Saldırılar ekosistemi bozuyor

img
HABER MERKEZİ - CPT'ye göre Türkiye 6 ayda 833 kez Federe Kurdistan Bölgesi'ni havadan bombaladı. KNK'nin Ekoloji Komisyonu'ndan Serwer Qeredaxî, bombardımanın insan yaşamının yanı sıra ekosistemi bozduğunu ifade etti. 
 
Hristiyan Barış Timleri (Christian Peacemaker Teams-CPT) verilerine göre, Türkiye 2024 yılının 6 ayında Federe Kurdistan Bölgesi'ni en az 833 kez bombaladı. Saldırılarda 8 sivil hayatını kaybetti. Federe Kurdistan Bölgesi Parlamentosu'nun 2020 verilerine göre ise Türkiye’nin saldırıları nedeniyle 500'den fazla köy boşaldı. Türkiye'nin gerçekleştirdiği saldırılar, aynı zamanda bölgedeki ekolojik dengeye büyük zarar veriyor. Sık sık orman yangınları çıkarken, binlerce ağaç da yol yapımı ya da askeri üs yapımı sırasında kesiliyor. Bu durum bölgedeki canlıların yaşam alanlarının da yok olmasına neden oluyor. 
 
'TOPRAĞIN VERİMİ DÜŞÜYOR'
 
Kurdistan Ulusal Kongresi (KNK) Ekoloji Komisyonu'ndan Serwer Qeredaxî, saldırıların ekosistemi de bozduğunu söyledi. Başlatılan saldırılar sonrası toprağın verimsizleştiğini dile getiren Qeredaxî, "Bütün dünyanın gözü önünde yıllardır Başûr Kurdistan'a (Federe Kurdistan Bölgesi) dönük ciddi bir saldırı var. Bugüne kadar onlarca dağ, bağ ve bahçe bombalandı. Yapılan bu bombardıman sonucunda birçok ormanlık alan yanarak yok oldu. Bitki örtüsü yok oldu, nesli tükenmekte olan birçok hayvan da yandı. Bu bombardıman sadece bölge insanlarına zarar vermiyor. Bu bombardıman en fazla zararı bölgenin ekolojisine veriyor. Kimyasal silahlarla saldırı yapıldığı için bölgenin toprağı kuruyor ve bu da toprağın verimsiz olmasına neden oluyor. Aynı zamanda bölgenin su kaynakları yok ediliyor. Hiçbir zaman bölgenin toprakları bu kadar verimsiz olmamıştı" dedi. 
 
'NEFES ALACAK ALAN KALMAYACAK' 
 
Ekoloji örgütlerinin yaşananlara karşı sessizliğini eleştiren Qeredaxî, "Bizlere de izin verilmiyor. Bu yüzden var olan tahribatı yakından gözlemle fırsatımız olmuyor. Bölgeye 6 ayda havadan 833 defa saldırı olmuş. Sadece bu veri bile ekolojik tahribatı gözler önüne seriyor. Bu saldırılar doğadaki bütün canlıları yok ediyor. Bölge hükümeti veya merkezi hükümet de buna karşı bir tutum almadı ve tepkisini ortaya koymadı. Eğer bu saldırılar bu şekilde devam ederse bölgede nefes alınacak alanlar kalmayacak" şeklinde konuştu. 
 
Qeredaxî, şöyle devam etti: "Kimyasal silah kullanımı bölgenin toprağına, suyuna ve bir bütünen doğasına zarar veriyor. Bu silah sadece insanları öldürmüyor. Bu silah bölgenin ekosistemini imha ederek yok ediyor. Toprağa karışıyor. İleriki süreçlerde bu topraklarda ekin yapan insanların sağlığı üzerinde ciddi etkileri olacak. Kimyasal silaha maruz kalmış bu toprağın ekini de sağlıklı olmayacaktır.  Giremedikleri yerlerde de ağaç kesiyorlar ve talan ediyorlar.  Yapılan yeni yollarla da ciddi bir ağaç talanı var. Bu yapılan yollarla sular kirletiliyor. Bu da tek başına bir ekolojik kırımdır. Buna bir an önce dur denilmeli."