Dilovası’nda gençlerin gözü seçimde: Neden bahar açmasın ki?

KOCAELİ - İşsizlik nedeniyle Avrupa’ya yoğun göçün yaşandığı Dilovası’ndaki gençler, değişim için sandığa gideceklerini söyledi. Gençler, DEM Parti’ye işaret ederek, "Kazandığı her yerde bahar açıyor, burada neden açmasın ki?" diye kaydetti. 
 
Yerel yöneticilerin belirleneceği 31 Mart seçimlerine son iki gün kaldı. Bu nedenle seçim çalışmalarının son adımlarını atan siyasi partiler, girdikleri bu yarışın sonuçlarını sandıklardan alacak. Kocaeli’nin Dilovası ilçesindeki seçim yarışı DEM Parti ile AKP arasında geçecek. Son üç dönemdir AKP tarafından yönetilen ilçede istihdam sorunu başta olmak üzere sağlık, sosyal, kültürel ve ekolojik sorunlar had safhada. İlçede kurulacak sandıklardan çıkacak sonucu en çok merak eden kesimlerin başında ise gençler geliyor.
 
Türkiye’nin sanayi bakımından en önemli bölgelerinden birisi olmasına rağmen işsizlikle boğuşan Dilovası’nda yaşayan gençlerden yaklaşık 5 bini son yıllarda Avrupa’ya göç etti. Geri kalanlar ise uyuşturucu tehdidi altında. Uyuşturucu kullanım yaşının 11’e kadar düştüğü ilçede, belediyenin gençlere dönük kültürel ve sosyal aktivite alanları ise nerdeyse hiç yok.
 
DEM Parti’nin adayları Mustafa Avcı ve Şevin Coşkun’un açıkladıkları seçim beyannamesinde ilçedeki gençlerin belediyenin karar alma süreçlerine en etkin şekilde katılabilmesi için olanaklar yaratılacağı ve eğitimsiz bırakılmış gençlerin eğitim alabilmesi için meslek edindirme kursları ve sosyal aktivitelerle toplumsal yaşama katılmalarının sağlanması öne çıkan başlıklar arasında. Yine madde bağımlılığının önüne geçmeye yönelik olarak gençler için psiko-sosyal destek merkezleri açılması, madde bağımlılığına karşı mücadele eden gençlik dernekleri ve benzeri kurumlara belediye bütçesinden destek sunulmasına yönelik hazırlıklar söz konusu.
 
Mikrofon uzattığımız gençler, yaşadıkları sorunları anlatıp sandığa giderken neleri esas alarak oy kullanacaklarını dile getirdi.
 
‘İŞSİZLİK UYUŞTURUCUYA İTİYOR’
 
Dilovası’ndaki işsizlik sorununun birçok gençte aile baskısına yol açtığını belirten gençlerden Yasin Yıldırım, gençlerin uyuşturucu kullanımı başta olmak üzere farklı arayışlar içerisinde girdiğine ifade etti.
 
Mevcut AKP yönetiminin bu duruma kayıtsız kaldığını söyleyen Yıldırım, “Zaten onların istediği de bu. Gençleri işsizlikle yozlaştırarak, onlara karşı çıkamayacak kadar akıllarını yitirecek hale getirmeyi amaçlıyorlar” dedi. 
 
‘DİLOVASI’NDA NEDEN BAHAR AÇMASIN Kİ’
 
İşsizlik ve uyuşturucu bağımlılığı başta olmak üzere gençlerin karşı karşıya olduğu temel sorunların çözümü için DEM Parti’ye işaret eden Yıldırım, “Bu konuda DEM Parti’ye çok güveniyorum. Çünkü hem gençlere hem kadınlara bu yönden destek veriliyor. Ki zaten baktığımız zaman DEM Parti’nin aktif olduğu her yerde uyuşturucunun az olduğu ve gençlerin daha çok okuduğu ortada. DEM Parti’nin kazandığı her yerde bahar açıyor, Dilovası’nda neden açmasın ki” diye belirtti.
 
‘GENÇLER PRANGALAR ALTINDA KALMAK İSTEMİYOR’
 
İşsizlik nedeniyle yaşanan göçe işaret eden Adar Akboğan da, “Gençlerin kendisini geliştirebileceği alanlar çok kısıtlı. Bu yüzden gençlerin başvurduğu yollardan birisi de yurtdışı. Bizzat benim kendi öz abim ve birçok akrabam başta olmak üzere Dilovası’nda yaklaşık 5 bin genç Avrupa’ya göç etmiş durumda. Bu bizim açımızdan çok kötü bir durum” diye belirtti.
 
Gençlerin temel sorunlarını göz önünde bulundurarak sandığa gideceklerini ifade eden Akboğan, “Gençler artık birçok şeyin farkında ve iktidarın prangaları altında kalmak istemiyorlar” dedi.  Akboğan, diğer seçmenlere ise, “Çocuklarınız ve torunlarınız için, onların geleceği için sandığa giderken kadınlara ve biz gençlere yapılan zulmü görüp öyle oyunuzu verin” sözleriyle seslendi.
 
‘GENÇLERİN EN BÜYÜK PROBLEMİ AKP YÖNETİMİDİR’
 
Sahip çıkılmayan gençlerin sokaklara, kötü yollara düştüğünü söyleyen Ömer Erkan adlı bir başka genç ise, madde bağımlılığının yaygınlaşması noktasında AKP’li belediye yönetimine işaret ederek şunları söyledi: “Bu sorunların nedeni yönetimden kaynaklanıyor. Sanayi kentinde yaşıyoruz ama bir fabrikaya gittiğimizde bize ilk sorulan şey, tecrübemizin olup olmadığı. Gençlerin bir tecrübesi yok, çünkü bu tecrübeyi edinebileceği bir yer yok. Bu anlamda gençlerin en büyük problemi bu yönetim ve iktidardır. Yıllarıdır başımızdalar ama herhangi bir çalışma yapılmadı gençlerle alakalı.” 
 
‘GENÇLER İÇİN DEĞİŞİM ŞART’
 
Partiler arasında şuan bir tek DEM Parti’nin gençlere dönük birçok projeleri olduğunu görebildiklerini dile getiren Erkan, “Gençlerin şu anda belli bir aktivitesi, gezebileceği bir yer, ilgilenebileceği bir spor dalı yok. O yüzden sandığa giderken bu zamana kadar biz gençler için neler yapıldı, bunları göz önünde bulundurup ona göre oyumuzu DEM Parti’ye vermemiz gerekiyor. Çünkü artık bir değişimin şart olduğunu düşünüyoruz gençler için” diye konuştu.  
 
‘DEM PARTİ GELİRSE HER ŞEY FARKLI OLABİLİR’
 
Dilovası’nda uyuşturucu kullanım yaşının giderek düşmesinin kendisinde büyük bir tedirginliğe yol açtığını vurgulayan Muhammed Taşçı da, “Ben kendim de sürekli kardeşlerimin peşinde gidiyorum. Onlar böyle şeylerden uzak dursun diye” ifadelerini kullandı.
 
“Benim düşünceme göre DEM Parti başa gelirse her şey daha farklı olabilir” diyen Taşçı,  “Zaten hazırladıkları projeleri de görüyoruz. Şuana kadar ki hiçbir belediye başkanı böyle projeler sunmadı. gençler başta olmak üzere kadınlar, yaşlılar için çok güzel projeler sunuyorlar. O konuda DEM Parti’ye güveniyoruz” dedi.