7 köy 6 yıldır kirli baraj suyu içiyor!

img
IĞDIR – Borçlarını ödemedikleri gerekçesiyle TEDAŞ tarafından köylerine su sağlayan trafonun elektriği kesilen 7 köy, 6 yıldır barajın kirli suyunu içmek zorunda kalıyor. 
 
Iğdır’ın Aralık ilçesine bağlı Hasahan, Kırçiçeği, Adetli, Hıdırlı, Karahacılı, Alekızıl ve Kolikent köylerinin suları 6 yıl önce elektrik borçlarını ödemedikleri için o dönem bölgenin elektrik dağıtımını yapan şirket olan TEDAŞ tarafından kesildi. 7 köy suyunun pompalanması için kurulan trafonun harcadığı elektrik borcunu ödeyemeyen köylülerin, gün geçtikçe borçları daha da arttı. Bir süre sonra 6 köy borçlarını öderken, Hasahan köylülerinin bir kısmı kabaran elektrik faturalarını ödeyemedi. Bunun üzerine TEDAŞ suyun taşınmasını sağlayan trafonun elektriğini keserek, 7 köyü de susuz bıraktı. Köylüler 6 yıldır gitmedikleri yetkili, çalmadık kapı bırakmamalarına rağmen su sorunlarını çözemedi.
 
‘7 KÖYÜN İÇME SUYU 6 YILDIR YOK!’
 
Karahacılı köyünden 76 yaşındaki Fazıl Güven, çay yapabilecek içme sularının bile olmadığına dikkat çekerek, “Hasahan köyünden birkaç köylü su trafosunun elektrik parasını veremediği gerekçesiyle elektrik kesildi. TEDAŞ şimdi de ARAS Elektrik Dağıtım Şirketi oldu ama değişen bir şey olmadı. Devlet bize hiçbir destekte bulunmuyor. Muhtarlara para veriyoruz ama paralara ne oluyor bilmiyoruz. 6 yılı aşkın süredir ne içme suyumuz ne de ekinlerimizi sulayacak suyumuz var" dedi.
 
TEK İSTEKLERİ SU!
 
Köylüler olarak kirli baraj suyunu getirerek kullandıklarını aktaran Güven, "Şimdi evime gelen misafirlerime verecek bir damla içme suyum bile yok. Durumu kaymakama bildirdik. Kaymakam suyu yapacağını söyledi. Fakat başka bölgeden 2 köye su götürdüler ama bizim köyümüz tekrar susuz kaldı. Tek isteğimiz bize su vermeleridir. Başka bir şey istemiyoruz” ifadelerini kullandı.
 
‘AĞAÇLARIMIZ KURUMAYA BAŞLADI’
 
Araçları olan köylülerin İslam (Kafir) köyünden içme suyunu getirdiğini söyleyen Güven, “Bizim gibi araçları olmayan da barajdan kirli su taşıyıp içiyor. Yetkililer artık sesimizi duysun. Üç beş kişi elektrik borcunu ödeyemedi diye 7 köyü susuz bırakmak nerde görülmüştür? Bu sıcakta susuzluktan kırılacağız. Herkesten ümidimizi kestik. Ağaçlarımız, bağ ve bahçelerimizin hepsi kurudu. Bu yıl hayvanlarımıza ne vereceğiz ne içireceğiz bilmiyoruz” diye konuştu.
 
'SU TAŞIMAKTAN KOLLARIM ŞİŞTİ'
 
Hazal Güven ise, içme suları olmadığı için gelen misafirlerine bir çay bile ikram edemediklerini söyleyerek, “İçecek ve yemek yapacak suyumuz yok. Ne ekinlerimiz için ne de içmek için bize su vermiyorlar" dedi. Bidonlarla barajdan su taşıdıklarını dile getiren Güven şu çağrıda bulundu:"Su taşımaktan kollarım şişmiş ve sürekli ağrıyor. Barajdan aldığımız su içilmeyecek derecede kirli ama başka çaremiz olmadığı için içiyoruz. Köyde perişan durumdayız. Biz de bu devlete vergi ödüyoruz. Bize de yardımcı olsunlar” şeklinde konuştu.
 
MA / Mahmut Ruvanas
 

Diğer başlıklar

20:35 Êlih DEM Parti İl Örgütü’ne gerçekleştirilen baskın protesto edildi
19:50 DEM Parti il binasındaki baskın sona erdi: Katledilen kadınların fotoğrafları yere atıldı
15:33 Sendikalar Taksim’de: Valiliğin kararını tanımıyoruz
13:07 Türkoğlu: Özgürlüğümüz için kadın dayanışmasını büyüteceğiz
12:57 ‘Gazeteciliklerine tanığız, meslektaşlarımızı serbest bırakın’
12:36 DİSK Genel Başkanı: Valiliğin görevi yer göstermek değil güvenliği sağlamaktır
12:13 Birçok kentte protesto: Gazeteciliğin engellenmesi suçtur
10:40 Bakırhan: Seçim sonuçları 'savaşa hayır' çığlığıdır
Hatimoğulları: Halk tercihini değişimden yana yaptı
10:19 32 yıllık tutsakların tahliyeleri gerekçesiz erteleniyor
09:44 Qerejdax eteklerinde baharın renkleri
09:03 Erdoğan'ın Hewlêr ziyareti: Başur halkının tutumu belirleyici olacak
09:00 Ayakkabı çıkarma dayatmasına direnen tutsaklara soruşturma
09:00 Oğlunu bağımlılıktan kurtarmaya çalışan baba destek bekliyor
09:00 Hüseyin Deniz öykü yarışması için başvurular başladı
09:00 Özer için rapor veren ATK'nin tercümanı güvenlik görevlisi çıktı!
09:00 Ekonomik kriz isotu da vurdu!
23/04/2024
19:04 Aykol: Özgür Basına yönelik saldırı daha büyük bir operasyonun habercisi
14:45 Hatimoğulları'ndan 'Demokratik Anayasa' çağrısı
13:15 Saldırılara karşı Özgür Basın etrafında kenetlenme çağrısı
11:33 Stêrk ve Medya Haber: Halkımızın sesi soluğu olmayı sürdüreceğiz