DİSK'in 53'üncü yıldönümünde uluslararası konferans

img

İSTANBUL- DİSK'in 53’üncü yıl dönümünü vesilesiyle düzenlediği Uluslararası Sendikal Konferans’ta işçi sendikaları temsilcileri, birlikte mücadelenin önemine dikkat çekti.

Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK), 53’üncü kuruluş yıl dönümü vesilesi ile Haliç Kongre Merkezi’nde Uluslararası Sendikal Konferans gerçekleştirdi. Konferansa DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, Halkların Demokratik Partisi(HDP) İl Eşbaşkanı Elif Bulut’un yanı sıra uluslararası işçi sendikaları temsilcileri, emek ve demokrasi güçleri, STK temsilcileri ve çok sayıda kişi katıldı.

Kongrede ilk olarak konuşan DİSK Genel Başkan Arzu Çerkezoğlu, DİSK’i kuran ve ayakta tutan kurucu genel başkan Kemal Türker’i,  12 Eylül mahkemelerinde ve zindanlarında DİSK’i savunan Abdullah Baştürk’ü diğer kurucu üyeler ile kuruluşta emeği olan işçileri selamladı. DİSK’in mücadele değerleri üzerinde kurulduğunu belirten Çerkezoğlu,  Türkiye işçi sınıfının 1967 yılında bir yol ayrımı yaşadığını belirterek, “Ya uzlaşmacılığa ya teslimiyete ya da sınıf sendikacılığı ve mücadele diyecektik. İşte o tarihsel kavşakta Türkiye işçi sınıfı geleceğine sahip çıkanlar tarafında örgütümüz kuruldu. Şimdi de 2020’lerin dünyasında ve Türkiye’sinde bizim için önemli olan sermayenin ve iktidarın basıklarına karşı işçi sınıfı olarak cevap ürütebilmektir” dedi.

‘MEVCUT SİSTEMLERİN VAADLERİ KALMADI’

DİSK’in uluslararası işçi sendikaları ile dayanışma içinde olduğunu ifade eden Çerkezoğlu,  12 Eylül askeri darbesinde faaliyetlerinin durdurulduğu dönemlerde uluslararası sendikal hareketlerden destek aldıklarını ve dayanışmanın önemine değindi. Mevcut yönetim sistemlerinin işçilerin haklarına cevap olmadığını belirten Çerkezoğlu, “Tüm dünya da ve ülkemizde dünya işçi sınıfına dünya halklarına emekçilere, kadınlara ve gençlere vaat edecek hiçbir şeyleri kalmadı. Bütün masalların bitiği böylesi bir tarihsel dönemde bu buluşmayı ve dayanışmayı önemsiyoruz” diye belirtti.

‘İŞÇİ DİRENİŞLERİ GELİŞİYOR’

Latin Amerika ülkesi Arjantin’den konferansa katılan Arjantin Bağımsız Sendikalar Konfederasyonu(CTA-A) Genel Sekreteri Ricardo Peidro konuşmasında işçi dayanışmasının önemine vurgu yaptı.  Peidro, dünya ve Arjantin’de olduğu gibi işçi haklarının tesisi konusunda gerilemeler olduğunu ve küresel bir sorun haline büründüğünü dile getirerek, sendikaların sorunlara karış öneri ve öngörülerinin önemli olduğunu belirtti. Sendikalarının yoğun baskı altında faaliyetlerini sürdürdüğünü ifade eden Peidro, Latin Amerika ülkelerinde neoliberal politikalara karşı güçlü direnişlerin olduğunu söyledi.

‘İŞÇİ DİRENİŞİ DEĞİŞİM RÜZGARI ESTİRİYOR’

Fransa Genel Emek Konfederasyonu(CGT) Yönetim Kurulu üyesi Nail Yalçın ise, işçi dayanışması sonucu Fransa’nın geneline sirayet eden işçi grevlerini hatırlattı. Macron’nun sorunlara karşı yaklaşımının reform düzeyinde kaldığını dile getiren Yalçın, kapital sömürünün Macron döneminde daha da artığını aktardı. Macron’un sorunlu politikalarına karşı işçi sendikaları, yazar, akademisyen ve diğer iş kollarından emekçilerin bir araya gelerek greve gittiğini aktaran Yalçın, direnişin halkta karşılık bulduğunu ve değişim rüzgârının estiğini ifade etti.

‘DAYANIŞMA HAYATİ ÖNEMDE’

Ardından konuşan Lübnan Sendikalar Federasyonu(FENA-SOL) Genel Sekreteri Castro Abdullah da işçi dayanışmasını selamlayarak, son dönemde bölgenin zorlu bir süreçte olduğuna işaret etti. Abdullah, “Bölgemiz, emperyalist saldırı altında. Hep izlediğimiz şekliyle hem halkları birbirine düşürmek hem de petrol ve doğalgaz kuyularını ele geçirmek için yeniden bir rekabet savaşına girişmiş durumda. Halkımızın ve bölgemizin bütün kaynaklarını çökertecek şekilde anlaşmalarla birçok farklı kamplara bölerken, aynı zamanda birçok yeri işgal etmektedir. Bu işgale ve sömürüye karşı işçi ve emekçilerin dayanışması hayati önemdedir” diye konuştu.

Konferansta ayrıca Tunus, Güney Kore, İtalya, Rusya ve Gürcistan işçi sendikalarının temsileri de birer konuşma yaptı.

Konuşmaların ardından Türkiye ve dünyada yaşanan  işçi hareketleri üzerine yapılan tartışmalardan sonra konferans son buldu.