Türkiye’den Yunanistan ve Mısır’ın deniz yetki alanı anlaşmasına tepki

img

HABER MERKEZİ- Yunanistan ve Mısır’ın imzaladığı deniz yetki alanı anlaşmasına tepki gösteren Dışişleri Bakanlığı, anlaşmanın “yok hükmünde” olduğunu belirtti.

Yunanistan, Mısır’la bir deniz sınırı anlaşması imzaladı. Tarafların dün geceden beri devam eden görüşmelerin ardından uzlaşması sonrası, Kahire’de bulunan Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Dendias ile Mısır Dışişleri Bakanı Samih Şükri ortak basın toplantısı düzenledi. İki bakan, Yunanistan ile Mısır’ın bir münhasır ekonomik bölge (MEB) anlaşması imzalandığını açıkladı.

YUNANİSTAN’DAN ULUSLARARASI HUKUK VURGUSU

Şükri basın toplantısında, “Bu anlaşma, iki ülkenin MEB alanındaki kaynakların, özellikle de petrol ve gaz rezervlerinin kullanımını azami düzeye çıkarmak açısından ilerleme imkânı tanıyor” dedi. Dendias ise uluslararası hukuk vurgusu yaparak, “Mısır’la anlaşma, uluslararası hukuk çerçevesindedir. Anlaşma, uluslararası hukukun tüm kavramlarına, deniz yasalarına ve iyi komşuluk ilişkilerine saygı gösteriyor. Bölgede güvenlik ve istikrara katkı sağlıyor” diye konuştu.

DENDİAS SİSİ İLE DE GÖRÜŞTÜ

Yunan devlet televizyonu ERT, bu sabah diplomatik kaynaklara dayandırdığı haberinde, Dendias’ın resmi bir ziyaretle Kahire’ye gittiğini duyurmuştu. Habere göre Dendias Kahire’de Mısır Cumhurbaşkanı Abdülfettah Sisi ile de görüştü. ERT, iki ülke arasındaki anlaşmaya dair görüşmelerin gece boyu sürdüğünü de duyurdu.

Doğu Akdeniz’de Mısır ile Yunanistan arasında imzalanan yeni bir anlaşmanın, Libya ile kendi anlaşması nedeniyle iki ülkeyle de sorun yaşayan Türkiye’nin tepkisini çekmesi bekleniyor.

MİÇOTAKİS: ÇÖZEMEZSEK LAHEY’E GİDELİM

Bu haberle eş zamanlı olarak, Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis’ten de yeni bir açıklama geldi. Miçotakis, Türkiye’yle Doğu Akdeniz’de kıta sahanlığı ve münhasır ekonomik bölgelerin (MEB alanları) belirlenmesi için planlanan diyalogdan sonuç alınamaması halinde tarafların Uluslararası Lahey Adalet Divanı’na gitmesini önerdi.

Türkiye ile Yunanistan arasındaki Doğu Akdeniz gerilimi, geçtiğimiz günlerde Meis Adası açıklarındaki gelişmelerle tırmanmıştı. Oruç Reis Araştırma Gemisi’nin bölgede araştırma yapma planı sonrasında iki komşu ülke sıcak temasın eşiğine gelmişti. Gerilim, Berlin’in devreye girmesiyle kontrol altına alınmış, Ankara araştırmalarını bir süreliğine askıya almıştı.

Yunanistan, Türkiye’nin Libya’daki geçiş dönemi hükümeti olarak Birleşmiş Milletler tarafından tanınan Ulusal Mutabakat Hükümeti’yle yaptığı münhasır ekonomik bölge anlaşmasına, kendi deniz sınırlarının ihlal edildiği gerekçesiyle karşı çıkıyordu. 

TÜRKİYE'DEN TEPKİ GECİKMEDİ

Dışişleri Bakanlığı, Yunanistan ile Mısır arasında imzalanan anlaşmaya ilişkin, "Yunanistan ile Mısır arasında deniz sınırı bulunmamaktadır. Bugün imzalandığı açıklanan sözde deniz yetki alanları sınırlandırma anlaşması Türkiye için yok hükmündedir" dedi.

Dışişleri Bakanlığı Yunanistan ile Mısır arasında, deniz yetki alanları sınırlandırma anlaşmasının imzalanmasına ilişkin yazılı açıklama yaptı.

Türkiye’nin anlaşmaya konu olan alanda herhangi bir faaliyete izin vermeyeceği belirtilen açıklamada, "Yunanistan ile Mısır arasında deniz sınırı bulunmamaktadır. Bugün imzalandığı açıklanan sözde deniz yetki alanları sınırlandırma anlaşması Türkiye için yok hükmündedir. Bu anlayışımız sahada ve masada ortaya konacaktır. Sözde sınırlandırılan alan, Birleşmiş Milletler’e de bildirilen Türk kıta sahanlığı içinde yer almaktadır. 2003 yılında GKRY ile imzaladığı anlaşma ile 11.500 kilometre kareden vazgeçen Mısır, Yunanistan’la bugün imzaladığı bu sözde anlaşma ile de, yine deniz yetki alanı kaybına uğramaktadır. Bu anlaşmayla Libya’nın hakları da gasp edilmeye çalışılmaktadır. Türkiye’nin, söz konusu alanda herhangi bir faaliyete izin vermeyeceği ve Doğu Akdeniz’de ülkemizin ve Kıbrıs Türkleri’nin meşru hak ve çıkarlarını kararlılıkla savunmaya devam edeceği kuşkusuzdur" denildi.