Altınörs: ‘Milli seferberlik’ diyerek vatandaşın cebinden para alacaklar

img
ANKARA -  AKP’nin tekrar iktidar olması halinde batan şirketleri kurtarmak için halkı kemer sıkmaya zorlayacağını belirten ekonomist Alp Altınörs, bu süreci de “ekonomik harp” ve “milli seferberlik” söylemleriyle maskeleyeceklerini söyledi.
 
Ekonomist Alp Altınörs, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın Adana'da sanayici ve işverenlere söylediği "Yüksek faiz ile ülkemizi ayağa kaldıramayız. Faizin böyle olduğu bir ülkede siz yatırım yapabilir misiniz? Bunu değiştireceğiz, bu işin lamı cimi yok" sözlerini değerlendirdi. Altınörs, "Erdoğan Londra'ya gittiği zaman da aynı şeyleri söylemişti. Ancak Türkiye'ye döndükten sonra, geri adım attı ve Merkez Bankası üst üste iki defa faizleri arttırdı” diye hatırlattı. 
 
'ERDOĞAN'IN MÜTEAHİT ÇEVRESİ SIKINTIDA'
 
Altınörs, şunları ifade etti: "Şu an Türkiye'de küresel kapitalizmle Tayyip Erdoğan'ın ahbap çavuş kapitalizmi arasında bir çelişki söz konusu. Ahbap çavuş derken, Saray çevresinden bahsediyorum, ihlallerle ve farklı yollarla aşırı derecede zenginleşen kesim. Bunlara göre dizayn edilmiş ekonomik düzen yaratılmaya çalışılıyor. Erdoğan'ın müteahhit çevresi bu faizlerden dolayı sıkıntıya düşmüş durumda. Erdoğan'ın sanayicileri, girişimcileri düşündüğünden falan değil. Erdoğan koca bir ülkeyi, kendi ahbap çavuşlarının çıkarı için tehlikeye atıyor. Faizleri suni olarak düşürme kesinlikle Türkiye ekonomisine hiçbir fayda getirmez. Amaç farklı."
 
'ERDOĞAN EKONOMİK OHAL SİNYALİ VERDİ'
 
Erdoğan'ın Adana’daki konuşmasında “ekonomik OHAL” sinyali verdiğine dikkat çeken Altınörs, “Şirket kurtarmaktan bahsetti. Ne demek oluyor bu? Vatandaşın cebinde yandaş şirketleri kurtarma anlamına geliyor. Bu şirketler kar ederken vatandaşa bir faydası olmadı ama zarara girdiklerinde zararları topluma mal etme durumları söz konusu. Önümüz deki 6 ay içerisinde çok ciddi iflaslar, şirket batmaları olacak. Bunları kurtarmak içinde vatandaşa kemer sıktırıp yandaş şirketleri kurtaracaklar" öngörüsünde bulundu.
 
'ACI REÇETE KAPIDA'
 
"Öyle bir ekonomi yarattılar ki, cari açık, bütçe açığı, enflasyon ve işsizlik almış başını gidiyor" diyen Altınörs, AKP’nin 24 Haziran'dan sonra da iktidarda olması halinde Türkiye halklarının "acı reçete" ile karşı karşıya kalacağını söyledi. 
 
Altınörs, şu değerlendirmeyi yaptı: "Türkiye'nin ekonomik anlamda bir altı yapısı yok. Türkiye'de paralar betona gömülmüş. Beton rant ekonomisi ve ahbap çavuş kapitalizminden kaynaklı muazzam bir kaynak israfı gerçekleştirdi. Dolayısıyla Türkiye sağlıksız bir durumda, bu süreci karşılayamaz, acı reçete kapıda. Bu seçimlerden sonra özellikle de Tayip Erdoğan bir kez daha iktidara gelirse, acı reçete gelecek. Nasıl ki 2001 krizinde sonra topluma acı reçete dayattılarsa aynı şey olacak. Kemer sıkma politikası geliyor, bu çok açık. İşte bunu da ekonomik harp söylemiyle meşrulaştıracaklar.  'Harpteyiz', 'milli seferberlik yapıyoruz' söylemleriyle vatandaşın cebinden para alacaklar. İMF programı gelecek Türkiye'ye. Türkiye yeninden İMF ile yönetilen bir ülke haline gelecek. Bu gidişatın başka türlü sürdürme şansı yok.”