ŞIRNEX - AKP'li Şirnex Belediyesi'nin farklı sendikalara geçmek isteyen çalışanları işten işten çıkarmakla tehdit ettiğini belirten DİSK Şirnex Şubesi Eşbaşkanı Ayhan Ergen, baskılara karşı birlik olma çağrısında bulundu.
AKP, 31 Mart 2024 yılında yapılan yerel seçimlerde “taşımalı asker” seçmenlerle Şirnex belediyesini gasp etti. Şirnex Belediyesinin işçi ev emekçilere dönük yandaş sendikalara “üyelik” baskısı sürüyor. AKP'li belediye başkanı Mehmet Yarka, birim amir ve müdürlerinin, belediye işçilerine mobbing ve baskı yaptığı ve yandaş sendikadan ayrılmak isteyen işçileri de işten çıkarmakla ve “sürgün” ile tehdit ettiği belirtildi. 9 yıldır kayyım ve AKP tarafından yönetilen belediyede işçilerin büyük bir kısmı halen asgari ücretle çalıştırılıyor. İşçilerin zam talepleri ise karşılanmıyor.
Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu’na (DİSK) bağlı Genel Hizmetler İşçileri Sendikası (Genel İş) Şirnex Şubesi Eşbaşkanı Ayhan Ergen, Şirnex belediyesinin işçilere dönük baskılarına ilişkin değerlendirmelerde bulundu.
'TEHDİT, MOBBİNG VE BASKI DEVAM EDİYOR'
Şırnak Belediyesi'nin 2017 yılından itibaren kayyım süreçleri ile beraber etkin olan yandaş sendikalarla anlaştığını belirten Ergen, "2017'den 2024'e kadar HAK-İŞ ile belediye uzlaşmış ve hiç bir sendikayı kabul etmemektedir. İşçiler sefalet ücretlerle baskı altında tutulmaktadır. Yaklaşık 2 senedir örgütlenme çalışmalarımız direkt belediye yönetimi, belediye başkanı ve belediye içindeki birim amir ve müdürleri tarafından sabote edilmeye çalışılıyor. DİSK'e geçen emekçiler işten çıkarılmak, yerleri değiştirilmekle tehdit ediliyor. Tehdit mobbing ve baskı halen devam ediyor. Yaklaşık 5 aydır belediye başkanına randevu talebimiz var fakat 'ben hükümetten yana sendika ile çalışmak istiyorum' cevabını alıyoruz" dedi.
'İŞÇİLER 8 YILDIR ASGARİ ÜCRET ALIYOR'
Şırnak'ta kiraların 20 bin liraya ulaştığını söyleyen Ergen, işçilerin ise halen asgari ücretle çalıştığını belirtti. İşçiler için gereken haklı mücadeleyi vereceklerini dile getiren Ergen, "İşçinin aylık geliri 24 bin-26 bin arası. O yüzden işçi sınıfı farklı bir sendikaya ihtiyaç duyuyor. Belediyeler sürekli kendi talepleri doğrultusunda hareket eden sendikalar istiyor. Sendikalar siyasallaştığında işçi sınıfına karşı tehlikeli bir hal alabiliyor. Bölgede ve Türkiye'de DİSK olarak bu baskıyı kırmaya çalışıyoruz. Bunun için mücadele ediyoruz" diye belirtti.
‘BİR OLALIM'
10 yılın ardından ilk defa işçilerin bir sendikanın varlığını iliklerine kadar hissettiğini kaydeden Ergen, işçileri siyasallaşan sendikalara karşı birlik olmaya çağırdı. Ergen, sözlerini şöyle sürdürdü: "Tüm tehditlere rağmen Şırnak'ta temelimizi attık. Baskılardan kaynaklı, tek bir üyemiz yoktu. Şimdi ise 80 - 90 arası bir üyemiz var. Onlar da çok kararlı ve duruşlarından emin. Sendikaların çoğul üyelere ihtiyacı yok. Sendikaların hak ve hukuktan anlayan üyelere ihtiyacı var. Siyasallaşan sendikalar işçi sınıfının emeğini savunmaz. Bunun örneğini kayyım süreçlerinde de gördük ve şimdi de görüyoruz. Siyasallaşan sendikalar işçi sınıfı için tehdittir. Tüm işçi sınıfını siyasallaşan sendikalara karşı bir olmaya davet ediyoruz" diye konuştu.