DEM Parti’den İHD ve ÖHD’ye ziyaret

img

İZMİR- DEM Parti İzmir İl yönetimi, seçim çalışmaları kapsamında  Belediye Eşbaşkan adaylarının katılımıyla İHD ve ÖHD İzmir şubelerini ziyaret etti.

Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) İzmir İl Yönetimi seçim çalışmaları kapsamında Belediye Eşbaşkan adayları Türkan Aslan Ağaç ve Akın Birdal’ın katılımıyla İnsan Hakları Derneği (İHD) İzmir Şubesi, Özgürlük İçin Hukukçular Derneği (ÖHD) İzmir Şubelerini ziyaret etti.

İlk olarak İHD İzmir Şubesini ziyaret eden İzmir İl yönetimi, İHD yönetimi ve üyeleri tarafından karşılandı.

‘İZMİR’İ İNSAN HAKLARI KENTİ YAPMAK İSTİYORUZ’

Burada kısa bir konuşma yapan Akın Birdal, İHD’nin kendi evi olduğunu ve seçim çalışmalarında insan hakları ihlalleri konusunda mücadele yürüten bir kurumla başlamak istediğini belirtti. İzmir’i insan hakları kenti yapmak istediklerini vurgulayan Birdal, “Ekonomik, toplumsal ve kültürel düzenlemelerle,  barış, eşitlik gibi insan hakları kapsamında çalışmalar yürüterek İzmir ve ilçelerini bire insan hakları kenti dönüştürmeye çalışacağız” diye belirtti.

TÜRKİYE’DE İNSAN HAKLARI SORUNU

Daha sonra söz alan Dem Parti İzmir Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkan adayı Türkan Aslan Ağaç, insan hakları sorununun Türkiye'nin önemli sorunu olduğunu vurguladı. Özellikle son yıllarda insan hakları sorununun tüm dünyada önemli bir sorun olmaya başladığını kaydeden Ağaç, “Türkiye’de son 22 yıllık AKP iktidarıyla birlikte insan haklarının her alanda çok geriye gittiğini görüyoruz. İzmir'in 30 ilçesinde ekosistemi tahrip eden bir sorun olduğunu görüyoruz. İzmir’i daha yaşanılır bir kent olarak bırakmak istiyorsak bu öncelikle bu eko kırıma dur demek zorundayız. Bu anlamda  İzmir’i yaşanır bir kent yapmak istiyoruz. 31 Nisan’da tüm toplumsal kesimlerle birlikte bu kenti nasıl yöneteceğimizi tartışacağız” şeklinde konuştu.

‘İNSAN HAKLARINI DESTEKLEYENLERİ ESAS ALIYORUZ’

Daha sonra konuşan İHD İzmir Şubesi Eşbaşkanı Zilan Gömüş de, İHD olarak insan haklarını ve insan haklarının evrenselliğini esas aldıklarını, yerel seçimlerde de insan haklarını ve demokrasiyi savunan adayları destekleyeceklerini söyledi. Ziyaretin kendileri için çok anlamlı olduğuna dikkat çeken Gümüş, herkese teşekkür ederek insan hakları ve demokrasi alanında daha çok çalışmaya ihtiyaç olduğunu vurguladı.

‘TÜRKİYE’DE BÜYÜK BİR HUKUKSUZLUK YAŞANIYOR’

Ardından ÖHD İzmir Şubesi ziyaret edildi. Türkiye'de son yıllarda çok büyük bir hukuksuzluğun yaşandığına işaret eden Birdal, “ Türkiye'de hiçbir dönem  bu kadar hukuksuzluk yaşanmamıştır.  Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) kararlarına uyulmuyor. Uluslararası hukuk kurumları, denetim mekanizmaları  kapitalizmin  etki alanına girmiş. Çok ciddi bir şekilde adil yargılanma hakkı engelleniyor. 1986  İHD’yi  kuruluş bildirgemizde üç şey belirlenmişti. Bunun için toplumsal bir genel af,  ölüm cezalarının kaldırılması, üçüncü ise Avrupa Konseyine bireysel başvuru hakkının tanınmasıydı. 2000 bin yılında yapılan bireysel  başvurularda 27 ülke arasında en fazla başvuru yapan ülke Türkiye oldu. Bu başvurularda da adil yargılanma, işkence ve kötü muamele oldu. Türkiye içinde bulunduğumuz jeopolitik konumundan dolayı uluslararası güçler Türkiye’nin hukuksuzluklarına göz yumuyor” dedi.

‘DÜŞMAN HUKUKU UYGULANIYOR’

Türkiye'de yargının tamamen çöktüğünü belirten Ağaç ise şunları ifade etti: “Yargının çökmesi Türkiye'nin demokratikleşmesinin önündeki en büyük engeldir. Özellikle Kürtler açısından düşündüğümüzde  düşman hukuku işletiliyor. Son 20 yıldır Türkiye’de  yargın, hukukun en küçük kırıntısı dahi kalmamıştır. Hukuksuzluk giderek  meşrulaştırılıyor.”

ÖHD Yöneticileri adına konuşan Leyla Çelik ise, yerel seçimlerde Dem  Parti’nin alacağı oy oranının üçüncü yolun inşasında kilit parti olacağını söyledi.  Seçim güvenliği konusunda ellerinden geleni yapacaklarını belirten Çelik, birlikte mücadeleden güç doğacağını ifade etti.