Dağın tepesinde bir cennet: Balık Gölü

img
AĞRI - Türkiye’nin en yüksek rakımlı gölü olan Balık Gölü, doğal güzelliği, zengin bitki örtüsü ve renkliliği ile görenleri kendine hayran bırakıyor. Köylüler; su kaynakları, gözeleri ve ev sahipliği yaptığı kuş türleriyle adeta insanları büyüleyen gölü yeryüzünün cenneti olarak niteliyor. 
 
Ağrı’nın Taşlıçay ve Doğubayazıt ilçeleri ile Iğdır’ın Tuzluca ilçesi arasındaki Aras Dağları üzerinde bulunan Balık Gölü, denizden 2 bin 241 metre yüksekliği ile Türkiye’nin en yüksek rakımlı gölü. Bu nedenle dünyada benzer özellikteki sayılı göller arasında yer alan Balık Gölü, çevresinde bulunan Ziyaret Dağı, küçük dereler, kıyısındaki pınar ve gözelerin yanı sıra yeraltı sularıyla beslenirken, yapılan araştırmalara göre gölün en derin noktası 37 metre. 
 
Yapısı itibariyle bir lav seti gölü olan Balık Gölü, Doğubayazıt’ın içme suyunu karşılamanın yanında bölgenin ve Türkiye’nin en önemli sulak alanlarından birisi. Göl, endemik bir tür olan kırmızı benekli alabalığın (kızıl alabalık) doğal yaşam alanı olmasıyla da dikkat çekiyor. 
 
'HER MEVSİM AYRI BİR CENNET'
 
Çevresindeki bitki örtüsü, rengarenk çiçekler, içinde barındırdığı endemik alabalığıyla özel bir turizm alanı olan, doğal görüntüsüyle de oldukça büyüleyici olan göl, mutlaka görülmesi gereken ender doğa harikası yerlerden biri.
 
Yakın çevresinde tarım alanları, sazlıklar ve otlaklar barındıran gölün çevresindeki bitki çeşitliliği de oldukça zengin. Göl, iki küçük adasıyla ve zengin bitki örtüsü ile önemli kuş cennetlerinden birisi olarak kabul ediliyor. Öyle ki gölün üzerinde küçük bir adada kadife ördek kuluçkaya yatıyor ve burada yaşıyor. Bölgenin asıl ünü yetiştirdiği kırmızı benekli alabalıktan kaynaklanıyor. Ayrıca göl ve çevresi ise kartal, şahin, keklik, yabani tavşan, tilki, kurt, yaban ördeği, martı, bıldırcın ve çulluk gibi hayvanlara ev sahipliği yapıyor. Güneşin batışı ile birlikte göl kızıla boyanırken, göl kıyısında bulananlara adeta büyüleyici bir görüntü sunuyor. 
 
KEÇİLER SANDALLA ADAYA TAŞINDI 
 
Gölün hem yaz hem de kış turizmi için ayrı bir cennet olduğunu ifaden eden köylüler, havaların soğumaya başlamasıyla gölün yüzeyinin 50 santimetreye kadar donduğunu ve 6 ay boyunca böyle kaldığını belitti. Köylüler, güvenli ve çok ot bulunması nedeniyle keçilerini adaya bıraktıklarını belirterek, “Adanın etrafı tatlı su ile kaplı. Adada ise bol bol ot var. Ada keçiler için hem iyi hem de güvenli. Keçileri sandallarla adaya taşıdık. Burada günlerce kendi başlarına otlanıyor, sularını içiyorlar. Adada bitkiler zengin olduğu için iyi besleniyorlar” diye konuştu. 
 
'BURASI YERYÜZÜ CENNETİ’
 
Köylülerden Barış Yılmaz, gölde tuttuğu az sayıda alabalığı göle karşı sac tavanın içerisinde kızartırken, gölün üzerinde uçuşan martılar, etrafında su içen koyunlar ile kazlar görsel bir şölen sunuyor. Gölde sandalcılık ve balık tutarak geçimini sağladığını belirten Yılmaz, “Gölümüze gelsinler, suyun tadına baksınlar. Gölde her çeşit balığımız var. Turistlerin gelmesini bekliyoruz. Burası yeryüzünde bir cennettir. Balık Gölü'nde yayla havası var. Hem çiçekleriyle hem gölün ortasındaki adalarıyla fotoğraf çekilebilecek güzel bir yerdir. Hem kış turizmi hem de yaz turizmi için çok önemli bir yerdir" dedi.
 
‘MUTLAKA GÖRÜLMESİ GEREKEN BİR YER’
 
Göle, gezmeye giden Burhan Aslan isimli yurttaş ise, “Aslında buranın turizme kazandırılması gerekir. Balık Gölü mutlaka görülmesi gereken en güzel yerlerden biridir. Buraya hafta sonları turlar düzenlenebilir. Burayı bilmiyorduk ama geldik ve çok güzel bir yer. Gölün etrafında ağaç yok ama ağaçlandırma yapılabilir. Balık Gölü, büyük bir göl, gölde sandalla gezme yapılabiliyor ve adalara motorla 15 dakika yolculuktan sonra varılıyor. Herkese burayı görmeyi tavsiye ediyoruz" diye konuştu.
 
MA/Mahmut Ruvanas