'Yahudi ulusunun devleti' yasası İsrail meclisinden geçti: Arapça artık resmi dil değil

  • dünya
  • 22:35 19 Temmuz 2018
  • |
img
HABER MERKEZİ - İsrail parlamentosunda, ülkeyi "Yahudilere özel" olarak yeniden tanımlayan tartışmalı bir yasa uzun süren bir oturum sonrası kabul edildi.
 
Parlamentodan geçen "Yahudi ulusunun devleti" yasası ile Arapça, ülkenin iki resmi dilinden biri olmaktan çıkarıldı. Yahudi yerleşimlerinin inşasına devam edilmesi ise "ulusal bir çıkar" olarak tanımlandı.
 
KUDÜS VURGUSU
 
Yasa ile "birleşik ve bütün" bir Kudüs'ün de başkent olduğu belirtiliyor. İsrailli Arap milletvekillerinin yoğun protestolarına rağmen geçen yasayı İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, "tarihi bir an" diye niteledi. 
 
Netanyahu, "Orta Doğu'da insan haklarına bir tek İsrail özen gösteriyor. Burası bizim ülkemiz, bir Yahudi devleti. Yakın zamanda buradaki varlığımızı sorgulamak ve son vermek isteyenler oldu. Bugün bunu yasaya koyduk: Ülke, dil, milli marş ve bayrak budur." diye konuştu.
 
ARAP VEKİLLERDEN TEPKİ
 
Parlamentodaki Arap milletvekilleri sıralarından ise Netanyahu'ya "ırkçı bir Apartheid (ayrılıkçı) yasası geçirdin" şeklinde bağırıldı.
 
Perşembe sabahına kadar devam eden oturumda 55 "Hayır" oyuna karşı 62 "Evet" oyu ile geçen yasa, İsrail'i "Yahudi halkının tarihi anayurdu" olarak tanımlıyor ve "Yahudilerin ulusun kaderini tayin etmekte özel hak sahibi olduğu" belirtiliyor.
 
Yasanın ilk halinde yer alan, "sadece Yahudilerin yaşayacağı topluluklar oluşturulması" ibaresi gibi bazı maddeler, İsrail Cumhurbaşkanı Reuven Rivlin ve Adalet Bakanı Ayelet Şaked'in çekincelerini belirtmesi üzerine metinden çıkarılmıştı.
 
9 milyonluk İsrail'de Arap nüfusu ülkenin yaklaşık yüzde 20'sini oluşturuyor.