Budanan ağaçların parçalarını süs eşyasına dönüştürüyorlar

img
İZMİR – Şirince'de budanan ağaçlardan arta kalan parçaları toplayan Çelik çifti, bu ağaç parçalarını yakmak yerine süs eşyasına dönüştürüyor.
 
İzmir’in Selçuk ilçesine bağlı Şirince köyünde yaşayan Mehmet ve Urfet Çelik çifti, ağaçların budanması sonucunda ortaya çıkan kütükleri yakmak yerine sanat eserine dönüştürüyor. Evlerinin bir odasını atölyeye dönüştüren çift, hiçbir makine kullanmadan elleriyle bu ağaçlardan süs eşyası yapıyor. 
Çocukluğundan beri ağaçlar içinde yaşamayı sevdiğini ve bu işe merak saldığını belirten Mehmet Çelik, kimi zaman kullandığı malzemelerin yüz yıllık çam, zeytin ve ceviz ağacı parçaları olduğunu aktarıyor.
 
AĞAÇLARI YAŞATABİLMEK İÇİN...
 
Her dönem köyün dağlarına çıkarak budanmış ve kurumuş ağaç kütüklerini topladığını söyleyen Çelik, “Topladığım kütükleri eve götürerek atölyedeki odama koyuyorum. İlkin o kütüğü nasıl şekillendiririm diye düşünüyorum. Ardından kütük kafamda şekilleniyor ve ardından ellerim ona şekil veriyor. Birden bambaşka bir şey çıkıyor ortaya. Sehpa, abajur, gibi birçok eşya yaptım" diyor. İşini severek yaptığını anlatan Çelik, ağaçlara şekil verdikten sonra eşinin de bu eşyaları boya ve vernikle boyadığını aktardı. Yaptıkları eşyaları köyde bulunan babadan kalma dükkanda sattığını dile getiren Çelik, ağaçları yaşatabilmek adına bu sanatı yaptığını belirtiyor. 
 
'ARTIK ORMANLARA DEĞER VERİLMİYOR'
 
Bir ağaç kütüğüne istediği şekli verebilmek en az 2 saat uğraştığını ve orijinalliğini bozmamaya özen gösterdiğini söyleyen Çelik şöyle devam etti: “Yok olma ile yüz tutmuş ağaçlara can vermeyi ve onları güzelleştirmeyi seviyorum. Biz köyümüzde dağlara çıkarız kurumuş ağaçları seçerek topluyoruz. Günümüzde ağaçlar katlediliyor, ormanlara artık değer verilmiyor. Her sene burada ağaçlar budanır. Ben de alıp onarlı böyle değerlendiriyorum. Ağaçlar yakılmak için değildir onlar birer canlı varlıktır."
 
'ZEYTİN İNSANA YAŞAM SAĞLIYOR'
 
“Türkiye’deki ekonomik krizden dolayı artık yaptığım sanatın da parasal değeri yok” diyen yakınan Çelik, çocukları ve ailesinin geçimini sağlamak için yaptığı eserleri sattığını belirerek, emek vererek ürettiği eşyaları satmanın üzüntüsünü yaşadığını ifade etti. 
 
Urfet Çelik ise, Türkiye’de yeşil alana değer verilmediğini dile getirerek, “Alsında zeytin ağaçları o kadar değerli ki Zeytin hem dalı ve hem de meyvesi ile insana yaşam sağlıyor. Biz de onu atmaya kıyamadığımız için yüz yıl daha yaşatmak için böyle bir şey yapıyoruz" dedi. 
 
MA / Ruken Demir - Ayşe Sürme