilde çıkarmalarını istedi. Iğdır,  Adana ve İstanbul'da da kayyum protestoları yapıldı.
 
Mezopotamya Yazarlar Derneği (MYD), HDP’li Mardin, Van ve Diyarbakır büyükşehir belediyelerine kayyum atanmasına Mardin’de bulunan dernek binasında yaptıkları açıklama ile tepki gösterdi.
 
MYD Eşbaşkanı Eyüp Güven, yaptığı açıklamada “Demokrasiye karşı yapılan bu darbenin karşısında duracağımızı ve sonuna kadar mücadele edeceğimizi açıkça ifade ediyoruz. Herkesin barış ve demokrasi için omuz omuza mücadele etmesi gerekmektedir" dedi.
 
‘HANGİ GEÇERLİ SEBEP UZAKLAŞTIRMAYI MEŞRU KILDI?’
 
Seçimle göreve gelen kişilerin görevden uzaklaştırılma gerekçelerinin sağlam delillerle ortaya konması ve ayrıntılarıyla kamuoyuyla paylaşılması gerektiğini belirten Güven, görevden almalara karşı "Birkaç ay gibi kısa bir süre geçmesine rağmen, hangi geçerli sebep uzaklaştırmayı meşru kılmıştır?" diye sordu.
 
‘TÜM DEMOKRASİ GÜÇLERİ SES ÇIKARMALI;’
 
Güven, görevden uzaklaştırma işleminin geçici nitelikte bir tedbir olduğunu da hatırlattı. Belediye eşbaşkanları hakkında açılmış olduğu belirtilen soruşturmaların bir an önce sonuçlandırılarak görevlerine iade edilmesini istediklerini söyleyen Güven, bu konuda Cumhuriyet Halk Partisi’ne (CHP) de seslendi.  Güven, “ ‘Seçimle gelen seçimle gider’ kültürünün yerleşmesi ve demokrasinin zaafa uğramaması için başta CHP olmak üzere Türkiye’deki tüm demokrasi güçlerinin seslerini gür bir şekilde çıkarmalarını ve HDP’nin eylemlerine destek vermelerini beklediklerini” vurguladı.
 
KILIÇDAROĞLU’NA ÇAĞRI
 
Yazar  Ahmet Çelik de, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'na seslendi. Kılıçdaroğlu’na “Bu sessizliğinizi bozun. Madem sokağa çıkmayı doğru bulmuyorsunuz, Sakarya tank palet fabrikası için CHP milletvekilleri ve Sakarya halkı neden günlerdir sokakta?” diye soran Çelik, devamında şunları söyledi: “Kaz Dağları, ODTÜ için neden sokaktasınız. Eğer ki hak sokakta aranmıyorsa Kılıçdaroğlu niçin Adalet Yürüyüşü'nde Ankara’dan İstanbul’a kadar yürüdü. Kılıçdaroğlu bunları hatırlamalıdır. Türkiye de demokrasi isteniyorsa Kılıçdaroğlu, Ankara’dan Mardin, Diyarbakır ve Van’a doğru yürüyüş başlatsın. Gelin hep birlikte demokrasiye sahip çıkalım." 
 
ADANA 
 
Adana’da HDP’li üç büyükşehir belediyesine kayyum atanması partililerce yapılan yürüyüşle protesto edildi. 
 
HDP İl Örgütü önünde bir araya gelen partililer, buradan Beşocak Mahallesi’ne doğru yürüyüşe geçti. Ancak bir süre sonra polis engeli ile karşılaşıldı. Engellemelere rağmen yürüyüşlerine devam eden partililer ulaştıkları Beşocak Meydanı’nda oturma eylemi yaptı. Oturma eylemlerin ardından yeniden parti binalarına doğru yürüyüşe geçen HDP’liler yol boyunca “Direne direne kazanacağız", "Bijî berwedana Amed'e" ve "Kayyumlara karşı susmayacağız, durmayacağız" sloganları atıp, alkış çaldı. Yürüyüşleri sırasında polisin müdahale tehditlerine rağmen yol üzerinde yer alan Tepebağ Lisesi önünde de bir süre oturma eylemi yapan HDP’liler, daha sonra eylemlerini noktalayarak parti binalarına geçti.
 
 
IĞDIR
 
Diyarbakır, Van ve Mardin büyükşehir belediyelerine kayyumların atanmasına Iğdır’dan da tepki gösterildi. HDP İl Örgütü tarafından parti binası önünde yapılan açıklamaya HDP Iğdır Milletvekili Habip Eksik ile Iğdır ve Halfeli belediyeleri eş başkanları da katıldı.
 
Burada konuşan Milletvekili Habip Eksik, kayyum politikasını asla kabul etmeyeceklerini söyledi. Amed, Van ve Mardin büyükşehir belediyelerinin AKP-MHP faşist iktidarı tarafından gasp edildiğini söyleyen  Eksik, "Belediyelerimize hukuksuz bir şekilde el konuldu. Daha önceki hırsızlıkların devamı için kayyum politikası uygulandı. Hiçbir hukuki gerekçe olmamasına rağmen arkadaşlarımız görevlerinden alındı" dedi. Halka yaşanan duruma sessiz kalınmaması çağrısı yapan Eksik, "Her alanda her fırsatta sonuna kadar direnişin, mücadelenin içinde olmalıyız. Sessiz kalmayalım. Hep beraber direneceğiz, hep beraber kazanacağız" dedi. Açıklama, atılan ''Faşizme karşı omuz omuza" sloganıyla son buldu. 
 
İSTANBUL
 
İstanbul'da ise, HDP Başakşehir İlçe Örgütü kayyum atamasını Bayramtepe Mahallesi'nde protesto etti. “Halkın iradesi gasp edilemez” pankartının açıldığı eylemde açıklamayı HDP İlçe Örgütü Eşbaşkanı Nadire Kılıç okudu. 
 
19 Ağustos’ta halk iradesinin gasp edildiğini ifade eden Kılıç, “Bizler bunu kabul etmiyoruz. Her türlü baskı ve dayatmalarınıza karşı bu mücadele devam edecektir. Başta Kürt halkı olmak üzere Türkiye halkları bunu kabul etmeyecektir. 31 Mart ve 23 Haziran'da Türkiye halkı güzel bir birliktelik yakaladı. Annelerimize ve kadınlarımıza seslenmek istiyorum. Doğusu Batısı, Egesi, Karadeniz’i fark etmiyor. Kadınların duygusu ve hissi ortaktır. Ne Kürt ne de Türk annesi ağlasın. Gelin bu adaletsizlik ve hukuksuzluğu alanlarda birlikte 'dur' diyelim. Mücadeleyi demokrasi haklarımızı kullanarak sürdüreceğiz” diye konuştu.