Halkevleri İBB önünde su zammını protesto etti

img

İSTANBUL - Halkevleri, yapılmak istenen su zammına ilişkin İBB önünde bir araya gelerek, “İktidarın kaynağını keserek alt yapıyı düzeltmek mümkün. Mümkün değil diyorsanız bizler parasız su ve musluktan temiz su nasıl akıtılır, halk yararına bu hesaplamaları yapmaya hazırız” açıklaması yaptı. 

 
Halkevleri, İSKİ’nin 28 Kasım 2019 günü oya sunulacak 2020 yılı bütçesinde, 1 Aralık’tan itibaren geçerli olmak üzere suya yüzde 20 zam yapılması tartışmalarına ilişkin İstanbul Büyük Şehir Belediyesi (İBB) önünde basın açıklaması düzenledi. Açıklama öncesi İBB karşısında toplanan Halkevleri üyeleri İBB önüne gitmek isteyince polisi ve İBB görevlileri tarafından engellendi. Kısa bir süre yaşanan arbedenin ardından Halkevleri üyeleri, İBB önüne geçerek burada açıklamalarını gerçekleştirdi. Açıklamada, “Su Haktır, Bedeli Patronlara Ödetin Halka Değil” pankartı açılırken, “Su Haktır, Satılamaz” sloganı atıldı.
 
‘SU ZARAR HESABI YAPILMAZ’
 
Basın metnini Beşiktaş Halkevi Şube Başkanı Murat Yıldırım okudu.  Yıldırım, “iBB, kamusal bir hizmet olan su hizmeti için kar, zarar hesabı yapamaz” diye konuştu. İmamoğlu’nun “Zammın kaynağı, ne yazık ki ülkemizdeki ekonomik sıkıntılardan kaynaklıdır” açıklamasının hatırlatan Yıldırım, İmamoğlu’nun açıklamasına yönelik olarak su sıkıntısı çekecek olanların İstanbullular olacağını belirtti.  
 
‘ALT YAPIYI KURMAK MÜMKÜN’
 
Yerel yönetimin görevi ekonomik krizi gerekçe göstererek zam yapmanın olmadığını, kriz karşısında halkı korumak olduğunu söyleyen Yıldırım, “İstanbul’da her haneye 18 metre küp su bedelsiz verilmelidir. Su kullanım bedelini patronlar, şirket sahipleri ödemelidir” diye belirtti. “İBB’nin Hamidiye suyun satış rakamlarını övmeden önce her hanede musluktan temiz içilebilir suyun akmasını sağlamalıdır” diyen Yıldırım, “Sadece Okçular Vakfına verilen 16 buçuk milyonla İSKİ’ye yeni bir laboratuvar kurmak mümkün. İktidarın kaynağını keserek alt yapıyı düzeltmek mümkün. Mümkün değil diyorsanız bizler sosyalistler olarak, sosyalist mühendisler olarak, İstanbul’da 16 milyon insana parasız 18 metre küp nasıl verilir, musluktan temiz su nasıl akıtılır, halk yararına bu hesaplamaları yapmaya hazırız” dedi.  Yıldırım, İBB yönetimine seslenerek, “Suya zam yapmayı aklınızdan çıkarın. Hiçbir haklı gerekçe bulamazsınız” diye ifade etti.
 
Açıklama daha sonra sona erdi.