AK'den kayyım tepkisi: Seçmene hakaret, demokrasiye tehdittir

  • dünya
  • 14:01 19 Mayıs 2020
  • |
img
HABER MERKEZİ - Avrupa Konseyi Yerel ve Bölgesel Yönetimler Kongresi Başkanı Anders Knape, HDP’li belediyelere kayyım atanmasına, “Seçmene hakaret, demokrasiye tehdittir” diyerek, tepki gösterdi.
 
HDP’li belediyelere yönelik kayyım atamalarına Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi ve AB Komisyonu Başkan Yardımcısı Josep Borell’den sonra bir tepki de Avrupa Konseyi (AK) Yerel ve Bölgesel Yönetimler Kongresi Başkanı Anders Knape’den geldi.
 
SEÇİLMİŞLER DEĞİL ATANMIŞLAR YÖNETİYOR
 
Son olarak HDP'li 5 belediyeye kayyımlar atanarak gasp edilmesine ilişkin açıklama yapan Knape, "Türkiye'yi sert bir şekilde vuran ve devam eden Covid-19 salgını sırasında bile, ülkenin güneydoğusundaki seçilmiş belediye başkanlarının görevden alındığına ve yerlerine devlet tarafından kayyum atandığına dair haberler alıyoruz. Sonuç olarak, o belediyelerin önemli bir kısmı şu anda 31 Mart 2019'da seçilmiş başkanlar tarafından değil, devlet tarafından atanmış memurlar tarafından yönetilmektedir" dedi.
 
Knape, "Yerel seçilmiş temsilcilere karşı yasal kovuşturmaların aşırı kullanımı ve yerlerine devlet tarafından görevlilerin getirilmesi sadece özgür ve adil seçimleri destekleyenlere karşı bir hakaret değil, aynı zamanda Türkiye'deki yerel demokrasinin düzgün işlemesi açısından da ciddi ve sürekli bir tehdittir" değerlendirmesinde bulundu.
 
VENEDİK KOMİSYONU'NDAN RAPOR İSTENDİ
 
Knape, kayyım atamaları konusunda Avrupa Konseyi Venedik Komisyonu'ndan talep ettikleri rapora ilişkin ise "Kongremiz, Türkiye'nin güneydoğusundaki yerel seçimlerden sonra seçilen adaylar ve tutuklanan belediye başkanları ile ilgili bir dizi karar hakkında Avrupa Konseyi Venedik Komisyonu'nun yasal görüşünü talep etti ve bu raporun yayımlanmasını dört gözle bekliyoruz" ifadelerini kullandı.