Kamu emekçileri vergide adalet istedi

img
ADANA - KESK Adana Şubeler Platformu, “Vergide Adalet” talebiyle yaptığı eylemde önerilerini açıkladı. 
 
Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) Adana Şubeler Platformu, Heykelli Park'ta yaptıkları basın açıklaması ile "Vergide Adalet" talep etti. "Vergide adalet istiyoruz" pankartının açıldığı açıklamaya Türkiye Tabipler Birliği (TTB) İkinci Başkanı Doç.Dr. Ali İhsan Ökten, Adana Tabip Odası, İnsan Hakları Derneği (İHD) ve çok sayıda kişi katıldı. Basın metnini okuyan Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası (Eğitim Sen) Adana Şube Başkanı Fatih Toprak, Ocak 2024'te memur ve memur emeklilerinin maaşlarına yapılan yüzde 49,25'lik zam oranın eridiğini ve alım gücünün geriye gittiğini ifade etti.
 
Maaşlarının artan oranlı vergi sisteminden kaynaklı daha fazla eridiğini ifade eden Toprak, “Bizler KESK olarak memur maaşlarından kesilen vergi oranının artan değil en üst vergi sınırının yüzde 15’e sabitlenmiş olarak kalmasını istiyoruz" dedi.
 
Toprak son olarak ise "Vergi yükünün adaletli ve dengeli dağılımı" için şu önerilerde bulundu:
 
"* Gelir vergisi dilimleri üst sınırı, ücretlilerde yüzde 15’e düşürülmelidir.
 
* Vergi tarife dilimleri en az yeniden değerleme oranı veya asgari ücret artış oranı kadar artmalıdır.
 
* Asgari ücret vergi istisnası vergiden indirim yoluyla değil matrahtan indirim yöntemiyle uygulanmalıdır. Böylece bu istisnadan çalışanlar yararlanmalıdır.
 
* İşverenlere sağlanan 5 puan SGK prim desteği herkese sağlanmalıdır.
 
* Çağdışı damga vergisi tümüyle kaldırılmalıdır.”