Berivanların kamyon kasasında ölüm yolculuğu!

  • kadın
  • 09:01 25 Temmuz 2018
  • |
img
HAKKARİ - Durêla yaylasına hayvanlarını sağabilmek için günde 2 kez kamyon kasasında giden berivanlar, sarp dağlar arasında ölümle burun buruna bir yolculuk yapıyor.   
 
Hakkari'ye bağlı Geçimli (Rindikê) köyünde yaşayan berivanlar günde 2 kez 90'lı yıllarda boşaltılan Durêla yaylasına gidiyor. Verimli otlaklara sahip olduğu için köydeki 500'ye yakın keçiyi buraya getiren köylüler, sabah ve akşam olmak üzere günde 2 kez yaylaya gidip geliyor. Özellikle hayvanları sağmak için yaylaya gidip gelen berivanlar, sarp dağlar arasında kendi imkanlarıyla yaptıkları yolda adeta ölümle burun buruna bir yolculuk yapıyor.  
 
İl Özel İdaresi'nin "Güvenliğimiz yok" gerekçesiyle yapmadığı yolda berivanlar her sabah ve akşam kiraladıkları bir kamyonet kasasında yolculuk ederken, 7 kilometrelik yolu büyük zorluklarla aşıyor. Özellikle sarp uçurumların bulunduğu bazı noktalarda berivanlar kamyonetten inerek yolu taşlardan temizliyor. Daha önceki yıllarda köylülerin yine kendi imkanlarıyla yaptıkları yol bu yıl bahar aylarında çok fazla yağmurun yağması sonucu düşen taş ve toprak sonucu tahrip olmuş durumda. 
 
YOL ADETA UÇURUM
 
Berivanlardan biri olan Amina Ölmez, her gün ölümle burun buruna kaldıklarına dikkat çekiyor. Bu yıl çadırlarını kurdukları yaylada gece kalamadıklarını ve sabah akşam geliş gidiş yapmak zorunda kaldıklarını belirten Ölmez, "Aylardır bu çileyi çekiyoruz. Daha önce köyün aşağısındaydık şimdi en çok yukarısı olan Derêla dedikleri bölgeye geldik. Sabah aksam günde iki kez kamyonet kasasında yolculuk yapıyoruz. Kadın, çocuk, 15 dakikalık yolu saatlerce gidiyoruz. Bize 'yaylaya çıkın bütün yasakları kaldıracağız' diyenler gelsin önce yollarımızı açsınlar. Aylarca bekledik bugün -yarın gelip kepçe yolu açacak deyip gelmediler. Biz de mecbur kalktık kadınlı, erkekli yolu kazma kürekle temizledik. Tüm berivanlar yoldan çıkan bu koca taşları elleriyle temizledi. 20'ye yakın kadın her sabah yanımızda en az 15 çocukla bu ölüm yolculuğuna çıkıyoruz. Bir yağmur yağdı mı yol eski haline dönüyor. Geçtiğimiz yol adeta uçurum. Araba küçük bir kaza geçirse hiçbirimizin kurtuluşu olmaz. Her sabah yolu temizleyerek gidebiliyoruz. Bu çileyi kim kabul eder?" diye sordu.  
 
'YAYLACILIK BÖYLE Mİ DESTEKLENİR?'
 
Geçen günlerde hayvan taşıyan bir köylünün aracının kaza yaptığını ve uçuruma yuvarlanmaktan şans eseri kurtulduğunu anlatan Fatma Ertuş, "İçinde gençler vardı. Köye haber verdik, kamyoneti ve içindekileri kendi imkanlarımızla kurtardık. Yol taş ve kaya parçalarıyla dolu, araba tekerleği bastığı gibi yuvarlanıyor. Her gün bir saatimiz yolu temizlemekle geçiyor" dedi. 
 
Devlete verdikleri vergilere rağmen bunun karşılığında hizmet alamadıklarını söyleyen Ertuş, hayvanların geçim kaynakları olduğunu ve bu yaylaya gelmemeleri halinde işsiz kalacaklarını söyledi. Ertuş, yol sorunundan dolayı yayladaki otları biçip taşıyamadıklarını gibi arılarını da buraya getirip bal üretemediklerini dile getirerek, "Hayvancılık, yaylacılık böyle mi desteklenir?" diye sordu. 
 
Berivanlar son olarak yolun yapılması için, köydeki kadınlardan topladıkları imzaları İl Özel İdaresine teslim edecek.
 
MA / Nimet Ölmez