Kemal Kurkut cinayeti davası yarın

img

DİYARBAKIR -  Her karesi ve saniyesi an be an kaydedilen Kemal Kurkut cinayeti davasının ikinci duruşması yarın görülecek. Müebbet hapisle yargılanan davanın tek sanığı polis Y.Ş., bütün itirazlara rağmen tutuklanmazken, şüphelinin cinayetten 3 ay sonra görevine döndüğü ortaya çıkmıştı.

Diyarbakır'da 21 Mart 2017'de yapılan Newroz kutlaması için Malatya’dan kente gelen üniversite öğrencisi Kemal Kurkut’un (22) alanın girişindeki polis kontrol noktasında öldürülmesine ilişkin açılan davanın 2'nci duruşması yarın görülecek.  Diyarbakır Valiliği, yüzbinlerce insanın katıldığı Newroz kutlamasında gazetecileri ve kameraların önünde öldürülen Kemal Kurkut için “canlı bomba” açıklaması yapılmıştı. Ancak vurulma anına dair dihaber’in servis ettiği fotoğraflarla yarı çıplak vaziyette kontrol noktasında polislerle tartışan Kurkut’un daha sonra noktayı geçerek koşmaya başladığı ve polisin o sırada açtığı ateşle sırtından vurularak yaşamını yitirdiği ortaya çıkmıştı. 
 
SANIK POLİSİN TUTUKLANMASI YÖNÜNDEKİ TALEPLER REDDEDİLDİ 
 
Fotoğrafların yayınlanması ardından Y.Ş. ve O.M. isimli polisler gözaltına alındı. O.M. savcılık tarafından serbest bırakılırken, Y.Ş. tutuklanma talebiyle sevk edildiği Sulh Ceza Hâkimliği’nce serbest bırakıldı. Kurkut ailesinin avukatı Reyhan Yalçındağ Baydemir'in, sanık polisin delilleri karartabileceği ve kaçma şüphesi olduğu gerekçesiyle tutuklanmasına ilişkin yaptığı itirazların tamamı reddedildi. Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı, olay ilgili yürüttüğü soruşturmaya dair gizlilik kararı aldı. Aynı zamanda dava ile ilgili yayın yasağı kararı alındı.  Cinayet ile ilgili başlatılan idari soruşturmada şüpheli polis Y. Ş. açığa alındı. Ancak cinayetten 3 ay sonra ise polisin görevine iade edildiği ortaya çıktı. 
 
KATLİAMDAN KURTULDU, MEZAR YERİ VERMEK İSTEMEDİLER 
 
Kurkut'un cenazesinin götürüldüğü Malatya’daki Alibaba Mezarlığı morgunun suyunun Battalgazi Belediyesi tarafından kesilmişti.  Belediye görevlileri, cenazeyi kendi imkanlarıyla yıkayan aileye, Kurkut'un babasının mezarının yanında kazılan mezara defnedilmesine izin vermemişti. Belediye, Kurkut için cenaze aracı ve çadır da tahsis edilmeyeceğini bildirmişti. Bütün engellemelere rağmen Kurkut'un cenazesi toprağa verilmişti. Kurkut’un, 109 sivilin DAİŞ tarafından katledildiği 10 Ekim Ankara Gar katliamından kurtulduğu ortaya çıkmıştı.
 
KURKUT'A KİMİN ATEŞ ETTİĞİNİN TESPİTİ İÇİN ATK'DEN RAPOR İSTENDİ
 
Olaydan yaklaşık 7 ay sonra davanın tek sanığı polis Y.Ş.“olası kastla insan öldürme” suçundan müebbet hapis istemiyle iddianame hazırlandı. İddianamede, Kurkut’un, vücudununda  incelemeye elverişsiz deforme mermi çekirdeği (nüvesi)  bulunduğu,  Kurkut mermi isabet ettiği sırada hareket halinde olması nedeniyle sol koluna giriş-çıkış yapan mermi ile vücuduna giren merminin aynı olup olmadığının kesin olarak saptanamadığı belirtildi.  Sanık polis savunmasında,  Kurkut'a  hedef gözeterek ateş etmediğini iddia etmiş,  olay yerinde bulunan diğer polisleri suçlamış, seken bir merminin Kurkut'a isabet ettiğini savunmuştu.  Bunun üzerine mahkeme,  dava dosyasındaki mevcut bilgiler, olay anına ilişkin görüntülerden yola çıkılarak, Kurkut'a giren mermi çekirdeğinin seken bir mermi mi,  6-7 metre mesafeden sıkılan mermi çekirdeğinin vücuda girmesi durumunda deforme olup olmayacağı,  bu merminin başta silahtan atılıp atılmayacağına ilişkin rapor aldırılması için Adli Tıp Kurumu Fizik İhtisas Dairesi'nden rapor aldırılmasına karar vermişti. 
 
GÖRÜNTÜLER SANIK POLİSİN SAVUNMASINI ÇÜRÜTMÜŞTÜ 
 
Olaydan sonra basın ve protokol girişindeki zırhlı polis araçları ve çevrede bulunan sitelerin güvenlik kameralarından toplanan görüntüler, Kurkut cinayeti birçok farklı boyutunu da gözler önüne serdi. Kurkut arama noktasını geçtiği sırada 5-6 metre sol tarafında bekleyen sanık polis Y.Ş., silahının namlusunu Kurkut'un ayaklarına değil, direkt vücuduna nişan alarak üst üste 2 el ateş ettiği ortaya çıkmıştı. Görüntüler, elindeki bıçağı kendisine doğrultmuş halde arama noktasına yönelen Kurkut'a zarar verilmeden etsiz hale getirilebileceğini ortaya koydu. Tanık sıfatıyla alınan ifadelerinde de aynı yönde beyanlarda bulunan polisler, Kurkut'un neden bu şekilde tepki gösterdiği, öncesinde neler yaşadığı konusuna değinmemişti.
 
DELİLLERİ KARARTAN POLİSLER HAKKINDAKİ SORUŞTURMA DEVAM EDİYOR 
 
Olayla ilgili yanlış bilgi veren ve gazetecilerin cinayet anına ilişin çektiği görüntüleri silmeye çalışan polisler hakkında "görevi ihmal" ve "suç delillerini karartma ve gizleme" gerekçesiyle başlatılan adli soruşturma ise devam ediyor.
 
KURKUT AİLESİNDEN DAVAYA KATILIM ÇAĞRISI
 
Kurkut ailesi sosyal medya hesaplarından yaptıkları paylaşımda, "26 Nisan 2018'de kalbimiz bir Kürt ili olan Amed'in orta yerinde devletin polisi tarafından katledilen kardeşimiz için atacak. Öfkemiz de kinimiz de diridir. Katil şahsında devletin bütün kademelerinde yalan söyleyen bu suça ortak olan herkesin yakasındayız #KemalKurkut için Adalet. STK temsilcilerini, gazetecileri, milletvekillerini, vijdanı olan herkesi mahkemeye gelmelerini rica ediyoruz. 26 Nisan Perşembe günü #KemalKurkut şahsında katledilen Uğurlar, Ceylanlar, Berkinler ve diğer bütün çocuklarımız için Amedteyiz" davaya katılım çağrısında bulundu.
 
MA / Deniz Tekin