AK önünde Abdullah Öcalan için miting: Sessizliği kabul etmeyeceğiz

  • dünya
  • 21:55 15 Nisan 2024
  • |
img
HABER MERKEZİ – PKK Lideri Abdullah Öcalan’ın fiziki özgürlüğü talebiyle Avrupa Konseyi önünde yapılan mitingde, Avrupa Konseyi ve CPT için “Artık sessizliklerini kabul etmeyeceğiz” denildi. 
 
PKK Lideri Abdullah Öcalan’ın üzerindeki tecridin sona erdirilmesi ve fiziki özgürlüğünün sağlanması talebiyle Kürtler ve dostları Strasbourg’daki Avrupa Konseyi önünde toplandı. 
Avrupa’nın birçok ülkesinden Kürtler ve dostlarının katıldığı mitingde, Abdullah Öcalan’a özgürlük talep eden döviz ve pankartlar taşındı. Dövizlerde “CPT, acilen İmralı’ya git’’ yazılı çağrılar da dikkati çekti. Mitinge Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Milletvekili Ömer Öcalan, Fransız ve İrlandalı parlamenterler ile WikiLeaks’ın kurucusu Julian Assange’ın avukatı da katıldı. 
 
Mitingin başında, organizatörler adına yapılan açıklamada “Abdullah Öcalan’dan hiçbir haber alınamıyor” diye hatırlatıldı. Kürt örgütleri adına yapılan açıklamada yılın başından bu yana milyonlarca Kürdün Abdullah Öcalan’ın özgürlüğü için alanlara çıktığına işaret edilerek, “Kürt örgütleri olarak, bir an önce Önder Apo’dan haber alınması için çağrıda bulunuyoruz” denildi. Sahnede yapılan ilk konuşmalarda, Avrupa kurumlarının tecride gözlerini kapatarak, Türkiye’nin işlediği suçlara ortak olduğu tepkisinde bulunuldu.
 
‘FİZİKİ ÖZGÜRLÜĞÜNÜN ZAMANI GELDİ’
 
Strasbourg Halk Meclisi Eşbaşkanı Fikret Çelik, Abdullah Öcalan ve Kürtler söz konusu olunca hukuksal kapıların kapatıldığını belirterek, “AKP ve MHP faşist blokuna karşı Kürt halkı ve dostlarının mücadelesinin meyvelerini vermeye başladığını” ifade etti ve 31 Mart yerel seçimleri sonuçlarına işaret etti. Çelik, “Artık Önder Apo’nun fiziki özgürlüğünün zamanı gelmiştir” dedi.
 
‘İMRALI DUVARLARI YIKILMALI’
 
KCDK-E Eşbaşkanı Zübeyde Zümrüt, Avrupa Konseyi ve CPT önünde toplanmalarının nedeninin Abdullah Öcalan’a özgürlük talebi olduğunu vurguladı. Zümrüt, üç yıldır Abdullah Öcalan’dan haber alamadıklarını belirterek, “Önder Apo’nunun özgürlüğünü sağlayana kadar mücadele edeceğiz. Mücadele, İmralı’nın duvarlarını yıkacak düzeye ulaşması gerekiyor” ifadelerini kullandı. 
 
‘KADININ YOLDAŞIDIR’
 
Avrupa Kürt Kadın Hareketi (TJK-E) adına Kezban Doğan, mitinge katılanları selamladı. Abdullah Öcalan’a yönelik komplo süreci ve İmralı’daki tecrit durumuna dikkati çeken Doğan, “Önder Apo tek bir kişi değildir. Şêx Said’in, Seyit Rıza’nın, Geliyê Zîlan katliamının intikamıdır. Kadının yoldaşıdır” şeklinde konuştu. 
‘ARTIK SESSİZLİĞİNİZİ KABUL ETMEYECEĞİZ’
Kurdistan Ulusal Kongresi (KNK) Eş Başkanı Zeynep Murad da Abdullah Öcalan’ın fikirlerinin dünyanın her yerine yayıldığına işaret ederek, Avrupa Konseyi ve CPT’nin hareketsizliğini kınadı.  Murad, “Artık sessizliklerini kabul etmeyeceğiz. Bugün halkımızın büyük bir gücü var” şeklinde konuştu. Zeynep Murad, Kürt halkının düşmanlarının artık bu direniş karşısında duramayacağını kaydetti.
 
