Meclis'te 'Sayın Öcalan' ifadesine ceza

img
ANKARA - Meclis'teki bütçe görüşmelerinde Leyla Güven’in açlık grevine ve PKK Lideri Abdullah Öcalan üzerindeki tecride dikkat çeken HDP’li Musa Farisoğulları'na konuşması sırasında “Sayın Öcalan” dediği için uyarı cezası verildi. 
 
Meclis Genel Kurulu'nda 2019 Yılı Merkezi Bütçe Kanun Teklifi görüşmeleri sürüyor. Halkların Demokratik Partisi (HDP), görüşmelerde, PKK Lideri Abdullah Öcalan üzerindeki tecride ve tecridin kaldırılması talebiyle 35 gündür açlık grevinde olan Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Eşbaşkanı ve HDP Milletvekili Leyla Güven'i gündeme getirdi. 
 
'GÖZALTILAR AKP'NİN SEÇİM HAMLESİ'
 
Genel Kurul'da konuşan HDP İstanbul Milletvekili Ali Kenanoğlu, Güven'in fotoğrafıyla kürsüye çıkarak yaptığı açlık grevine dikkat çekti. Kenanoğlu, Güven’e destek eylemlerine yapılan müdahalelere tepki verdi. Bugün İzmir’de partilerine yönelik operasyonda 11 kişinin gözaltına alındığını belirten Kenanoğlu, gözaltıların seçimlere giderken AKP'nin hamlesi olduğu değerlendirmesi yaptı. 
 
Kenanoğlu’nun konuşması üzerine AKP Grup Başkanvekili Bülent Turan söz alarak,"Öcalan’a destek eylemleri var. Bunu görmesinler mi arkadaşlarımız?” ifadelerini kullanarak, operasyonlara destek verdi. 
 
BİLGEN: ÇALIŞMALARIMIZ HEDEF ALINIYOR
 
Turan’ın konuşması sonrası söz alan HDP Grup Başkanvekili Ayhan Bilgen, İzmir’deki partililerin 2 yıl önce yapılan bir basın açıklaması nedeniyle gözaltına alındıklarını söyleyerek, “Bir operasyonu televizyondan dinlediğinizde örgüt ismi ilan ediliyor. Ama sonrasında baktığımızda hepsinin parti yöneticisi olduğunu görüyoruz. Bizim çalışmalarımızı yürüten arkadaşlarımızı kriminalize ediliyor. Doğrudan doğruya siyasal ve toplumsal çalışmalarımız hedef alınıyor. Seçimden önce gözaltına alınıp seçim sonrası serbest bırakılmaları tesadüf değil” dedi. 
 
'SAYIN ÖCALAN İMRALI’DA TECRİT ALTINDADIR'
 
HDP Diyarbakır Milletvekili Musa Farisoğulları da, PKK Lideri Abdullah Öcalan üzerindeki tecride değindi. Farisoğulları,  şunları söyledi: “Sayın Abdullah Öcalan, İmralı’da ağır tecrit koşulları altında tutulmaktadır. Tecrit koşulları keyfiyetle ve ciddiyetsizlikle her geçen gün derinleştirilmektedir. İmralı statüsü, infaz rejimi ve uygulanan derinleştirilmiş bu tecrit; Hukuka, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin Hükümlerine, CPT raporlarına ve de İnfaz Kanun ve Yönetmeliklerine aykırı ve insanlık dışıdır. Tecrit koşullarının derinleştirilmesi, Meşru Haklarına yönelik sistematik bir saldırının olduğunun da bir göstergesidir. İmralı’da uygulanan sistematik tecrit politikasının ise salt Öcalan’ın şahsına yapılmış bir saldırı olmadığı; Öcalan şahsında derinleştirilen insanlık dışı uygulamalar ile Kürt Halkına yönelik bir saldırının hedeflendiği gözden kaçırılmamalıdır."
 
MHP'DEN TEHDİT 
 
Farisoğulları’nın konuşmasında  “Sayın Öcalan” ifadesine üzerine Meclis Genel Kurulu’nda, tartışmalar yaşandı. MHP Manisa Milletvekili Erkan Akçay,“Herkes ayağını denk alsın” ifadesinde bulundu. İYİ Parti İstanbul Milletvekili Yavuz Ağıralioğlu ise, İç Tüzük'ün işletilmesini talep etti. 
 
KURTULAN: SUSUN DEMEKLE SORUNU ÇÖZEMEZSİNİZ
 
HDP Grup Başkanvekili Fatma Kurtulan, Akçay ve Ağıralioğlu’na karşılık vererek, şunları söyledi: “Bundan 3 yıl önce devletin resmi politikası olarak bu devletin Öcalan’la görüştüğünü, partimizden destek alındığını, partimizden bir heyetin defalarca İmralı Adası’na oradan da Kandil’e gittiğini, Türkiye’nin çok önemli bir sorunu, Kürt sorunun çözümü için bir çabanın ortaya çıktığını biliyoruz. Devletin tüm organları ortak bir konsensüsle bu adım attı. Ama bu dönemde devletin  bir çözüm için oraya gittiğini hepimiz biliyoruz. Savaşı bitirecek bir güç olarak gördü. 90’lı süreçlerin ortalarında dönemin Genel Kurmay Başkanı Doğan Güreş, ‘düşük yoğunluklu bir savaş’ demiştir. Ortada ciddi bir mesele varken ‘susun’ demekle bu sorunu çözemezsiniz."
 
ÖCALAN: BİR KANAL AÇIN
 
Tartışmalar ardından kürsüye çıkan HDP Urfa Milletvekili Ömer Öcalan, "Leyla Güven’in talepleri var. Sayın Öcalan üzerinde bir tecrit vardır. İki buçuk yıldır ailesinden kimse görmemiştir. Açın bir kanal ailesi olarak gidip görelim. Leyla’nın talebi talebimizdir” ifadesini kullandı. 
 
FARİSOĞULLARI’NA UYARI CEZASI
 
Öcalan’ın konuşması sonrası, görüşmelere 15 dakika ara verildi. Aranın ardından Meclis Başkanvekili Mustafa Şentop, verilen arada Farisoğulları’nın tutanağa geçen konuşmalarını incelediklerini ve İçtüzüğün 158’inci maddesi gereğince uyarı cezası verildiğini duyurdu.