Kuzey ve Doğu Suriye direnişi dengeleri değiştiriyor

img

GİRÊ SPÎ – Türkiye ve paramiliter gücü MSO’nun saldırıları karşısında savunma yapan QSD’liler, sahadaki dengeleri değiştiriyor. ABD ve koalisyon güçlerinin çekildiği sınır hattına Rusya ve Suriye Rejimi askerleri konumlanıyor. 

Türkiye’nin Kuzey ve Doğu Suriye topraklarına yönelik başlattığı saldırılar 9’uncu gününe girdi. Adına “Milli Suriye Ordusu” (MSO) denilen paramiliter gruplarla birlikte düzenlenen saldırılar, özellikle Girê Spî ve Serêkaniyê hattında yoğunlaştı. Hem kent merkezleri hem de kırsal alanlar yoğun bir şekilde bombardımana tutularak sonuca gitmeye çalışılıyor. Buna karşı Demokratik Suriye Güçleri (QSD) güçlü bir savunma yapıyor. Kuzey ve Doğu Suriye halkları topraklarını savunan savaşçıların yanında yer alarak, dünya ve Ortadoğu’da dengeleri değiştiriyor.
 
ARAPLAR HEDEFTE
 
Türkiye “Güvenli bölge” adı ile Gire Spî’den Serêkanîyê’ye kadar olan bölgeyi kontrol altına almaya çalışıyor. Bunu da “Arap mültecileri bölgeye yerleştireceğiz” argümanıyla yapmaya çalışsa da 9 gündür en çok Araplar köylerini bombalayarak öldürüyor. Girê Spî- Eyn İsa hattında Arap yerleşim yerlerini hem havadan hem de karadan hedef alan TSK, bölgeyi boşaltmaya çalışarak savunmayı kırmaya çalışıyor. Serêkaniyê kent merkezini de alarak, hattı tamamlaya çalışan Türkiye, beklenmedik bir direnişle karşılaşınca planları bozuldu. Kuzey ve Doğu Suriye’ye yönelik saldırılar, Suriye iç savaşında farklı bir dengeyi de beraberinde getirdi. Bölgede bulunan uluslararası koalisyon tüm güçlerini çekti. QSD güçleri ise Şam ve Rusya ile anlaşmaya vararak bölgeye her iki gücüde konuşlandırdı. Rakka, Tabqa ve Dêra Zor gibi kentler bu anlaşma dışında tutulurken, Suriye rejimine bağlı güçler Kuzey ve Doğu Suriye kentlerinin sınırında görevlendirildi.
 
MİNBİÇ
 
Türkiye ile olan tüm sınırında çatışmalar yaşanırken, savunma güçleri her yerde eylem halinde. Minbic’te ABD ve koalisyon güçlerinin çekilmesiyle birlikte bölgeye gelen Rusya ve Suriye rejimi burada bulunan sınır noktalarına yerleşti. Özellikle Sacur Suyu hattına yerleşen Suriye rejimine bağlı güçler, bu alanda Türkiye’nin “Milli Suriye Ordusu” (MSO) adı altında topladığı grupların saldırısına uğruyor. Minbic Askeri Meclisi, MSO gruplarına karşı bu hatta tüm hazırlıklarını tamamlarken, son iki gündür saldırıyı deneyen gruplara ağır darbeler vuruldu. 
 
KOBANÊ
 
Girê Spî ve Serêkaniyê saldırılarından sonra hedeflenen diğer alanlardan biri, daha önce verdiği direniş ile tarihe not düşen Kobanê kentidir. Batı ve doğu cephelerinde sınırda yer alan TSK ve MSO birliklerine karşı eylemler yapan savunma hattı, burada da saldırılara geçit vermedi. Aynı zamanda Suriye rejimi ve Rusya’nın sınırına konuşlandığı kentlerden biri olan Kobanê’ye, özellikle batısında bulunan Şêxler hattına girilmeye çalışılıyor. 
 
GİRÊ SPÎ
 
Bu alanda Şargirak, Ebû Sira, Çelebi başta olmak üzere kırsal alanlara yönelik ağır saldırılar gerçekleştirilirken, bu alanların Kobanê ile bağlantısı koparılmaya çalışılıyor. Bu alanda büyük bir direniş sergileyen savunma güçleri, yer yer göğüs göğüse çatışmalara giriyor, ağır silahlarla karşılık veriyor. Savunma gücü etkili cevap vermesi üzerine, bu alana girmeye çalışan talancı gruplar bir kademe geri çekilmek zorunda kaldı. Bu alanda özellikle DAİŞ’lilerin tutulduğu cezaevleri çevreleri hedeflenirken, DAİŞ’lilerin kaçırılması amaçlanıyor. Yoğun saldırıları fırsat bilen yüzlerce DAİŞ’li ise kaçtı.
 
SERÊKANÎYÊ
 
Yoğun saldırıların başında gelen Serêkaniyê’de, verilen mücadele tüm planları boşa çıkarıyor. Kentin doğu, batı ve kuzey cephelerinde göğüs göğüse çatışmaların başladığı ifade edilirken, bu alanda zorlanan TSK ve MSO grupları kenti yoğun bir şekilde bombalıyor. Kimyasal silah iddialarının da gündeme geldiği kent direnişinde beklenilenden uzun sürdüğü için saldırganların planları alt üst oldu. 
 
MA / Nazım Daştan