Eti Bakır'da korona endişesi: Kronik hastalar da çalışıyor

img
MARDİN - Cengiz Holding’e bağlı Eti Bakır’daki demiryolu inşaatında çalışan 40 kişinin koronavirüse yakalanmasının ardından endişeye kapılan diğer işçileri, kronik hastalığı olanların dahi çalışmak zorunda olduğunu paylaştı.  
 
Mardin’in Mazıdağı ilçesinde bulunan Cengiz Holding'e ait Eti Bakır Metal Geri Kazanım ve Entegre Gübre Fabrikası'nın Diyarbakır-Mazıdağı demiryolu inşaatında çalışanlardan 40’ı son bir hafta içerisinde koronavirüs (Kovid-19) salgınına yakalandı. Test sonuçları pozitif çıkan işçiler, Mardin merkez, Mazıdağı ve Derik'te bulunan devlet hastanelerinde tedavi altına alındı. Buna rağmen firma salgına yakalanan işçi sayısının 3 olduğunu iddia etti. İşçiler, karantinaya alınanların sayısının 40 olduğunu ve sayının her an artmasından endişe ettiklerini belirtti.
  
İşten atılma endişesi ile isimlerinin gizli kalmasını isteyen işçiler, çalışma koşullarını Mezopotamya Ajansı’na (MA) anlattı.
 
EVE GİTMEK İSTEYENE İŞTEN ÇIKARMA TEHDİDİ
 
Cengiz İnşaat bünyesinde çalışan işçilerin Mayıs ayında çalışma koşullarının iyileştirilmesini isteyerek, eylem gerçekleştirdiklerini hatırlatan bir işçi, “Çalışma koşullarımız her zaman daha ağırdı. Mayıs ayında işçi arkadaşlarımız eylem gerçekleştirdi ve eyleme katılan 118 arkadaşımız işten atıldı. Onların işten atılmasından sonra koşullar düzelir diye düşündük. Şimdi her gün ateşimiz ölçülüyor, maske veriliyor ama halen zor şartlarda üst üste servislere bindirilerek işe gidiyoruz. Herkes işten atılma korkusu ile sessiz kalıyor. Bu süreçte eve gitmek isteyenlere işten çıkaracaklarını söylüyorlar. O nedenle mecbur çalışıyoruz” diye konuştu. 
 
Salgın nedeniyle bir haftadır karantina gerekçesiyle şantiyede tutulduklarını paylaşan işçi, “Evimize gitmemize izin vermiyorlar. Yemeğimizi burada yiyor ve burada yatıyoruz. Neyse ki; yemeklerimiz temiz çıkıyor. Yattığımız yerler eskisine göre daha temiz. Ama karantina deniliyor, biz 10 saat 12 saat çalıştırılıyoruz. Normalde çalışma saati 8 saat olması gerekiyor” dedi. 
 
‘ENDİŞE DUYUYORUZ’
 
Bir başka işçi ise, yaşanan vakalar nedeniyle işçilerin almaları gereken tedbirlere daha fazla özen göstermeye başladığına işaret ederek, “Benim kronik hastalıklarım var. Ama çalışmak zorundayım. Aileme bakmak zorundayım. Halbuki benim gibi rahatsızlığı olan çok sayıda işçi var. Bu işçiler de çalışmak zorunda kalıyor. Burada sesimizi çıkarmak işimizden olmak demektir. O nedenle koşulları kabul ediyoruz. Çalışmalara bir süre ara verilmesini istedik. Ustabaşları, yöneticilerle görüşmeler gerçekleştirdi. Bu görüşmelerde çalışmaların bir süre ertelenmesi istendi ama ‘Sağlık Bakanlığı’ndan yazı gelmeden böyle bir şey olmasının mümkün olmadığını’ söylediler. O nedenle şimdi bu koşullarda çalışmaya devam ediyoruz. İşçiler olarak hepimiz endişe ediyoruz” diye konuştu.