ABD ‘Sezar Yasası’ kapsamında yaptırım listesini genişletti

  • dünya
  • 20:49 29 Temmuz 2020
  • |
img

HABER MERKEZİ- ABD Dışişleri Bakanlığı, Suriye hükümetine karşı “Sezar Yasası” kapsamında 14 kişi ve kurumu daha yaptırım listesine aldığını açıkladı.

ABD Dışişleri Bakanlığı, Suriye hükümetine karşı “Sezar Yasası” kapsamında 14 kişi ve kurumu daha yaptırım listesine aldığını açıkladı. Açıklamaya göre ABD Dışişleri ve Hazine bakanlıkları tarafından Suriye hükümetinin Devlet Başkanı Beşar Esad’ın Aralık 2001 doğumlu oğlu Hafız Esad, General Zuheyr Esad ve Zuheyr Esad'ın oğlu Kerem Esad da yaptırım listesine eklendi.

ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, “ABD Dışişleri ve Hazine bakanlıkları, Sezar Suriye Sivil Koruma Yasası kapsamında aldığı 14 yeni yaptırım kararıyla Esad rejimine karşı kampanyasını sürdürüyor" açıklamasını yaptı. Pompeo yaptırımların Suriye halkına zarar vermeyi amaçlamadığını da sözlerine ekledi.Ayrıca Suriye hükümet güçlerine bağlı 1. Kolordu’nun da yaptırımlara dahil edildiğini belirten Pompeo, "Kurbanlarının anılarını taze tutarken Beşar Esad ve rejiminden, zulümlerinin hesabını sormaya devam edeceğiz. Esad’ın gereksiz ve acımasız savaşının bitme zamanı geldi” ifadesini kullandı.

SİYASİ ÇÖZÜME ULAŞILMASI ÇAĞRISI

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyinin (BMGK) 2254 sayılı kararı kapsamında, Suriye'de siyasi bir çözüme ulaşılması çağrısında bulunan Pompeo, şunları kaydetti: “Sezar Yasası ve diğer Suriye yaptırımları, Suriye halkına zarar vermeyi amaçlamamakta ve halka insani yardımı ya da Suriye'nin kuzeydoğusundaki istikrarı sağlama çalışmalarımıza engel olmayı hedeflememektedir.”

ABD Dışişleri Bakanlığı 17 Haziran’da Sezar Yasası kapsamında Beşar Esad ve eşi Esma Esad dahil 39 Suriyeli üst düzey yetkili ve kuruluşu yaptırım listesine aldığını açıklamıştı.

Bakanlık, yaptırımların devam edeceğini ve Suriye hükümetinin BMGK'nin 2254 sayılı kararına uygun bir çizgiye gelene kadar baskıyı artıracaklarını bildirmişti.