ANKARA - Aile hekimleri, Aile Hekimleri Sözleşme ve Yönetmeliği'nin geri çekilmesi için üçüncü kez iş bırakma eylemi başlattı.
Aile Hekimleri Sözleşme ve Yönetmeliği'nin kabul edilmesinin ardından iki kez 5'er günlük iş bırakma eylemine giden aile hekimleri, 3'üncü kez 5 günlük iş bırakma eylemi başlattı. 81 kentte iş bırakan aile hekimleri, eylemlerini 10 Ocak Cuma günü mesai bitimine kadar sürdürecek.
Aile Sağlık Merkezleri'nde (ASM) çalışan hekimlerin 5 gün boyunca yapacağı iş bırakma eylemlerine, ikinci ve üçüncü basamakta çalışan hekimler ve sağlık personelleri de destek verecek. İkinci ve üçüncü basamakta çalışan sağlık çalışanları, 8 Ocak Çarşamba günü bir gün süreli iş bırakacak.
SAĞLIK MERKEZLERİNE ERİŞİM ZORLAŞTI
Eylemlerine ilişkin konuşan Sağlık ve Sosyal Hizmetler Sendikası (SES) Eş Genel Başkanı Mehmet Sıddık Akın, yönetmelikle birlikte halkın Aile Sağlık Merkezleri'ne erişimini zorlaştırdığını söyledi. Sağlık talebinin kışkırtıldığını dile getiren Akın, "Bakın OECD Avrupa Birliği ülkelerinde, buralarda yaşlı nüfus bizimkinden daha fazla, oralarda sağlık kuruluşuna başvuru sayısı yüzde 6,2 iken bizde yüzde 12. Bakanlarımız bununla övünüyor. 'Bizim 85 milyon nüfusumuz var' diyor. Bir milyarın üzerinde muayene yaptık. Şimdi bu övünülecek bir durum değil ki. Yani demek ki bir milyarın üzerinde insanı hasta etmişsiniz" diye belirtti.
SAĞLIK EMEKÇİLERİ HALKLA KARŞI KARŞIYA GETİRİLİYOR
Türkiye’deki hemşire sayısının AB ortalamasının yüzde 60 civarında olduğunu aktaran Akın, personellerin dört kat daha fazla çalışmak zorunda kaldığını kaydetti. Akın, "Yetişememe hali aynı zamanda halkı ve sağlık emekçisini karşı karşıya getiriyor" dedi.
DAHA FAZLA NÖBET
Sağlık çalışanlarının çalışma koşullarına dikkati çeken Akın, "Aynı serviste çalışmalarına rağmen ücret rejiminde farklılıklar var. Sağlık emekçileri, kamu emekçileri içerisindeki en düşük temel ücretlere sahiptir. Performans uygulamalarını, teşvik uygulamalarını bir şekilde dayatıyorlar. Emekçilere 'Daha fazla çalışırsan daha fazla puan toplar ve daha fazla maaş alırsın' diyorlar. Sağlık emekçilerini daha fazla mesai yapmaya, nöbet tutmaya, rıza gösterir hale getirmeye çalışıyorlar" ifadelerini kullandı.
'EZİYET YÖNETMELİĞİ GERİ ÇEKİLMELİ'
Akın, aile hekimleri ve sağlıkçıların taleplerini şöyle sıraladı: "Eziyet yönetmeliği geri çekilmelidir. Bütün örgütler olarak bunu 'eziyet yönetmeliği' olarak tanımlıyoruz. Bizimle birlikte otursunlar, gerçekten halkın ihtiyaçlarını karşılayacak, emekçilerin ihtiyaçlarını karşılayacak yeni yönetmelik ve yasa yapalım. Tüm emekçiler açısından da istihdam rejiminde, kadrolu güvenceli bir sistem. Personel açığının da OECD Avrupa Birliği ülkeleri seviyesine çıkarılacağı bir sistem istiyoruz ki bu angarya Çalışma ortadan kaldırılsın. Halkla karşı karşıya gelmeyelim. Halk açısından da temel taleplerimizden bir tanesi katkı katılım payları. Bunların hiçbirinin olmadığı ihtiyacı olanlara ihtiyacı kadar sağlık hizmetinin verilebildiği eşit ücretsiz nitelikli anadilde bir sağlık hizmeti verilmesini istiyoruz. Sağlık Bakanlığı'nın bütün özel sağlık kurumlarıyla özellikle SGK üzerinden yapmış olduğu anlaşmaları iptal etmesini istiyoruz. Halkın parasının, SGK üzerinden özel hastanelere aktarılmamasını istiyoruz."
Sağlığın piyasalaşmasını çeteleşmeye yol açacağını isim vermeden onlarca bebeğin ölümüne neden olan "Yenidoğan" çetesini işaret ederek anlatan Akın, "Eğer siz sağlık hizmetlerini piyasanın insafına açarsanız piyasalaştırırsanız bir kar elde etme aracına dönüştürürseniz buralardan neler yaşanacağını bebeklerimizin canına nasıl kıyıldığıyla gördük. Bunların yaşanmasını istemiyoruz" dedi.