'Belediyede beni odaya aldılar, sorguladılar ve ajanlık dayattılar'

img
DİYARBAKIR – Lice Belediyesi’nde alındığı bir odada polislerin kendisine ajanlık dayatmasında bulunduğunu iddia eden işçi Remzi Varsak, kendisini belediyeye götüren Reel Yapı Şirketi’nin sahibi Veysi Doman, Lice Belediyesi Başkan Yardımcısı İsa Gönültaş ve 3 polis hakkında suç duyurusunda bulundu.
 
Diyarbakır’ın Lice ilçesinde oturan inşaat işçisi Remzi Varsak’ın, çalıştığı Reel Yapı Şirketi’nin sahibi Veysi Doman tarafından Lice Belediyesi’ne götürüldüğü ve burada bir odaya alınarak ajanlık yapması için polislerce tehdit edildiği iddia edildi. 3 Temmuz günü Lice Adliyesi inşaat alanında çalışırken Reel Yapı Şirketi’nin sahibi Veysi Doman'ın yanına geldiğini ve Lice Belediyesi Başkan Yardımcısı İsa Gönültaş’ın kendisiyle görüşmek isteğini söyleyerek belediye binasına götürdüğünü kaydeden Varsak, yaşadıklarını şöyle anlattı: “Veysi Doman ile birlikte Lice Belediyesi binasına gittim. Beni Lice Belediyesi Başkan Yardımcısı İsa Gönültaş karşıladı. İsa Bey beni başka bir odaya götürdü, kapıdan içeri bile girmeden, beni odada yalnız bıraktı. İçeri girerken üç kişiyle karşılaştım. Bu kişilerden biri, daha önce lokantada çalışırken tanıdığım Ahmet komiser idi. Diğerlerinden biri şişman uzun, biri de zayıf uzun boyluydu. Bunlar bana ‘sen bize yardımcı olacaksın’ dedi. ‘Sen uçurumun kenarındasın, seni uçurumun kenarından almak istiyoruz’ dediler. Ben de ‘bir çalışanım zaten, görüyorsunuz işte iş elbiselerim hala üstümde çalışıyorum, size nasıl yardımcı olayım ki?’ dedim. Bana, ‘hayır dediler, sen örgütçüsün, sen örgütün adamısın, sen örgüte destekte bulunan bir insansın’ dediler. Yılardır gurbette çalışıyorum. 2017-2018 yıları arasında sürekli Lice’de çalışıyorum, çalıştığım yerlerin hepsi de belli yerlerdir. Ne söylediysem ısrarla ‘sen örgüt üyesisin’ dediler.”
 
'AJANLIK YAPMAZSAN AİLENİN BAŞINA BİR ŞEY GELEBİLİR'
 
Polisin, ajanlık dayatmasına karşı çıktığı için fiziki şiddete maruz kaldığını belirten Varsak, "Polisler bana, ‘bize ajanlık yapacaksın, sen örgüt içinde kaldığın için yerlerini biliyorsun, bize yerlerini söyleyeceksin’ dediler. ‘Biz kimseye zarar gelsin istemiyoruz’ deyip, önüme iki tane bankamatik kartı attılar, kafama silah dayadılar. ‘Bu teklifimizi kabul edeceksin, kabul etmezsen bu kapıdan çıkarken senin ve ailenin başına her şey gelebilir. Sen Kürt olabilirsin ama Türkiye Cumhuriyeti'nin 81 ilinde iş bulamazsın’ diyerek beni tehdit ettiler” dedi. 
 
‘CAN GÜVENLİĞİMİZ YOK’
 
Dayatmaları kabul etmediğini, saat 13.00’te götürüldüğü Lice Belediyesi’nden 16.30’dan sonra çıkabildiğini ifade eden Varsak, Lice Belediyesi Başkan Yardımcısı İsa Gönültaş ve Reel Yapı Şirketi’nin sahibi Veysi Doman ile kendisini tehdit eden 3 polis hakkında Lice Cumhuriyet Savcılığı’na suç duyurusunda bulundu. Savcılıktan her hangi bir dönüş olmayınca Varsak, bu kez İnsan Hakları Derneği (İHD) Diyarbakır Şubesi’ne başvurarak Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulundu. Bunun üzerine şirket sahibi Veysi Doman'ın 13 Temmuz’da; kardeşi B. Doman'ın da 15 Temmuz’da kendisini telefonla tehdit ettiğini belirten Varsak, “Bana 'neden şikayette bulundun, Bu senin aklın değil, sana bu aklı kim verdi, elinden kim tuttu’ dediler. Bunlara karşılık, ‘kimse benim elimden tutmaz, kendiliğimden başvurumu yaptım’ dedim. Bu tehditleri hala telefon üzerinden devam ediyor, benim ve ailemin can güvenliğini yok" diye konuştu.
 
CİMER’E DE BAŞVURDU
 
Cumhurbaşkanlığı İletişim Merkezi'ne (CİMER) de 9 Temmuz’da başvuran Varsak, yaklaşık bir yıldır Real Yapı Şirketi bünyesinde çalıştığını ve 3 Temmuz günü yaşadıklarını anlattı. Kamera görüntüleri incelenmesi halinde 13.00-16.30 saatlerinde Lice Belediyesi’nde zorla alıkonulduğunun anlaşılacağını ifade eden Varsak, Lice Belediyesi Başkan Yardımcısı İsa Gönültaş, Reel Yapı Şirketi’nin sahibi Veysi Doman ile kendisini tehdit eden 3 polisten şikayetçi olduğunu söyledi. 
 
DOMAN: VARSAK'I YANIMDA BELEDİYEYE GÖTÜRDÜM
 
İddialar üzerine telefonla aradığımız Lice Belediyesi görevlileri, Lice Belediyesi Başkan Yardımcısı İsa Gönültaş’ın izinde olduğunu, iletişim numarasının da kendilerinde bulunmadığını kaydetti.
 
Telefonla ulaştığımız Reel Yapı Şirketi’nin sahibi Veysi Doman, Varsak'ı belediyeye götürdüğünü kabul ederek yöneltilen suçlamaları reddetti. Doman, şöyle konuştu: “Remzi Varsak, benim yanımda bir yıldır işçi olarak çalışıyor. Ben Lice Belediyesi’nin işlerini yaptım. Varsak, benimle birlikte 3 ay belediyedeki işlerimde çalıştı. Bir taşeron olarak sık sık belediyeden bizi çağırırlar, giderdik. O gün de belediyeden (Lice Belediyesi Başkan Yardımcısı İsa Gönültaş) bizi çağırdılar, yine gittik. İş için çağrıldığımızı düşünerek Varsak ile birlikte gittik. Oraya gittiğimizde Remiz Varsak’ın kiminle görüştüğünü, konuştuğunu bilmiyorum. Belediyede kameralar var, belediye işlerini yaparken, ahbaplar da edinip bir sorun yaşanmışsa bilemiyorum. Remzi’nin beni neden şikayet ettiğini de bilmiyorum, hakkımda söylenenleri kabul etmiyorum. Ben bu konuda Lice Cumhuriyet Başsavcılığı’na gidip ifade verdim.”
 
MA / Esra Solin Dal