Mardin Ekoloji Derneği'nden RES'e tepki

img
MARDİN - Mardin Ekoloji Derneği, Rabat Kalesi ve GAP Şelalesi'ni etkileyecek olan RES projesine onay verilmesine tepki göstererek, “RES projeleri de sermayeye hizmet etmekte, doğamıza, canlı yaşamına ve tarihimize zarar vermektedir” açıklaması yaptı.  
 
Mardin Ekoloji Derneği, Derik, Mazıdağı ve Kızıltepe sınırları içinde Dicleres Elektrik Anonim Şirketi tarafından yapılacak Rüzgar Enerji Santralleri'nin (RES) türbinlerinin tarihi ve koruma altında olan bölgelere kurulacak olmasına tepki gösterdi. Konuya dair yazılı açıklama yapan dernek, RES’lerin “çevre dostu” diye kategorize edilip, yatırımcıların ve kalkınma adına son dönemlerde önce Kaz dağlarında bugün ise Mardin’de görüldüğünü belirtti. “Yenilenebilir kavramı sosyal anlamda popülerliğin bir öznesi haline getirilip, yaratacağı sorunlardan uzaklaştırılmaktadır” denilen açıklamada, “Dar bir çevre sorunları silsilesinden bahsedilecek olursa aslında çokta zararsız olmadığını görmek zor olmayacaktır. Fakat kurulacağı yer noktasından bakılırsa çeşitli sorunlar ile yüz yüz ile karşılaşacağımız aşikardır” uyarısı yapıldı. 
 
‘TARİHİMİZE ZARAR VERECEKTİR’
 
Proje kapsamında kurulacak olan 50 adet rüzgar türbinin Derik’te 1'inci Derece Sit Alanı olarak tescilli Rabat Kalesi ve Rabat Harabeleri ile GAP Şelalesini etkilediği vurgulanan açıklamada, “Rüzgar türbinleri temel kazı işleminde bölge topoğrafyası sebebiyle patlatma işlemi yapılacağı proje raporunda da sık sık yer almaktadır. Bu şartlar altında tarihi değere sahip ve korunması gerekli olan bu alanın, aynı zamanda doğal bitki örtüsünün ve orada yaşayan canlı türlerinin zarar görmesi kaçınılmazdır” denildi.
 
“Temiz enerji, yerel ihtiyacı karşılama ve yerel kaynak” söylemlerinin inandırıcılıktan uzak olduğu belirtilen açıklamada, devamla şu ifadelere yer verildi: “Yaşananlar ticaretin büyümesiyle enerji ihtiyacı doğuran, doğayı kaynak olarak gören neoliberal politikaların sonucudur. RES projeleri de tıpkı diğer enerji türleri gibi sermayeye hizmet etmekte, doğamıza, canlı yaşamına, ve tarihimize zarar vermektedir.  Tüm bu sonuçlar karşısında RES’lere Temiz demek yanlış yerde durmamıza sebep olacaktır."