'Kutsallarımız, doğal kaynaklarımız rant alanı değildir'

img

DERSİM - DAD Eş Genel Başkanı Musa Kulu, termal kaynak bulunan Dinar Deresi mevkiine beş yıldızlı otel yapılmak istenmesine “Kutsallarımız, doğal kaynaklarımız rant alanı değildir” diyerek tepki gösterip, bu saldırıları kabul etmeyeceklerini söyledi.

Dersim'de kent merkezine 3 kilometre uzaklıktaki Dinar Deresi mevkiinde 42 derece sıcaklıkta ve saniyede 80 litre akan termal kaynak bulunması akabinde Valilik tarafından yapılan yazılı açıklamada, buraya beş yıldızlı otel yapılacağını belirtildi. Yine Vali Tuncay Sonel’in "İnşallah bu termal sıcak suyla beraber burada beş yıldızlı oteller kurulacak, seracılık yapılacak, kesme güller yetiştirilecek" ifadelerini kullandığı doğal yaşamı hedef alan bu projeye dönük tepkiler sürüyor.
 
Termal kaynak bulunan bölgede otel kurulmak istenmesine Demokratik Alevi Dernekleri (DAD) Eş Genel Başkanı Musa Kulu da karşı çıktı.
 
‘KAPİTALİZM HERŞEYİ RANT OLARAK HESEPLAMIŞTIR’
 
Hızır ayı içerisinde olduklarını hatırlatan Kulu, rızası olunan bir evrende ve o evrenin bir parçası olan bir dünyada yaşadıklarını belirterek, bu gerçekliği görmenin önemi üzerinde durdu. 
“Eğer evrenin mükemmelliğini görmeden şekil vermeye çalışırsanız, evrenin döngüsünü bozarsınız” diyen Kulu, kapitalist sistemin her şeye rant, para, sermaye, kar odaklı yaklaştığını dile getirdi. Kulu, “Fakat buna bir hak gözüyle bakmıyoruz. Bizim inancımız evreni bütünüyle hak olarak görüyor. Bugün Dersim’de doğal termal kaynak bulunmuş. Kapitalizm veya sistemin aklına gelen ‘bunu nasıl para ve ranta çevireyim’ düşüncesidir. Sıkıntı buradan başlıyor. İnsanların bugün hoyratça dünyaya yaklaşımı, birer tufan, insanlığın bitmesi demektir. Para ve hırs, kapitalist sistemin ve sermayenin bunu görmeyecek kadar gözlerini kör etmiştir” diye belirtti.
 
‘DERSİM’İN COĞRAFYASI KUTSALDIR’
 
Vali Sonel’in sözlerine değinen Kulu, şunları söyledi: “Bulunan ‘termal suyu sağlık veya yararlı bir şey için kullanacağız’ diye bir yorum yok. Hemen oteller yapacağız, oteller kuracağız, turizme açacağız, paralar kullanacağız noktasına gelinmiş. Bu insani bir yaklaşım olmamakla birlikte evrene bir saygısızlıktır. Yaşadığımız Dersim coğrafyasının tanımlaması kutsaldır. Ziyaretgah, ocak, nişangahlarımız bu topraklara aittir. Türk ve İslam sentezi üzerine oluşturuşmuş bir iktidar zihniyeti kendisi dışında olan her şeyi inkar ve yok eder. Dili, kültürü ve bütün değerleri yok eder, kendisine benzetmeye çalışır. Bu proje de aynı zamanda kutsallığı yok etme projesidir. Kutsallarımız, doğal kaynaklarımız rant alanı değildir. Bir hakkın güzelliği, parçası olarak görmek, ona saygı gösterme zorunluluğumuz var.” 
 
DAD Eş Genel Başkanı Kulu, iktidarların rant, sermaye, para hırsına karşı toplumsal refleksin gelişmesi gerektiğini de ifade etti.
 
'TALANIN ÖNÜNE GEÇEMEDİK!'
 
Basın açıklamaları, röportajlarla doğa talanlarının önüne geçemediklerinin bir gerçek olarak önlerinde durduğunu söyleyen Kulu, “Bu topraklarda yaşayan, bu inancın bir parçası olduğunu düşünen 7’den 70’e herkesin rant anlayışına karşı söz söylemesi gerekiyor. Bu sistemin çabasını ve gayretini boşa çıkaracak… Dünyanın neresinde olursa olsun hakka karşı, yaşamımızı iyileştirmek, daha mükemmel kılmak için doğamızı ranta, paraya çeviren bir zihniyeti kabul etmemeliyiz” dedi.
 
Nil Nehri'nin kuruması Afrika'nın, Amazon’un kurması Amerika'nın, Munzur ve Fırat'ın kurumasının ise Ortadoğu'nun bitmesi anlamına geleceğini söyleyen Kulu, inançları gereği evrene, toprağa, suya yeraltı ve yerüstü kaynaklarının ranta çevrilmesini asla kabul etmeyeceklerini vurguladı.
 
MA / Ayşe Sürme