İRLANDALI PARLAMENTER: BIJÎ SEROK APO
 
Avrupa Parlamentosu üyesi ve İrlanda parlamentosunun bağımsız üyesi Thomas Pringle, Kürt halkının arasında olmanın kendisi için büyük bir onur olduğunu belirterek, Abdullah Öcalan’ın özgürlüğü için mücadele ettiğini vurguladı.  Kürt halkı ve İrlanda halkının mücadelelerinin birbirine benzediğine işaret eden Pringle, “Türk devletinin siyasi tutsaklara ve Abdullah Öcalan’a yönelik yaklaşımı, Türk devletinin korkusunu gösteriyor. Abdullah Öcalan’ın mücadelesi, buradaki halkın da kesintisiz mücadelesi çok değerli ve hepimizin mücadelesidir” dedi. Prigle, konuşmasını “Bijî Serok Apo” diyerek sonlandırdı.
 
ÖMER ÖCALAN: SAHİPLENME DAHA DA GÜÇLENMELİ
 
Prigle’den sonra DEM Parti Riha Milletvekili Ömer Öcalan sahneye çıktı. Bu sırada miting alanından “Bijî Serok Apo” sloganı yükseldi. Konuşmasını Kürtçe’nin kurmancî lehçesinde yapan Ömer Öcalan, “Bu sahiplenme daha güçlenmeli, sonuç alana kadar çalışmalıyız. Vicdani olarak, hukuki ve siyasi olarak mücadelemizi sürdürmeliyiz” dedi. Öcalan, “Biz hakikatin peşinden gidiyoruz. Bizim kaybettiğimiz nokta burasıdır. Bugün de halkımızla birlikte burada bunu talep ediyoruz” şeklinde konuştu. Avrupa Konseyi’nin Kurdistan ve Ortadoğu için pozitif bir rol oynaması gerektiğini kaydeden Öcalan, “Kaygılarımız vardır. Sayın Öcalan’ın güvenliği ve sağlığına dair kaygılarımız var. Üç yıldır hiçbir görüşme yok. Neden bu adaletsizlik yürütülüyor? Yurtsever ve cefakar halkımız iradesine sahip çıkıyor” diye belirtti. 
 
ASSANGE’IN AVUKATI: CESARETİNİZ HEYECAN VERİYOR
 
WikiLeaks’ın kurucusu Julian Assange’ın avukatı da mitinge katılarak Kürt halkının direnişini ve mücadelesini selamladı. Aynı zamanda İşçi Sendikası üyesi olan avukat, Kürt halkı arasında olmaktan duyduğu memnuniyeti ifade ederek, “Cesaretiniz başka insanlara da cesaret veriyor. Bize çok büyük heyecan veriyor” dedi. Dünyadaki birçok davayı takip ettiklerini belirten avukat “Ancak Türkiye’deki durum felaket” dedi. Abdullah Öcalan’dan haber alınamaması durumunun bir örneğinin olmadığını ifade eden Assange’ın avukatı “Sayın Abdullah Öcalan özgür olmalı” dedi. Avrupa Konseyi’nin tutumunu ve sessizliğini eleştiren avukat “Tüm Kürt halkı ile dayanışmak için buradayım. Tüm siyasi tutsaklarla dayanışma içindeyim” şeklinde konuştu.
 
AP ÜYESİ FERNANDES: ABDULLAH ÖCALAN ÖZGÜR OLMALI
 
Fransız solcu parti LFI parlamenteri ve AP üyesi Emmanuel Fernandes, “Burada olmak benim için bir onurdur. Dayanışmamı ve desteğimi ifade etmek için buradayım” dedi. Fernandes, Kürt halkının cesaretini ve mücadelesini selamlayarak, yanlarında olduklarını vurguladı. 
 
Fernandes’in konuşması ardından sanatçı Kawa Urmiye’nin sahne aldı. Aynı zamanda mitinge sunuculuk yapan Kawa Urmiye, ilk şarkısını direnen Kürt anneleri için seslendirdi. Miting, Kawa Urmiye'nin şarkıları ile son buldu.