Cudi’de 'asırlık' katliam

img
ŞIRNAK - Şırnak kırsalındaki Cudi Dağı bölgesinde bulunan kalekolların etrafında ağaç kıyımı yapılıyor. Korucular, her gün 100 ton civarında ağaç kesimi yapıyor. 
 
Şırnak kırsalındaki Cudi Dağı bölgesinde son dönemlerde 6 kalekol inşa edildi. Kent merkezi ile Uludere ilçesine bağlı Şenoba (Sêgirk) Beldesi kırsalına uzanan alanda inşa edilen kalekolların bulunduğu alanda ise bir süredir ağaçlar kesiliyor. Bölgedeki Bilkasima, Mîra Çirîskê, Kemerli (Qursekêça), Cevizdibi (Cifane), Dağkonak (Girê Bel) ve Anılmış (Gundikê Remo) köyleri kırsallarında şimdiye kadar binlerce dönümde ağaç kıyımı yapıldı. Ağaç kıyımının Şenoba'dan gelen korucular tarafından yapıldığı öğrenildi.
 
RÖMORK BAŞI 200 TL TEKLİFİ
 
Söz konusu kıyım şu an Anılmış (Gundikê Remo) köyü civarında gerçekleştiriliyor. Askerlerin, köyde arazisi bulunan yurttaşları aradığı ve yurttaşlardan ağaçların kesilmesini istediği bilgisine ulaşıldı. Yurttaşların buna karşı, “Öldürseniz de o ağaçları kesmeyiz” sözleriyle ağaç kesimini reddettiği belirtildi. Bunun üzerine Şenoba'daki korucuların bölgeye gelerek, asırlık ağaçları odun doğrama motorlarıyla kestiği kaydedildi. 
 
Yine, askerlerin kesilen ağaçları traktörlere yüklemeleri için yurttaşlara teklifte bulunduğu ve römork başına ise 200 TL teklif ettiği öğrenildi. Ancak, yurttaşların bu teklifi de reddettikleri bildirildi. 
 
GÜNDE 100 TON AĞAÇ
 
Öte yandan, 2 römork ile Alınmış köyüne gelen 20 civarında korucu, her gün yaklaşık 100 ton ağaç kesiyor. Günde 20 sefer yapan korucular, kestikleri ağaçları ise Üçkiraz (Nêvava) köyündeki düzlükte topluyor. Burada toplanan ağaçların akıbetine dair ise herhangi bir bilgiye ulaşılamadı.