İzmir’de asbestli gemi tepkisi

img
İZMİR - İtalyan menşeili asbest yüklü gemi ve denizaltıların söküm için Aliağa’ya getirilmesine tepki gösteren İzmir Gemi Söküm Koordinasyonu, “Ülkemizin atık çöplüğü olduğu gerçeğiyle mücadele ediyoruz” dedi. 
 
İzmir Gemi Söküm Koordinasyonu, İtalya'dan 3 denizaltı, 2 gemi ve 2 fırkateynin Aliağa'da bulunan gemi söküm tesislerinde sökülmek üzere getirilmesine karşı Mimarlar Odası İzmir Şubesi’nde basın toplantısı düzenledi. Toplantıya, İzmir Büyükşehir Belediyesi Başkanı Cemil Tugay, Karabağlar Belediyesi Başkanı Helil İnay Kınay, sivil toplum örgütü ve siyasi parti temsilcilerinin yanı sıra çok sayıda ekolojist katıldı.
 
Açıklamayı yapan koordinasyon üyesi Aykut Aydemir, Aliağa'nın yıllardır sanayi tesisleri ve gemi söküm tesislerinin yarattığı kirlilik ve yaşam sorunlarıyla mücadele ettiğini belirtti. Gemi söküm tesislerine karşı yıllardır mücadele verdiklerini söyleyen Aydemir, “Aliağa’da söküm için gelen gemilerin isimleri değişse de gemilerin ülkeye giriş ve söküm süreçlerindeki usulsüzlükler, izin ve raporlardaki eksiklikler, uygunsuz çalışma şartları, yetersiz denetim ve alınmayan çevresel önlemler ile birlikte sorun büyümeye devam ediyor" dedi. 
 
'TÜRKİYE ATIK ÇÖPLÜĞÜ OLDU'
 
Söküm için Aliağa’ya gelen İtalyan donanmasına ait hurdaya çıkarılan “Carlo Fecia di Casatto”, “Guglielmo Marconi”,” "Leonardo da Vinci” isimli denizaltılar, “Bersagliere” ve “Artigliere” isimli devriye gemileri ile “Maestrale” ve “Scirocco” isimli fırkateynlerle ilgili iddialar olduğunu ifade eden Aydemir, gemilerin yapım yılı, teknolojisi ve kullanım alanları göz önünde bulundurulduğunda asbest ve radyoaktivite dahil olmak üzere önemli miktarda tehlikeli ve zararlı atık içerme ihtimalinin bulunduğunu aktardı. 
 
İlk kez bu iddialarla karşılaşmadıklarını kaydeden Aydemir, "Daha önce de Otopan, Kuıto, Ethan, Sao Paulo ve nicelerinde olduğu gibi yine bir atık gemi ve ülkemizin atık çöplüğü olduğu gerçeği ile mücadele ediyoruz" diye belirtti. 
 
Aydemir, daha sonra gemilere dair ilgili kurumlara şu soruları yönetti? 
 
* Gemi ile ilgili Tehlikeli Madde Envanter Raporu bulunmakta mıdır? 
 
* Geminin notifikasyon onayı var mıdır?
 
* Gemi Aliağa’ya gelmeden önce gas free belgesi sunulmuş mudur?
 
* Gemiye ilişkin söküm izni verilmiş midir? 
 
* Radyasyon ölçümü yapılmış mıdır? Sonuçları nelerdir?
 
* Geri dönüşüm ve atık bertaraf süreçlerine ilişkin planlar sunulmuş mudur?
 
* Gemide boyaların potansiyel olarak asbest içerdiği hakkında söküm tesisi bilgilendirilmiş midir?
 
* Bakanlık ve ilgili kurumlar tarafından atık içeriği ve miktarı ile ilgili değerlendirme ve denetim yapılmış mıdır
 
* Söküm işlemleri safhasında alınacak çevresel önlemler nelerdir?
 
* İşçi sağlığı ve güvenliğine ilişkin önlemler nelerdir?
 
Açıklamanın ardından İzmir Büyükşehir Belediyesi Başkanı Cemil Tugay ve sivil toplum örgütü temsilcileri söz alarak, söküm için getirilmek istenilen gemileri kente sokmayacaklarını söyledi.