Öğrenciler emekçilerin eyleminde: Hırsızları istemiyoruz

img

İSTANBUL- Maaş ve tazminatlarını alamayan Bimeks emekçilerinin açıklamalarına destek veren Boğaziçi öğrencileri, “Okullarımızda ve yaşamın her alanında kayyumları da hırsız patronları da istemiyoruz” dedi.

BİMEKS emekçileri, 4 yıldır verilmeyen haklarının ödenmesine ilişkin  Çağlayan’da bulunan İstanbul Adliyesi önünde bir araya gelerek açıklama gerçekleştirdi. Açıklamaya destek vermek üzere Boğaziçi Dayanışması ve birçok gençlik örgütü katıldı. “Yasal eylemlerimize dava açan devlet Akgiraylara neden dokunmuyor” ve “Bimeks işçileri yalnız değildir” pankartlarının açıldığı eylemde sık sık “İşçi gençlik el ele direnişle zafere”, “Hırsız Akgiray üniversiteden defol” sloganları atıldı.

İŞÇİLERE DAVA AÇILIYOR

Açıklamada ilk olarak konuşan Bimeks emekçilerinin Avukatı Emre Erdal,  Bimeks’in kurulduğu tarihten itibaren servetlerine servet katarak, işçilerin hakkını sömürdüğünü ifade etti. Emekçilerin uzun zamandır maaşlarını ve tazminatlarını alamadıklarını söyleyen Erdal, açılan davaların sonuçsuz kaldığını belirtti. Erdal, icra takiplerinden de bir sonuç alınmadığını söyleyerek “Bu dava sürecine gelen yolda Bimeks işçileri hakkını ararken il hıfzısıhha kanunu kararı bahane edilerek işçilere müdahale ediliyor. Herhangi bir suç unsuru yokken hakkını arayan işçilere davalar açılıyor. İşçilerin yaptığı şikayetlerin hepsi kovuşturmaya yer yoktur kararlarıyla hiçbir şekilde işleme alınmıyor fakat yaptıkları ilk eylemde dava açılıyor” dedi.

‘BİZİ SÖMÜRDÜLER’

Ardından konuşan Bimeks emekçilerinden Dilek Aslan, mağdur olduklarını ve uzun zamandır iş bulamadıklarını dile getirerek, “İlmek ilmek soygunlarına alet ettiler bizi sömürdüler. Aileyiz dediler aynı gemideyiz dediler. Aynı gemideyiz diyenlerden uzak durun. Aynı gemide değilsiniz çünkü batan gemide ilk sizi atıyorlar. Sokağa bırakıldık, her yere borçlu kaldık. Hakkımı aradığım için gözaltına alındım. Ben suçlu muyum.  Devlete soruyorum, hırsızlık mı yaptım. Bimeksin mağazasından bir çöp mü çaldım. Bizim tazminatlarımız içeride kaldı. Onlar gibi hanlar hamamlar istemiyordum. Evimi geçindiriyordum onu da elimden aldılar. Hırsız patronlardan bizi kollayın. Biz robot gibi çalıştık. Ne bayram gözü gördük ne başka bir şey” ifadelerini kullandı.

‘DOLANDIRICI ETİK DERSİ VEREMEZ’

Bimeks Emekçisi Leyla Akıncı da, Vedat Akgiray’ın STK başkanı olabilmek için hisselerini kardeşine devrettiğini ifade ederek “Akgiray şirketi borsaya soktu. Usulsüzlük yaptığı için devlet soruşturma açtı fakat bu soruşturmadan da sonuç çıkmadı. Kendisinde ahlak adında hiçbir şey bulunmayan patronumuz Vedat Akgiray şu anda Boğaziçi Üniversitesinde iş etiği dersi veriyor. İşçileri, borsayı, STK’yı dolandıran bu adam Üniversitede iş etiği dersi nasıl verebiliyor” dedi.

‘BERABER BAŞARACAĞIZ’

Boğaziçi Dayanışması adına konuşan Hüseyin Arif ise, demokratik taleplerini ve haklarını dile getiren her kesime dönük baskının arttığına dikkati çekerken dayanışma çağrısında bulundu. Hem üniversitelerde hem de Bimeks gibi birçok iş yerlerinde hırsız patronların olduğunu sözlerine ekleyen Arif, “Biz bunlara geçit vermeyeceğimizi, bu düşüncelerin kayyum düşüncelerle aynı olduğunu onlarca kez dile getirdik dile getirmeye devam ediyoruz. Okullarımızda ve yaşamın her alanında kayyumları da hırsız patronları da istemiyoruz. Demokratik taleplerini demokratik alanlarda istediği gibi dile getiren gençliği arzuluyoruz. Biliyoruz ki ancak işçilerle, kadınlarla, LGBT+ bireylerle beraber bunu sürdürürsek başarabileceğiz” şeklinde konuştu.