Emekliler TÜİK önünde: Çalışmadan geçinemiyoruz

img
ANKARA – İktidarın yoksullaştırma politikalarından geri adım atmadığına dikkati çeken emekliler, TÜİK önünde, “En düşük emekli kök maaşı, en düşük memur maaşına eşitlensin” çağrısında bulundu.
 
2021 Tüm Emekliler Sendikası (2021 Tüm Emekli-Sen), yaşanan derin yoksulluk ve emeklilere yapılan düşük zamları protesto etmek için Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) önünde bir araya geldi. “İntibak yasası çıkarılsın” ve “Demokrasi mücadelesinde emekli olunmaz” dövizlerinin yer aldığı açıklamada, 2021 Tüm Emekli-Sen Genel Başkanı Salman Hürkardeş konuştu.  
 
‘İKTİDAR YOKSULLAŞTIRMA POLİTİKALARINDAN GERİ ADIM ATMIYOR’
 
İktidarın gerçek enflasyonu yıllardır TÜİK eliyle sakladığına dikkati çeken Hürkardeş, “3 Ocak 2025’te TÜİK, ekonomi yönetiminin ısmarladığı, çarşı pazarla ilgisi olmayan aralık ayı enflasyonunu yüzde 1,03 olarak açıkladı. Yıllık enflasyon yüzde 44,38 oldu. TÜİK’e göre ikinci altı aylık resmi enflasyon ise yüzde 15,75’te kaldı. Yasaya göre, SSK ve Bağ-Kur emeklilerine bu oranda aylık artışı yapılacak. Kök maaşı 10 bin 800 liranın altında olanlar için yeni yasa çıkarılmazsa, hiç artış olmayacak. Ortalama olarak emekli aylıkları, 2024’ün asgari ücreti kadar olacak. Memur ve memur emeklileri ise yandaş sendikayla hükümet arasındaki sözde toplu sözleşme hükümlerine göre yüzde 11,54 artış alacaklar. İktidar, yoksullaştırma politikasından geri adım atmıyor” dedi. 
 
‘EMEKLİLER ÇALIŞMADAN GEÇİNEMİYOR’
 
“Emekliler çalışmadan geçinemiyor” diyen Hürkardeş, genç nüfustaki işsizlik oranının yüksek boyutlarda olduğunu belirterek, “İktidar, yoksulluğu ve mahrumiyeti kader olarak kabullenmemizi, sadaka ve yardımlarla yetinmemizi, ucuz ekmek ve bedava çorba peşinde koşmamızı diliyor. Yetinmeyeceğiz, kabul etmeyeceğiz, mücadele edeceğiz” ifadelerini kullandı.
 
EMEKLİLERİN TALEPLERİ
 
Emeklilerin isteklerini maddeler halinde açıklayan Hürkardeş, taleplerini şu şekilde sıraladı:
 
“* Aylık bağlama oranı yeniden yüzde 70'e çıkarılsın. Güncelleme kat sayısında milli gelir artışından pay verilsin. En düşük emekli kök maaşı, en düşük memur maaşına eşitlensin. 
 
* Emekli aylıkları bağımsız kurumlarca açıklanan gerçek enflasyon oranına göre otomatik olarak güncellensin. Emekli, dul ve yetimlere Ocak, Nisan, Temmuz ve Ekim aylarında olmak üzere yılda dört kez asgari ücret düzeyinde ikramiye ödensin. 
 
* Derhal tüm emekli, dul ve yetimlerin kök maaşlarına acilen 12 bin TL seyyanen zam yapılsın. TBMM'de emekli sendikaları statü yasası çıkarılsın. Toplu sözleşme yapma hakkımız anayasal güvence altına alınsın. 
 
* İntibak Yasası acilen çıkarılarak, 2000 öncesi ve 2000 sonrası emekliler arasındaki maaş eşitsizliği giderilsin. Emekli maaşlarından kesilen muayene, ilaç vs. tüm sağlık kesintilerine son verilsin.. 
 
* Şehir içi tüm toplu taşıma araçlarından emeklilere ve eşlerine ücretsiz ulaşım hakkı sağlansın. Temel gıda maddeleri ile elektrik, su ve doğal gaz faturaları üzerinden alınan KDV kaldırılsın ve temel yaşama yetecek kadarı ücretsiz olsun. 
 
* Konut sahibi olamayan emeklilere, TOKİ tarafından ucuz konut sağlansın. Emekliler konut sahibi olana kadar barınma yardımı yapılsın. 
 
* Sosyal devletin gereği olarak dul ve yetim maaşı en düşük emekli aylığından az olmasın. 
 
* Çalışan emeklilerden sosyal güvenlik destekleme primi adı altında yüzde 32'lik kesinti kaldırılsın. 
 
* EYT sorununu çözmek için SGK sistemi kökten bir reformla yeniden düzenlensin.”