Harcına süt katılmış Hurkan Köprüsü tüm ihtişamıyla ayakta

img
VAN - Rusya, Özbekistan, İran ve Azerbaycan gibi bölgelerden gelen tüccar ve kervanların kullandığı Hurkan Köprüsü günümüzde de dimdik ayakta. Köprünün harcına süt katıldığını ileri süren araştırmacı Nezir Ocek, "Tüccar ve kervanlar Mezopotamya'ya gitmek için bu köprüyü kullanıyorlardı" dedi.
 
Van'ın Çatak ilçesinde Sortkin Çayı (Çatak Çayı) üzerinde bin 500- bin 600 yıllarında ticari amaçla yapıldığı tahmin edilen Hurkan Köprüsü dimdik ayakta. 1988 yılında gördüğü onarımdan bu yana kullanılan köprünün yapımında kesme ve moloz taş kullanılmış ve kuzeydoğu-güneybatı yönünde hafif sivri kemerli, tek gözlü olarak uzanmaktadır. Köprüde, taş örgünün yanı sıra tuğlada kullanılmış. Köprünün korkulukları Ahlat taşından yapılmış, kemer gözü ile korkuluk arasındaki duvarlar ise moloz taşlardan yapılmış. 
 
‘HARCINA SÜT KATILMIŞ'
 
Araştırmacı ve yazar Nezir Ocek, Hurkan Köprüsü’nün ticaret için yapıldığını belirterek, "Bu köprüden nice kervanlar geçmiştir. Yapılış amacı da ticaridir. Köprüden geçen kervan sahipleri belli bir miktar para verip öyle geçerdi. Bu köprünün 1500 ve 1600'li yıllarda yapıldığı tahmin edilmektedir. Köprünün uzunluğu 45 metre genişliği ise 4 metre 80 santimetredir. Köprünün harcına su yerine süt karıştırılmış ve köprü bu şekilde inşa edilmiştir. Süt kullanılan yapılan gün geçtikçe daha da sağlamlaşıyor. Üzerinden yüz yıl geçtikten sonra o yapının tam anlamıyla yıkılması neredeyse imkansız hale geliyor" diye konuştu.
 
'GÖREVLİLER İÇİN KÖPRÜNÜN İÇİNE ODA YAPILMIŞ'
 
Köprünün kuzeydoğu tarafında küçük bir odanın bulunduğuna dikkat çeken Ocek, şunları söyledi: "Köprüden geçen kervanlardan ve ticaretçilerden para alanlar bu tek odalı evde kalırlardı. O dönemde bu köprü bölge ticareti için çok önemliydi. Rusya, Özbekistan, İran ve Azerbaycan gibi bölgelerden gelen tüccar ve kervanlar Mezopotamya'ya gitmek için bu yolu ve bu köprüyü kullanıyorlardı. Çünkü bu köprüden geçip Mezopotamya'ya ulaşmak mesafe olarak diğer yollardan daha kısaydı. Yine Hurkan Köprüsü kervanlar için daha güvenli bir yol olduğu için tercih ediliyordu. Köprü hala faal ve yoğun olarak bölge halkı tarafından kullanılıyor."