Belarus muhalefinden Lukaşenko’nun istifa etmesi için çağrı

img

HABER MERKEZİ- Belarus'ta muhalefet kanadının lideri Svetlana Tikhanovskaya, 26 yıldır devlet başkanlığı görevini yürüten Aleksandr Lukaşenko istifa edene kadar sokak gösterilerine devam etme çağrısı yaptı.

Belarus'ta muhalefet kanadının lideri Svetlana Tikhanovskaya, 26 yıldır devlet başkanlığı görevini yürüten Aleksandr Lukaşenko istifa etmesi için sosyal medya hesabından çağrıda bulundu.

Litvanya’ya sığınan ve 25 Ekim tarihine kadar hükümete süre veren Tikhanovskaya, ülkedeki güvenlik görevlilerinin protestolara olan sert müdahalesini durdurmasını ve şu anda cezaevinde olan diğer muhalif isimlerin de serbest bırakılmasını istedi.

Belarus'ta 9 Ağustos'ta yapılan seçimleri ülkeyi 26 yıldır yöneten Aleksandr Lukaşenko’nun yüzde 80 oy alarak kazandığı açıklanmıştı. Seçimlerden bir gün sonra Lukaşenko'nun zafer ilan etmesiyle birlikte Belaruslu muhalif liderler taraftarlarını sokağa çağırarak seçimlerin adil olmadığını ve seçimlere hile karıştırıldığını duyurmuştu.

2 AYDIR SÜREN PROTESTOLAR

Belarus'ta binlerce kişinin sokağa çıkmasıyla birlikte 2 aydır ülke genelinde gerilim devam ediyor. Kolluk kuvvetlerinin sert müdahalelerde bulunduğu göstericiler sokakları terk etmezken, Lukaşenko geçtiğimiz günlerde Belarus istihbarat servisinin gözaltı merkezinde tutuklu muhalif liderlerle görüşmüştü.

GÖREVİ BIRAKMA ÇAĞRISI

Ülkede hem sokaklarda hem de siyaset koridorlarında hareketlilik devam ederken, Lukaşenko'ya çağrıda bulunan Tikhanovskaya, Lukaşenko'nun 25 Ekim'e kadar görevi bırakmasını isterken aksi takdirde yolların kapatılacağını, kitlesel grevler ve protestolar gerçekleştirileceğini söyledi.