‘Kürt dili eğitimi ve bugünkü imkanlar ile engeller’ forumu

img

AMED - Kürt Dili Çalışma Ağı tarafından düzenlenen" Kürt dili eğitimi ve bugünkü imkanlar ile engeller" forumunda, Kürt dili üzerindeki baskılara karşı ortak çalışılması gerektiği vurgulandı.  

Tora Zimanê Kurdî, Mezopotamya Vakfı, Amed Siyasal ve Sosyal Araştırmalar Enstitüsü Derneği (DİSA), Kürt Araştırmaları Derneği, İsmail Beşikçi Vakfı ile Haklara Destek tarafından forum düzenlendi. Amed Büyükşehir Belediyesi Çand Amed Kültür ve Kongre Merkezi'nde "Kürt dili eğitimi ve bugün ki imkanlar ile engeller" başlıkla düzenlenen foruma dil alanında çalışma yürüten çok sayıda kişi katıldı. 
 
İlk oturumda Mezopotamya Dil ve Kültür Araştırmaları Derneği'nden Ramazan Holat, İsmail Beşikçi Vakfı'ndan Adnan Fırat Bayar, Kürt dili üzerindeki baskılara ve engellemelere değindi. Burada yapılan konuşmalarda dilin gelişmesi noktasında adımlar atılması, fikir ve zikir birliğinin oluşması gerektiği belirtildi. 
 
‘ORTAK ÇALIŞMALARLA BASKILAR SONA ERER’
 
İlk olarak konuşan Ramazan Holat, MED-DER üzerindeki baskılar, “Peşî Peya” yazılamalarının silinmesi gibi baskılara değindi. Bu saldırıların giderek arttığını belirten Holat, görünüşte Kürtçe üzerinde baskı yok görülse de bu baskıların sürdüğünü ifade etti. Kürt dilinin bilinç düzeyinin artmasına müsaade edilmediğini ifade eden Holat, "Ortak çalışmalarla bu baskıları sonlandırabiliriz" dedi. 
 
Adnan Fırat Bayar ise, Kürt dili üzerindeki özel okulların Kürtçe ile ilgili tecrübelerine değindi. Kürtçe okullar açılmasına izin verilmediğini ifade eden Bayar, 6526/11 maddesince yerel diller ile de eğitim yapılabilmesine dair kanunun olduğunu ancak yönetmeliğin bulunmadığını ifade etti.  Bayar, "Kurs olarak çalışabileceğini söylüyorlar. Ama liseye kadar eğitimin önünü fiiliyatta engelliyorlar" dedi.
 
‘HER YERDE ANADİLİMİZİ KONUŞALIM’
 
Konuşmacıların ardından söz alan katılımcılar tarafından yapılan konuşmalarda ise siyaset, dil ve kültür çalışmalarında anadil kullanımın önemine dikkat çekildi. Çocukların isimlerinin Kürtçe verilmesi gerektiği gibi anadilin konuşulmasının önemine işaret edildi. 
 
Forum, “Çok Dilli Belediyecilik, Asimilasyon Politikaları ve Kamusal Alanda Ana Dil Kullanımı” başlığıyla sürdü.