Beko: Önce 1 Mayıs'ta sonra seçimlerde yan yana gelelim

img
ANKARA - DİSK Genel Başkanı Kani Beko, bu topraklarda eşitlikten, özgürlükten, barıştan, kardeşlikten, adaletten, sendikal hak ve özgürlüklerden yana olan tüm kesimleri önce 1 Mayıs’ta, sonra seçimlerde yan yana gelmeye davet etti.
 
Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) Genel Başkanı Kani Beko, 1 Mayıs İşçi Bayramı'na ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Darbe ve Gülen cemaati ile mücadele etme gerekçesiyle OHAL'in ilan edildiğini hatırlatan Beko, OHAL'in hedefinde işçi ve emekçilerin olduğunu söyledi. Beko, şunları söyledi: "OHAL ilan edilirken darbe ve FETÖ terör örgütü gerekçe gösterildi. Fakat FETÖ bir araç oldu. Hedef bu topraklarda eşitlik, özgürlük, demokrasi, barış, kardeşlik ve sendikal hak ve özgürlük mücadelesi veren kurum ve kuruluşlar oldu. OHAL ilan edilir edilmez ilk işleri grevleri yasaklamak oldu. İşçilerin Anayasal hakkı olan 6 grevi yasakladılar."
 
'AKP TAŞERONLARIN ELİNDEKİ KADROYU BİLE ALDI'
 
Beko, OHAL kapsamında çıkartılan KHK'ler ile adaletsizliklerin ve haksızlıkların daha da derinleştiğini, hak aramanın dahi engellendiğini belirtti. Taşeron işçilerin yıllar boyunca kadro beklediklerini belirten Beko, "AKP taşeronların elindeki kadroyu bile aldı. İşçilerden aldıklarınızı geri verin diyoruz. Ama onlar çıkardıkları kararnamelerle eşitsizlikler, adaletsizlikler yarattılar. Tüm bunlara karşı, işsizliğe karşı, adaletsizliğe karşı, işimizi, ekmeğimizi, sendikal hak ve özgürlükleri korumak için OHAL’e karşı alanlarda buluşacağız" dedi. 
  
'MEMLEKET FELAKETİN EŞİĞİNDE'
 
Beko, OHAL düzeni ile birlikte salon toplantılarından yürüyüşlere, imza toplamaktan mahkemeye, başvurmaya kadar her türlü demokratik hak arayışının keyfi biçimde kısıtlandığı/engellendiği; sendikaların, demokratik kitle örgütlerinin, meslek odalarının tahakküm altına alınmaya çalışıldığı; işçi sınıfı başta olmak üzere toplumun neredeyse tamamına “sana verilenle yetin” denilen bir düzende işçilerin, işsizlerin, emeklilerin memurların, öğrencilerin, köylülerin; Türkiye'de tüm kesimlerin ciddi sorunlar ile boğuştuğunu kaydetti. "Memleket felaketin eşiğinde" diyen Beko, "Türkiye'nin bütün alanlarında mevcut siyasal iktidara karşı toplumsal muhalefetin içerisinde yer alan, demokrasi mücadelesi verenlerin yan yana, omuz omuza birlikte olması gerekiyor" şeklinde konuştu.
 
'DEMOKRASİ İŞÇİNİN EMEĞİ ÜLKENİN GELECEĞİDİR'
 
1 Mayıs sürecini en geniş emek ve demokrasi güçleriyle beraber yürütmeye karar aldıklarını söyleyen Beko, devamla şunları söyledi: "DİSK Genişletilmiş Başkanlar Kurulu 1 Mayıs 2018 ile ilgili karar alırken, ‘Demokrasi işçinin ekmeği, ülkenin geleceğidir’ saptamasıyla bu seneki 1 Mayıs’ları ‘emeğin demokrasi seferberliği’ olarak örgütleme kararı aldı. Genişletilmiş Başkanlar Kurulumuzun sonuç bildirgesinde 1 Mayıs 2018 Birlik Mücadele ve Dayanışma Günü’nün, başta İstanbul olmak üzere, ülkenin dört bir yanında yaygın ve kitlesel biçimde, emeğin büyük demokrasi buluşmaları olarak örgütlenmesi de vurgulandı. Ve buna ilave olarak bu süreci seçimler öncesinde 1 Mayıs’larda, toplumsal muhalefet, demokratik güçler bir araya gelecek. Türkiye felaketin eşiğindeyken, baskın erken seçim gelirken bu taşın çok sert olduğunu, bu taşın yarın bizi kanlar içinde bırakacağını hepimizin anlaması lazım. Bu topraklarda eşitlikten, özgürlükten, barıştan, kardeşlikten, adaletten, sendikal hak ve özgürlüklerden yana kesimler önce 1 Mayıs’larda sonra da seçimlerde yan yana gelmeliler, birleşmeliler diye düşünüyorum."
 
'YAN YANA OMUZ OMUZA...'
 
Beko, son olarak Türkiye'nin dört tarafından bulunan işçi emekçi ve özgürlükten yana olan tüm kesimlere seslenerek, "Tüm demokratik güçleri, Birlik-Mücadele ve Dayanışma ruhuna uygun olarak, başta İstanbul Maltepe olmak üzere Türkiye’nin dört bir yanında, yan yana omuz omuza 1 Mayıs’larda buluşmaya çağırıyorum" çağrısında bulundu.
 
MA / Selman Güzelyüz