Taş ocağını durdurdular sıra mermer ocağında

img
MERSİN - Mahallerinde daha önce açılan taş ocağının faaliyetlerini durduran Mersin’in Bozyazı ilçesi Gözce mahallesi sakinleri, bu kez aynı şirket tarafından yine aynı bölgede kurulmak istenen mermer ocağına karşı mücadele içerisinde.
 
Mersin’in Bozyazı ilçesine bağlı Gözce Mahallesi’nde, HCG İnşaat ve Ticaret A.Ş. tarafından bir yıl önce yaklaşık 10 hektarlık alanda kurulan taş ocağı, verilen hukuk mücadelesi ile durdurulmuştu. Ancak aynı şirket söz konusu bölgede bu kez 20 hektarlık bir alanda mermer ocağı kurmak için girişimde bulundu. Hazırlanan Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) raporunun, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü tarafından uygun bulunması üzerine geçtiğimiz günlerde halka dönük bilgilendirilmesi toplantısı düzenleyen şirket yetkilileri, karşılaştıkları tepki üzerine mahalleden ayrılmak zorunda kalmıştı.
 
Kaynağını Toros Dağları'ndaki eriyen karlardan alan su kaynaklarıyla hem seracılık hem de narenciye üretimi yapılan bölgede, daha önce kurulan taş ocağından yayılan tozların yanı başındaki Gözce ile birlikte etkilediği Tekelli ve Gözsüzce mahalleleri sakinleri yeni bir ocağa karşı. 
 
Nedeni ise, önceki maden ocağından yayılan tozların sularını kirletip, yetiştirdikleri ürünlerin üzerine ve evlerine dolması. Yine anlatımlara göre, madenlerin kurulması için 200 bine yakın ağaç kesildi.
 
Bu yüzden projenin iptali için İdare Mahkemesi'ne dava açan mahalle sakinleri, doğalarını ve yaşamlarını tehdit eden bu tür projelere karşı sonuna kadar mücadele edeceklerini kaydetti.
 
AĞAÇLAR KURUDU
 
Çiftçilik yapan mahalle sakinlerinden Sadık Limon, ocaklardan yayılan tozlar nedeniyle bölgede limon ve portakal gibi narenciye üretimi yapılamadığını dile getirdi. Bir nar bahçesinin ocaktan ötürü kuruduğunu dile getiren Limon, "Tesislerden gelen tozlar tarım arazilerindeki verimi düşürdü. Örneğin 10 ton ürün alan toz nedeniyle 7 ton falan mahsul alıyor. Bunun için biz üreticiler şimdi kapalı yani sera üretime geçtik. Fakat bu tesislerde çıkan toz seraya da zarar veriyor. Bu toz tarım ürünlerini kurutuyor. İnsanlar zarar ettikleri için üretim yapmıyor başka işlerle uğraşıyor. Bizler bu tesislerin kapatılmasını istiyoruz" diye konuştu.
 
YENİ OCAK AÇILIRSA TAHRİBAT ARTACAK
 
Gözce Mahalle Muhtarı Abdil Ezinebik de, ocağın yapımı sırasında patlatılan dinamitlerin su kaynaklarına zarar vermesi nedeniyle su kaynaklarının bazılarından su akmadığını, yine ocaktaki taş kırma tesisinde su kullanılmadığı için çevreye aşırı toz dağıldığını belirtti. Yeni açılmak istenen mermer ocağının mevcut tahribatı daha da artacağını söyleyen muhtar, ocakların kapatılması için hukuk mücadelelerinin süreceğini ifade etti.
 
Taş ve mermer ocağında patlatılacak dinamitlerin içme ve tarım araziler için kullanılan sulama kanallarının yok olmasından endişe ettiklerini kaydeden Tekelli Mahalle Muhtarı Süleyman Fidan ise, bu kaygılarını şöyle dile getirdi: “Bölgemize dağlardan gelen su kaynakları bu tesislerin kurulacağı yere çok yakın. Tesislerin yapımında kullanılacak dinamitler bu kaynakların yok olmasına neden olacaktır. Bu tesisler çevreyi kirletecek ve çevre güzelliği açısından önemli bir yer olan bölgemizi yok edecek” diye konuştu.
 
Gözsüzce Mahalle Muhtarı Ahmet Yıldız ise, “Bu tesisler üretici köylüler için zarar demektir. Onun için vazgeçilmeli” dedi.