'Emeğimizin karşılığını dolmadaki lezzetten alıyoruz'

img
ANTEP – Kızgın güneş altında acı biberleri ipe sererek kurutmalık yapan Karabaş ailesi, artan fiyatlardan olumsuz etkilenseler de, "Emeğimizin karşılığını dolmadaki lezzetle alıyoruz" diyor.
 
Kışın vazgeçilmez yemekleri arasında yer alan dolma için, içleri oyularak iplere dizilen ve güneşte kurutulan biber, patlıcan ve kabaklar Antep sokaklarını süslüyor.  Kadınların kazanç kapılarından olan kurutmalıklar, 50’şerli olarak iplere dizilerek kurumaya bırakılıyor. Sebzeler, 10 ile 15 gün arasında güneşin altında kaldıktan sonra hazır hale geliyor. 
 
FİYATLAR YÜKSELDİ, KAZANÇ AZALDI
 
Eşi ve çocuğuyla beraber kurutmalık işiyle uğraşan Filiz Karabaş, 19 yıldır işin emekçisi. Kendisinin yapım işiyle, eşinin ise satış işleriyle uğraştığını söyleyen Karabaş, para kazanabilmek için havanın sıcak olduğu zamanları iyi kullanmaları gerektiğini söyledi. Bu yıl biberin pahalı olmasından kaynaklı zorlandıklarını dile getiren Karabaş, "Biberleri sapladığımız iplerin bile fiyatı yükseldi. Fiyatlar yükselince kazancımız da azaldı. Zaten pek bir şey kazanamıyorduk. Şimdi hiçbir şey kazanamıyoruz” dedi.
 
‘GÜNEŞİN SICAĞI, BİBERİN ACILIĞI’
 
Kızgın güneşin altında çalışmanın zor olduğunu anlatan Selçuk Karabaş ise, çalışmaktan başka bir şansının olmadığı için zorluklara katlandıklarını belirtti. 15 yıldan beridir bu işle uğraştığını ve artık işe alıştığını söyleyen Karabaş, “20 ip biberi 4 liraya bağlıyoruz. Bizim işimiz bağlamak ve onları kurutana kadar takip etmek. Her ipte ortalama 45-50 biber oluyor. Biberler cinsine göre 10 ile 15 gün arasında kuruyor. Sabah güneş doğarken geliriz, güneş batarken de gideriz. Günde ortalama 12 saat ayakta kalıyoruz. Güneşin sıcağı bir yandan, biber acılığı diğer yandan canımızı yakıyor ama ikisine de alıştık artık” diye konuştu.
 
‘DOLMANIN TADI UNUTTURUYOR’
 
Ailenin 16 yaşında ki kızları Gizem Karabaş ise, doğduğu günden bu yana ailesinden kaynaklı bu işin içerisinde büyüdüğünü anlattı. Mecburen "İyi kötü", "Acı sıcak" demeden çalıştıklarını dile getiren Karabaş, “Mecburiyet olduğu zaman işin zorluğuna pek aldırmıyoruz. Bu işin en zor yanı hava sıcaklığıdır. Biberin acılığına yıllardan beridir çalıştığımız için alıştım. Artık hissetmiyorum bile. Yazın kuruttuğumuz biberleri kışın dolma yapıp yediğimizde kendi yaptığım işle gurur duyuyorum. Emeğimizin karşılığını dolmada ki lezzetle alıyoruz" diye ifade etti.