Van'daki siyasi partiler: Krizin sebebi savaş politikaları

img

VAN - Ekonomik krizle birlikte her gün yapılan zamların hükümetin savaş politikalarının sonucu olduğunu belirten Van’daki siyasi parti temsilcileri, çözüm olarak demokratik ortamda üretime dayalı bir sistem önerisinde bulundu. 

Derinleşen ekonomik krizle birlikte işsiz sayısına her gün onlarcasının eklendiği Van'da, yapılan zamlara tepkiler sürüyor. Elektrik, doğalgaz ve suya yapılan zamlara dikkat çekerek, hükümetin politikalarını eleştiren kentteki siyasi parti temsilcileri, çözüm olarak demokratik ortamda üretime dayalı bir sisteme işaret etti. 
 
'DEMOKRATİK GELİŞME KALKINMAYI SAĞLAR' 
 
Ülkede yaşanan ekonomik krizin en büyük nedeninin üretimsizlik olduğunu söylene Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Van İl Başkanı Mehmet Kurukçu, demokrasi ile üretim arasındaki bağa dikkat çekti. Katılımcı demokrasinin sağlanmasının üretime en büyük katkıyı sağlayacağını vurgulayan Kurukçu, "Bu dünyada söz sahibi olmanın, dünyada saygın olmanın birinci koşuludur. Demokraside gelişememiş hiçbir ülke kalkınmamıştır. Demokratik standartların geliştiği bütün ülkelerde kişi başına gelir de artmıştır, refah da artmıştır. Dolayısıyla insanlar düşüncelerini ifade etmişlerdir. Bütün bunların hepsi hukuk güvenliği içinde gerçekleşmiştir. Bunun olmazsa olmazı budur. Hukukun üstünlüğü sağlandıktan sonra ikincisi üreten Türkiye'dir" dedi. 
 
'ÜRETİM YAPILMADIĞI SÜRECE’
 
Türkiye'nin üretim sürecinden koparıldığını dile getiren Kurukçu, "En büyük sıkıntımız bu. İthalat olmadan üretim yapamaz noktaya geldik. Bu egemen güçlerin Türkiye üzerinde daha fazla söz sahibi olmalarına yol açıyor. Mercimeği ithal ediyorsunuz, nohudu ithal ediyorsunuz. Sanayide ham maddeyi ithal ediyorsunuz. Gelmezse fabrikalar yerinde duruyor. Türkiye'nin üretmesi lazım. Üretim olmadığı sürece ekonomik kriz bitmeyecektir” diye konuştu.
  
‘NEDENİ SAVAŞ POLİTİKASI'
 
Halkın her gün yeni bir zamla uyandığını belirten Halkların Demokratik Partisi (HDP) İl Eşbaşkanı Ökkeş Kava, krizin önemli sebeplerinden birinin de hükümetin izlediği savaş ve çatışma politikası olduğunu söyledi. Kava, “İktidar neden bu kadar zam yapma ihtiyacını duyuyor? Bunun sebebi ise inkar ve imha politikasıdır. Bir ülkede farklı kimlikleri inkar edersen, bunun sonucunda savaş olur. Bir ülke gelirinin yüzde 50’sine yakınını savaşa harcarsa, kapitalist ülkelerden silah, bomba alıp, bunu da savaşa dayandırırsa, ekonomik krizin yaşanması da kaçılmazdır. Bakın ekonomik kriz yaşanan ülkelerde iç boğuşma ya da savaş vardır. Çünkü sen ülkenin gelirini kapitalist ülkelere verip, bomba silah alırsan, bunlar karın doyurmuyor. O geliri ülkeye, işsize iş ve yatırımsız illere yatırım yaparsanız, o zaman o ülkede huzur da olur, ekonomik krizde yaşanmaz. O zaman insanlar aile boyu intihar etmekten de vazgeçer” diye belirtti. 
 
'AKP’NİN DE TABELASI KALMAYACAKTIR'
 
Yapılan zamlarla halkın imtihana tabi tutulduğunu ifade eden Saadet Partisi İl Başkanı Özay İlhan, halkın borçlarını borçla kapatır duruma geldiğini söyledi. İlhan, "120 metre kareli bir evde yaşan bir aile, daha önce ısınmak için 100-120 TL harcarken, şuan 300-400 TL harcıyor. Fakat bu kadar zam varken, iktidar asgari ücrete yapılan cüzi zammı da büyük bir zam gibi pazarlıyor. Asgari ücretli bir kişi en az 700 TL kira veriyor. Doğalgaz faturası 300 TL, elektrik, su faturası geldiğinde, mutfak ve çocuğun okul servisini ödeyecek durumu olmuyor. Zamlarla ülkemizde yaşayan vatandaşlar bir imtihana tabi tutulmaktadır. 2 bin TL ile nasıl geçinirim diye düşünenler var. Bunun yanında ülkede yüzde 13 oranında işsiz olan bir kesim var. Bu işsiz kesiminde günden güne çevresindeki esnaftan, insanlardan ya da bankalardan kredi alarak borçlanıyor. Açıklanan banka borçlarına göre, vatandaşlar borçları borçla kapatıyorlar. Zamlar sıradanlaştı. 1980’in sonlarında ülkemizde Anavatan Partisi döneminde zamlar sıradanlaşmıştı ve çok ciddi zamlar gelmekteydi. Bugün Anavatan Partisi’nin yerini almış olan AKP’de ne yazık ki vatandaşları aynı imtihana tabi tutmaktadır. Dün ülkede ciddi bir şekilde iktidara gelen Anavatan Partisi’nin bugün tabelası kalmamıştır. Bugün iktidara gelen AKP’nin de bu gidişle yarın tabelası kalmayacaktır” şeklinde konuştu.
 
'KRİZİN SEBEBİ İKTİDARIN POLİTİKASIDIR'
 
Yaşanan krizin AKP iktidarının yanlış politikalarından bağımsız düşünülemeyeceğinin altını çizen İnsan ve Özgürlük Partisi İl Başkanı Murat Kaçmaz, şunları söyledi: “Ülkede ciddi bir kriz var. Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) açıkladığı verilere baktığımızda, gerçeği yansıtmadığını görüyoruz. Gidip bugün aldığımız bir ürünü, aradan bir ay geçince aldığımızda, yapılan zamlarla TÜİK’in açıkladığı enflasyon oranın uyuşmadığını kendimiz görebiliyoruz. Faturalara baktığımızda son bir yılda yüzde 70’lere varan bir artış var. Zamlarla birlikte dönüp kentimize baktığımızda, ciddi bir anlamda esnafın kepenk kapattığını görebiliyoruz. Halkın alım gücünde ciddi bir düşüş var. Yaşanan krizin tek sebebi var; o da iktidarın mevcut yanlış politikasıdır.”
 
MA / Cemil Uğur