Kafkas arılarına yazın Ardahan kışın Artvin ev sahipliği yapıyor

img
ARDAHAN - Sadece Ardahan ve Artvin'de yaşayan Kafkas arısı, dünyanın en üstün balını üretiyor. 17 yıldır Kafkas arısı besleyerek bal üreten Asker Yılmaz, "Ardahan bölgesi Kafkas arı üretiminde izolasyon bölgedir" dedi.   
 
Anavatanı Kafkasya’nın yüksek vadileri olarak bilinen, biçim, büyüklük, kıl örtüsü bakımından diğer arılardan iri olan, 7,2 milimetreyle en uzun dilli arı ırkı olarak bilinen Kafkas arıları, dünyanın en üstün arı ırkı olarak biliniyor. Türkiye'de yalnızca Ardahan ve Artvin’de üreyen Kafkas arılarının bulunduğu bölgelere ise arı ırkının değişeceği gerekçesiyle başka ırk arıya izin verilmiyor. 
 
Yaz aylarında Artvin’den Kafkas arı üreticileri Ardahan’a gelirken, kış aylarında ise Ardahan’daki üreticiler Artvin’e gidiyor. 17 yıldır Kafkas balı üreten Ardahanlı Asker Yılmaz, Kafkas arısının en önemli özelliğinin 3 milimlik hortumları sayesinde dikenli bitkilerden de beslenebilmesi olduğunu söyledi. 
 
17 YILDIR KAFKAS BALI ÜRETİYOR
 
Ardahan merkeze bağlı Hoçvan nahiyesinde kendi çayır alanında 17 yıldır Kafkas arısı besleyerek bal üreten Yılmaz, arıların tabiatta oksijeni artıran ve bu sayede insan yaşamına katkı sağlayan bir tür olduğunu söyleyerek, dünyanın dengesini arıların sağladığını belirtti. 
 
Dünyada Kafkas arı ırkının üstün olma nedenini anlatan Yılmaz, “Bugün Kafkas arının bal alma hortumu 3 milim ise bonus ve kılıç arılarında 1,5 milimdir. Kafkas arı en sert dikenden bal alır ama diğer arılar alamaz. Kafkas arısı çok çalışkan ve iyi bir ırktır. Burada dünyanın en üstün balını üretiyoruz. Çünkü bizim bölgede ekin alanında ağaç yok ve arılar tamamen kır çiçeği türlerinden beslenir. Bu kır çiçekleri dönem dönem söner ve tekrar çıktığı için arılar besinsiz kalmaz ve her türden besin alır” dedi.
 
HERŞEYLERİ ORGANİK
 
Ardahan’da bulunan bitki çeşitliliğinin arı yetiştiriciliği için önemli olduğunu kaydeden Yılmaz, arıların bulunduğu alanda yetişen kekik çiçeğini eline alarak, “Kekik, arıda Varova denilen hastalığın ilacıdır. Arılar hastalıklardan burada yetişen kekikler sayesinde iyileşir. Bizim köyde her türlü çiçek yetişiyor ve arılar her türlü çiçekten nektar alabiliyor. Ağaçların olduğu yerlerde kimyasal ilaçlar kullanıldığı için bu arıları olumsuz etkiliyor. Ama burada ilaç kullanılmadığı için çiçek tamamen organik kalıyor ve arılar bu doğallıktan besleniyor" dedi. 
 
EKSİ 40 DERECEYE DAYANIKLI 
 
Kafkas arılarının eksi 40 dereceye kadar dayanabilecek bir arı türü olduğunu aktaran Yılmaz, “Kafkas arısının konaklama yeri nemsiz olmalıdır. Nem olmadıktan sonra eksi 40 dereceye kadar soğuğa dayanabilir ve 3-4 ay kış uykusuna yatabilir. Ardahan bölgesindeki arıcılar desteklenirse dünyanın en önemli merkezi oluruz” diye konuştu. 
 
BAKIMLARI İNCELİK İSTER
 
Mart ve Nisan ayında Kafkas arılarının yumurta yapmaya başladığını belirten Yılmaz, “Kafkas arısının bakımı çok incelik ve hassasiyet ister. Arı 21 günde yumurtadan çıkar. Kafkas arısının bütün ömrü 45 gün sürer” diye konuştu. Arıları Mart ile Nisan aylarında havalar sıcak ise dışarıya çıkardıklarını söyleyen Yılmaz, “Haziran geldiğinde mera denilen açık alanlara geliyoruz. Bu dönemde arının yumurta çıkarma, çoğalma dönemidir. Kovanda 30- 40 bin arı varken, bal mevsiminde bu sayının en az 60-70 bine çıkması lazım ki üretim artsın. Sonbahar aylarının sonunda ise balı elde ederiz” dedi. 
 
ARICILIK EĞİTİMİ VERİLMİYOR
 
Arıcılıkla ilgili çiftçilere eğitim verilmemesinden dolayı başarılı olamadıklarını söyleyen Yılmaz, devletin arıcılara destek verdiğini fakat bilinçli çalışma düzeni olmadığından dolayı başarı elde edemediklerini ifade etti. Yılmaz, “Bana 100 kovan arı veriyorlar ama beni eğittirmiyorsa arılar 100 gün sonra söner. Bilinçli kişi, kurum ve arıcı birliklerinden hiçbir yardım alamıyoruz. Sadece 'Arı bakım zamanı geldi' diye telefon alıyoruz. Arıcılık yapan biri kraliçe denilen ana arıyı üretemiyorsa arıcı değildir. Bizim bölgemiz dünyada en üstün cins olan Kafkas arı üretim yeridir. Ardahan bölgesi Kafkas arı üretiminde izolasyon bölgedir. Artvin ve Ardahan'daki arı üreticileri beraber çalışır. Bu nedenle başka bir bölgenin arısı buralara getirilmez. Çünkü getirilirse arının ırkı değişir” şeklinde konuştu. 
 
MA / Müjdat Can