Van’a özgü Melava kavunu tezgahlardaki yerini aldı

img

VAN – Van'a özgü yetişen Melava kavunları, tezgahlardaki yerini aldı. Melava kavunu üreticisi ve satıcısı Halil Dağlar, “Melava kavunu el emeğidir. Ellerimiz ile tohumlarını toplar, yıkar, kurutur ve ellerimizle tarlaya ekeriz. Bu kültürün yaşatılmasını istiyoruz” dedi.

Adını, sadece burada yetiştiği için Van’ın İpekyolu ilçesine bağlı Irgat (Melava) Mahallesi'nden alan ve  kendisine has tadıyla ünlü olan Melava kavunları, yol üzerindeki tezgahlarda yerini almaya başladı. Özalp yolu üzerinde bulunan mahallede, Mayıs ayı başlarında tohumu toprağa ekilen Melava kavunları, tarlalardan toplanıp yol kenarında kurulan barakalarda satışa sunuluyor.
 
BAŞKA YERDE YETİŞMİYOR
 
20 yıldır kavun ekip, satan mahalle sakinlerinden Halil Dağlar, Melava kavununun sadece ismini aldığı mahalleye özgü yetiştirildiğini, başka bir yerde yetişmediğini ifade etti.
 
Mayıs ayı başında tohum ekmeye başlayıp, Ağustos’un son haftasından itibaren mahsülü toplanmaya başlandıklarını belirten Dağlar, kavunun olgunlaşma süresinin ortamala 130 gün civarında olduğunu söyledi. 
 
'TAMAMEN ORGANİK'
 
Bu aşamada kavun tarlalarını sürekli zararlı otlardan temizlendiklerini ve sulandıklarını kaydeden Dağlar, Erçek Gölü’nün mahallelerinin hemen yakınında yer almasının kavun tarlaları için avantaj olduğunu vurguladı. Dağlar, “Kavunların oluşması için belli bir sıcaklık ve neme ihtiyaç var. Burada göl olması nem anlamında olumlu bir durum. Bu nem sayesinde kavunlarımız iyi yetişiyor ve tadı farklı oluyor" diye konuştu. 
 
Melava kavununun tamamen organik olduğunu da söyleyen Dağlar, ektikleri kavunların dayanıklı bir kavun türü olduğunu ve 20 gün boyunca tarlada kalsa bile bozulmadığını dile getirdi.
 
‘MELAVA KAVUNU EMEKTİR'
 
Dağlar, “Biz 35 yıldır asla dışarıdan tohum almadık. Daha önce bu işi yapan dedelerimiz de dışarıdan tohum almadı. Melava kavununun tohumlarını biz kendi elimiz ile toplayarak üretiyoruz. Bu da Melava kavununun ne kadar emekle yetiştirildiğini gösteriyor. Ellerimizle tohumları toplar, yıkar, kurutur ve ellerimizle tarlaya ekeriz. Yalnız buradaki tek sıkıntı su kanallarımız ve suyumuzun az olmasıdır. Bu işte en önemli şey tarlayı ne kadar sulayabildiğindir. Çünkü kavunlar sulak alanlarda daha iyi yetişiyor. Bu yıl sulama sıkıntısından dolayı geçen yıllara oranla üretimimizde bir düşüş var. Halkın kavun tezgahlarına ilgisi çok ama fazla kavunumuz yok" dedi. 
 
Melava kavununun bölge kültürünün bir parçası olduğunu belirten Dağlar, “Yıllardır bu geleneği sürdürüyoruz. Bu miras bizden çocuklarımıza ve torunlarımıza kalacaktır” dedi.
 
MA / Berzan Güneş