Vanlılardan OHAL yorumu: İsmi kalktı cismi duruyor!

img
VAN - OHAL’in kağıt üzerinde kaldırıldığını fakat Valilere verilen yetkilerle kalıcı hale getirildiğini belirten Vanlılar, “OHAL'in adının değişmesi bir anlam ifade etmiyor. OHAL kalkmadı, halkın üzerindeki baskı ve zulüm devam ediyor" dedi. 
 
OHAL’in yerine hazırlanan ve OHAL’i kalıcılaştıran kanun teklifi, Meclis Genel Kurulu’nda kabul edildi. OHAL'in resmi olarak kalktığını fakat getirilen yeni yasalarla ve Valilerin yetkilerin arttırılmasıyla sürdüğünü belirten Vanlılar, kaldırılanın sadece isim olduğunu belirtiyor. Yurttaşlardan Haci İpek, “İsimler değişebilir ama aynı sistem yine uygulanıyor. Dün Van merkeze gelene kadar 3 ayrı yerde Genel Bilgi Taraması'na (GBT) tabi tutuldum. Van merkezden Gevaş ilçesine giderken dahi birkaç yerde aranabiliyorsunuz. Sistem Erdoğan’ın sistemidir. Şimdi Vali’ye de yetki verdiler. OHAL kalkmadı aynı uygulamalar sürüyor. Sadece ismi değişti ve kentte hiçbir şey değişmedi. Baskı uygulamaları halk üzerinde sürüyor. Köyümüze dahi doğru dürüst gidemiyoruz. Yaylalara çıkamıyoruz. OHAL aynı OHAL’dir” diye konuştu. 
 
'VALİLERE BU YETKİLERİN VERİLMESİ YANLIŞ'
 
Yurttaşlardan Seyithan Sarıbulak da, OHAL’in kaldırılmadığını ve herhangi bir şeyin değişmediğini söyledi. Sarıbulak, “OHAL aynı OHAL’dir. Aynı baskılar devam ediyor. OHAL dolayısıyla kimsenin sesini çıkarmasına izin vermiyorlar. Kimse isteklerini dile getiremiyor. Valilere o kadar yetki verilmesi yanlıştır" diye belirtti.  
 
'BİR İNSANI KENTE ALMAMAK OHAL'DEN DAHA BETER'
 
OHAL'in kaldırılmasının önemli olduğunu ancak yetkilerin tek bir isimde toplanmasının kimseye bir faydasının olmadığını söyleyen Abdullah Kaçan da, “İsmi kaldırıldı ama OHAL kaldırılmadı. OHAL devam ediyor” dedi. Kaçan, Valinin istemediği kişiyi kente almaması durumuna ilişkin, “Bir insanın kente alınmaması OHAL’dan daha beterdir. Şimdi Valilere yetki vermişler daha kötü olacak. Valinin yetkisi OHAL döneminde dahi bu kadar yüksek değildi. Şimdi ise Valinin yetkisi 10 kat daha fazla oldu” ifadesinde bulundu. 
 
'GERÇEK OHAL KALKMADI'
 
OHAL nedeniyle kimsenin sokaklara çıkamadığını, mitinglere katılamadığını söyleyen Kaçan, tüm yetkilerin Cumhurbaşkanı Erdoğan’da olduğunu ve meclisin işlevini yitirdiğini belirtti. Kaçan, “Çıkarılan tüm kanunlar Erdoğan’ın elindedir. HDP, CHP ve İYİ Partinin elinde değildir. OHAL’in baskısını hala üzerimizde hissediyoruz. Polis kimi tutuklarsa tutuklar. Geçtiğimiz gün duyduk, Edremit’te bir eve baskın yapıldı. Polisler kişilere; 'İstersek sizi öldürürüz' diye tehdit etti. OHAL olmasa bunu yapabilirler mi? Yetkiler Emniyet, Valiliğe verilmeseydi bir evi böyle aramazlardı. Kafasına göre istediği yere girip, arama yapabiliyorlar. Bunların hepsi OHAL’den daha ağırdır. Gerçek OHAL kalkmamıştır” diye konuştu. 
 
‘OHAL BU ŞARTLARDA KALDIRILMAZSA DAHA İYİYDİ’
 
Yurttaşlardan Emin Timur, “OHAL’i kaldırdılar ama kendilerine göre kanunlarla yenisini yaptılar. Burada normal bir er dahi gezerek istediği yerde seni çevirip üzerini arayabilir. Böyle bir yetkileri var. OHAL kalksa ne olacak. OHAL’in adını kaldırdılar ama daha fazla zorluk getirdiler. OHAL nedeniyle ne köylüler köylerine gidebiliyor, ne hayvanlarını dağlarda otlatabiliyor ne de otlarını biçebiliyorlar. Batı’da İstanbul ve Ankara gibi kentlerde insanlar sabahlara kadar sokaklarda kalabiliyor. Burada sen gece 12.00’ye kadar dahi duramazsın. Bunların OHAL’i kaldırdık söylemleri boştur. Bu şartlarda kaldırmazlarsa daha iyidir" dedi.
 
‘ZULÜM DEVAM EDİYOR'
 
Hüseyin Üzer adlı yurttaş da, “Biz yine aynı baskı ve zulüm altındayız. Hatta bu yasaların getirilmesi eskisinden daha fazla kötü oldu. Kayyum getirmişler mesela buraya istediği şekilde davranabiliyor. Mağdur olan insanı kendi keyfine göre işten çıkarabiliyor. İstediğine ise istediği yerde iş verebiliyor. Burada çok büyük bir ayrımcılık ve OHAL nedeniyle her türlü baskı var. Vali istediğini ihraç ediyor, istediğini ise üst makamlara getirebiliyor. Bu halka bundan daha büyük ne zulüm olabilir. Dilin yok, hakkın yok, yaylalarımız yasaklıdır. Vali yaylaları serbest bıraksa bile Karakol Komutanı istemediği sürece kimse yaylaya gidemez. Bütün bölgede HDP’li milletvekillerini aldılar, belediye başkanlarını tutukladılar. En büyük zulmü halka yaptılar ve bu zulüm devam ediyor” dedi.
 
İdris Aslan da, “Yaylalarımıza gidene kadar defalarca aranıyoruz. Saatlerce bekletiliyoruz. OHAL’in kalkmasıyla herhangi bir değişiklik yok. Bizim için her zaman OHAL’dir. Köyümüzde hayvanlarımızı araca yükleyip merkeze getiremedikten sonra ne olacak. Kasrik Karakolu iki hayvanı Norduz yaylasından kente getirmemize müsaade etmiyor. OHAL kalkmadı, devam ediyor” diye belirtti.
 
‘İNSANLARI OHAL KALKTI DİYE KANDIRMAYA ÇALIŞIYORLAR’
 
İlhan Kurtdoğan ise, resmiyette OHAL’in adının kaldırıldığını ama yetkilerinin polis ve asker tarafından hala kullanıldığını söyledi. Kurtdoğan, “Basın açıklaması yapılmasına dahi izin verilmiyor. OHAL kağıt üzerinde kaldırıldı ama yetkileri devam ediyor. Millet bu durumdan çok mağdur. Kürdistan’da sadece şimdi değil olağanüstü hal yıllardır sürüyor. İnsanları OHAL kalktı diye kandırmaya çalışıyorlar ama OHAL kalkmadı” 
 
MA / Müjdat Can